Herodes den Store

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Herodes.
En model af Herodes' tempel efter dets ombygning

Herodes den Store (ca. 73 f.Kr. til 4 f.Kr.) var en jødisk konge, som regerede i Iudaea, det nuværende Israel fra 37 f.Kr. til sin død. Herodes blev af sin far Antipater udnævnt til guvernør af Galilea som 25 årig. Efter Antipaters død blev Herodes udpeget til konge af Det romerske Senat. I forbindelse med Herodes besøg i Rom ofrede han blandt andet til Roms guder på Kapitol. Herodes fik først fuld kontrol over sit kongerige i 37 f.Kr., og fik siden udryddet de sidste Makkabæere. I løbet af sin regeringstid anlage han den store dybvands havneby Caesarea Maritima i det nordlige Iudaea, foruden borgen Masada ved Dødehavet, et vinterpalads i Jericho, det nordlige Sebastefort og Herodium, hans kongepalads, regeringscenter og gravmonoment. Herodes stod også for en imponerende ombygning og udvidelse af Jødernes største helligdom Templet i Jerusalem.

Herodes døde i år 4 f.Kr. og riget blev delt i tetraker imellem de tre tilbageværende sønner Herodes Arkhelaos, Herodes Antipas og Herodes Philip 2.

Herodes er en af de personer fra oldtiden, hvis liv er allerbedst historisk belyst. Således har den jødiske historiker Josefus skrevet tre bøger om Herodes. Han var kendt som en grusom tyran, der først lod sin kone Marianne henrette og siden tre af sine sønner Alexander, Aristobulus og Antipater ifølge Josefus pga. mistanke om sammensværgelse.

Ifølge Matthæusevangeliet kap 2. stod Herodes bag et barnemordet i Betlehem i et forsøg på at udrydde Jesus, da han havde hørt rygter om en ny konge den udvalgtes fødsel. Denne begivenhed kender samtidens historikere og de øvrige evangelier dog ikke noget til. Barnemordet tjener hos Matthæus til at vise, at Jesus er den nye Moses, og det svarer til 2. Mosebogs beretning om barnemordet i Ægypten og flugten (i 2. Mosebog fra Ægypten, hos Matthæus til Ægypten).

Den 7. maj 2007 bekendtgjorde et hold arkæologer under ledelse af professor Ehud Netzer fra det Hebraiske Universitet, at de havde fundet Herodes grav.[1] Kaj Munks skuespil En idealist handler om Herodes.

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Hebrew University: Herod's tomb and grave found at Herodium http://www.haaretz.com/hasen/spages/856784.html

Kilder[redigér | redigér wikikode]

AsiensStub
Denne artikel om Asiens historie er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Historie