Herredsrejse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Herredsrejserne i Danmark var betegnelsen for omrejsende studiehold, der skulle beskrive de enkelte danske kulturhistoriske minder i de forskellige herreder. De er de første arkæologiske og kunsthistoriske feltstudier i Danmark.

Historik[redigér | rediger kildetekst]

Med oprettelsen af Inspectoratet for de antikvariske Mindesmærker i 1847 under ledelse af Jens Jacob Asmussen Worsaae intensiveredes registreringen Danmarks fortidsminder, som var påbegyndt i 1807 med nedsættelsen af Oldsagskommissionen. Først i 1873 lykkedes det at få Worsaaes stort anlagte registreringsprojekt på finansloven. Det blev optakten til de landsdækkende herredsrejser, som blev de første egentlige feltundersøgelser af længere varighed i Danmark.

Hvem foretog herredsrejserne?[redigér | rediger kildetekst]

Den første sommer, i 1873, udsendtes tre hold, hvert bestående af en assistent ved museet og en tegner eller arkitekt. Det tog dengang 5 til 6 uger at berejse et herred i hestevogn og til fods. Dertil kom så hjemmearbejde i form af renskrivning og rentegning.

Mange af de udsendte tegnere var af god skole og deres små kunstværker kan ses på Antikvarisk-Topografisk Arkiv, Nationalmuseet, og en del af dem findes også på Databasen Romansk Stenkunst.

Herredsrejserne blev mere omfattende og af længere varighed end forventet, og først i 1932 var arbejdet tilendebragt, da også Sønderjylland var blevet berejst.

Den store fortidsminderegistrering varede således i små 60 år og blev gennemført med nogenlunde samme intensitet gennem hele perioden, ca. 1-2 % af landet om året.

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Klaus Ebbesen, Fortidsminderegistrering i Danmark, Fredningsstyrelsen 1985
  • Poul Otto Nielsen, Hundredtusind fortidsminder. Om den arkæologiske kortlægning i Danmark siden 1807, i Nationalmuseets Arbejdsmark 1981, Nationalmuseet 1981