Hertug af Edinburgh

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hertug af Edinburgh
Duke of Edinburgh
Coat of Arms of Charles, Prince of Wales.svg
Prins Charles' våbenskjold
Nuværende
Prins Charles

siden 9. april 2021
Tiltale Kongelig Højhed
Bolig Clarence House, London
Udnævner Den britiske monark
Periodelængde Livsvarig
Første indehaver Prins Frederik Ludvig

Hertug af Edinburgh er en britisk adelstitel, der først blev oprettet i 1726, og som refererer til den skotske hovedstad Edinburgh. Den nuværende indehaver af titlen er Charles, prinsen af Wales.

Charles arvede titlen fra sin far, Prins Philip, hertug af Edinburgh, ved dennes død 9. april 2021. Philip blev født som prins af Grækenland og Danmark, og han var oldebarn af dronning Victoria af Storbritannien. Prins Philip blev gjort til hertug af Edinburgh, da han i 1947 giftede sig med den daværende tronfølger prinsesse Elizabeth. I 1947-1952 var Elizabeth 2. af Storbritannien kendt som Hertuginden af Edinburgh.

Hertuger af Edinburgh[redigér | rediger kildetekst]

Hertuger af første uddeling
Hertuger af anden uddeling
Hertuger af tredje uddeling
Mulig fjerde uddeling

Ved Prins Edward af Storbritanniens bryllup i 1999 blev det offentliggjort at han, som den yngste søn af prins Philip og dronning Elizabeth 2., ville blive gjort til hertug af Edinburgh, når titlen næste gang bliver ledig. Dette er endnu ikke sket.

Da prins Philip døde i 2021, videregik titlen til hans ældste søn prins Charles. Hvis dronning Elizabeth dør inden sin søn Charles, vil Charles blive konge, hvilket vil få alle hans adelstitler, inklusive hertug af Edinburgh, til at ophøre. (Se artiklen Adel i Storbritannien for detaljer). Til den tid vil Charles, som konge, være i stand til at uddele titlen igen, og prins Edward kan altså først der overtage den.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]