Hervarar saga ok Heiðreks

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Orvar-Odd og Hjalmar siger farvel efter striden på Samsø, maleri af Mårten Eskil Winge (1866).

Hervors og Hedreks saga (norrønt Hervarar saga ok Heiðreks), eller ofte refereret til som kun Hervors saga (Hervarar saga), er en legendarisk saga fra slutningen af 1200-tallet som kombinerer emner og forskellige fortællinger fra flere ældre sagaer. Det som knytter sagaen sammen er det magiske sværd Tyrving/Tyrfing som gør den som bærer det uovervinndlig og det går i arv fra generation til generation. Fortællingen har stærke mytologiske indslag. De islandske forfattere er ukendte og teksten er blevet bevaret i tre orskellige varianter, håndskriftene "R", "H" og "U".

Det er en værdifuld saga af flere årsager foruden dens litterære kvaliteter. Den indeholder traditionerne om krigene mellem goterne og hunnerne fra 300-tallet, og den sidste del i U-håndskriften er benyttet som en kilde for svensk middelalderhistorie, skønt denne antagelig er et sent tillæg. Derudover er den en vigtig kilde som inspiration for Tolkien. da han sammensatte sine legender om Midgård. Imidlertid kan sagaen være mest værdsat for dens mindeværdige brug af billeder, eller for at citere fra når hunnerne invaderer:

Hervor står i solopgangen på toppen af tårnet og ser sydpå mod skoven; Angantyr opstiller sine mænd for kamp og bemærker tørt at der vil være brug for flere af dem når der er snak om mjøddrikning, store skyer af støv ruller over sletten, hvor det blinker i hvide brystharnisk og gyldne hjelme, når den hunniske horde kommer ridende ind.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Hervarar Saga ok Heidreks. Red. (E.O.) G. Turville-Petre. London: University College London, for the Viking Society for Northern Research, 1956; introduksjon ved Christopher Tolkien.
  • The Saga of King Heidrek the Wise. Overs. av Christopher Tolkien. London: Thomas Nelson & Sons (Icelandic Texts), 1960. [30 Jun 60], tilgjengelig på nettet (tung nedlasting)

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]