Hetære

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Romersk Hetære, relief, fra omkring det andet århundrede. Hovedet mangler.

Hetære (græsk: ἑταῖραι hetai'ra, "ven") kaldes i det antikke Grækenland, kurtisaner, eller mere sofistikerede samfund kvinder og kvindelige prostituerede.

De fleste hetære var kvinder, der ofte optrådte dansere, fløjtespiller og lignende , tilbød sig selv og deres seksuelle ydelser til den første kommende. Deres antal var betydeligt i alle større byer som Athen, hvor de havde ret til at gøre deres job og betalt en særlig afgift til staten.

Nogle steder, for eksempel i Korinth, var de kærlighedsgudinde Afrodite tempeltjenerinder (se Hieroduler) til en specifik religiøs hellighed. Mange hetære, skilte dog sig ud som højt uddannede og med flot omgangstone, andre ved uovertruffen skønhed og forførelse kunst. Kendte frem for andre var Thaïs, Myrrhine, Lamia, Theo Dota, Lais og Phryne, hvor sidstnævnte blev brugt som en model af Praxiteles til hans produktion af Afrodite. Aspasia, Perikles 'berømte veninde, kan næppe tælle det faktiske antal hetære. Hetære rolle i det antikke græske samfund styrkes i betragtning af de begrænsede muligheder for kvinder på denne tid til at udvikles åndeligt. Det var ofte den eneste måde, i betragtning af love og skikke, for at opnå et mere udviklet liv.

Et græsk udtryk for en veluddannet veninde. Man sagde: slavinder til vellyst, koner til at føde børn og hetærer til venskab. Forløber for kurtisanerne.

Hetaera af Franciszek Żmurko, 1906