Hetære

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Romersk Hetære, relief, fra omkring det andet århundrede. Hovedet mangler.
Hetaera af Franciszek Żmurko, 1906

Hetære (græsk: ἑταῖραι hetai'ra, "ven") kaldes i det antikke Grækenland, kurtisaner, eller mere sofistikerede samfund kvinder og kvindelige prostituerede.

De fleste hetærer var kvinder, der ofte optrådte som dansere, fløjtespiller og lignende og tilbød sig selv og deres seksuelle ydelser til den førstkommende. Deres antal var betydeligt i alle større byer som Athen, hvor de havde ret til at gøre deres job og betalte en særlig afgift til staten.

Nogle steder, for eksempel i Korinth, var de kærlighedsgudinden Afrodites tempeltjenerinder (se Hieroduler) til en specifik religiøs hellighed. Mange hetærer, skilte dog sig ud som højt uddannede og med en flot omgangstone, andre ved uovertruffen skønhed og forførelseskunst. Kendte frem for andre var Thaïs, Myrrhine, Lamia, Theo Dota, Lais og Phryne, hvor sidstnævnte blev brugt som en model af Praxiteles til hans produktion af Afrodite. Aspasia, Perikles 'berømte veninde, kan næppe tælle det faktiske antal hetærer. Hetærernes rolle i det antikke græske samfund styrkedes i betragtning af de begrænsede muligheder for kvinder på denne tid til at udvikle sig åndeligt. Det var ofte den eneste måde, i betragtning af love og skikke, til at opnå et mere udviklet liv.

Et græsk udtryk for en veluddannet veninde. Man sagde: slavinder til vellyst, koner til at føde børn og hetærer til venskab. Forløber for kurtisanerne.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]