Hinnerup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Hinnerup
Hinnerup Bibliotek.jpg
Hinnerup Bibliotek og Kultur
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Midtjylland
Kommune: Favrskov Kommune
Sogn: Haldum Sogn
Postnr.: 8382 Hinnerup
Demografi
Hinnerup by: 7.808[1] (2018)
Kommunen: 48.271[1] (2018)
 - Areal: 539,36 km²
Andet
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.favrskov.dk
Oversigtskort

Koordinater: 56°15′52″N 10°3′48″E / 56.26444°N 10.06333°Ø / 56.26444; 10.06333 Hinnerup er en stationsby i Østjylland med 7.808 indbyggere (2018)[1], der er det administrative centrum i Favrskov Kommune i Region Midtjylland. Byen er beliggende 12 km nordvest for Aarhus C og fungerer i praksis som en forstad til denne.[2], idet en del beboere pendler ind til domkirkebyen. Hinnerup er stort set vokset sammen med Søften i syd og de to byområder har tilsammen 10.438 indbyggere i 2017.[3]

Hinnerup ligger i Favrskov Kommune og hører til Region Midtjylland.

Hinnerup er i dag en ret opdelt by først og fremmest fordi den gennemskæres af Lilleåen og Den jyske længdebane, men også Frijsenborgskovene og Nørreskov bidrager til opdelingen. Byen er fordelt på to kirkesogne, den største og nordlige del ligger i Haldum Sogn, mens den mindre og sydlige del del ligger i Grundfør sogn.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Hinnerup Station (1911)

Byen kendes første gang i 1299 hvor den omtales som Hindthorp. Forleddet er formentlig dyret 'hind', mens efterleddet viser at der er tale om en udflytterby fra Vikingetiden eller Middelalderen. Byen blev sandsynligvis oprettet af udflyttere fra Grundfør.

Hinnerup bestod oprindeligt af 5 gårde og et mindre antal huse i det nuværende Gammel Hinnerup syd for det moderne centrum. Dette område hører til Grundfør sogn. Hinnerup havde sin egen lille middelalderkirke som blev revet ned omkring år 1600. Den lå hvor Rønbækskolen i dag ligger. Siden er byen blevet betjent fra kirkerne i Haldum og Grundfør.

Året 1862 markerer fødslen af det moderne Hinnerup, da den blev en station på den jyske hovedjernbane oprettet ganske tæt på Gl. Hinnerup. Stationen kom til området på initiativ af greven af Frijsenborg som ville have sin egen jernbanestation med selskabslokaler i sin nærhed. Han lavede en aftale med statsbanen som så byggede en station på den grund han skænkede. Inden 1862 var der kun én ejendom nord for Lilleåen, Hinnerup Brogård. Dele af denne gårds bygninger står endnu; de bruges til egnsarkiv og mødelokale.

I 1879 beskrives forholdene således: "Hinnerup Jernbanestation; 2. Kjøbmandshandler".[4]

Omkring århundredeskiftet blev byen beskrevet således: "Hinnerup-Broby, Stationsby med Skole, Realskole (opr. 1886), Lægebolig, Dyrlægebolig, Maskinfabrik, Ølbryggeri, flere Handelsetablissementer, Haandværkere, Kro, Jærnbane-, Telegraf- og Telefonst. samt Postekspedition; ved Stationen et Mindesmærke (Broncebuste, modell. af Bissen) for Fr. VII, rejst 1869."[5]

I årene frem mod 1900 blev Hinnerup by langsomt bygget op på grundlag af grevens cellulosefabrik og anden industri. Byen grænser op til Frijsenborgskovene. Omkring midten af 1950erne begyndte Gl. Hinnerup og stationsbyen Hinnerup at smelte sammen. Siden 1960'erne er der løbende blevet udstykket store arealer til parcelhusgrunde.

Byen var tidligere hovedby i Hinnerup Kommune, Århus Amt.

Skuespilleren og komikeren Lars Hjortshøj er født i Hinnerup [6].

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]