Den Hirschsprungske Samling

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Hirschsprungske Samling)
Spring til navigation Spring til søgning
Den Hirschprungske Samling
Hirschsprungske Samling.jpg
Indgangen til Den Hirschsprungske Samling.
Generelle informationer
Type Kunstmuseum
Beliggenhed Stockholmsgade 20, 2100 København Ø
Grundlagt 1911; 109 år siden (1911)
Direktør Gertrud Oelsner Rediger på Wikidata
Besøgende 21.000 (2014), 25.261 (2013), 71.579 (2012), 36.291 (2011) Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
www.hirschsprung.dk
CVR-nummer 64174614 Rediger på Wikidata
P-nummer 1003404935 Rediger på Wikidata
Oversigtskort
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Den Hirschsprungske Samling er et kunstmuseum med dansk kunst fra 1800-tallet, som ligger i Østre Anlæg i København. Samlingen var tobaksfabrikant Heinrich Hirschsprung og hans hustru Paulines private samling, som de donerede til staten i 1902.

Bygningen[redigér | redigér wikikode]

Museumsbygningen er tegnet af H.B. Storck. Byggeriet blev påbegyndt i 1908 og stod færdig i 1911, hvor museet åbnede for offentligheden. Indretningen og ophængningen blev forestået af kunsthistorikeren Emil Hannover, der også blev museets første direktør. I 1995 blev bygningen fredet som et af Storcks hovedværker.[1]

Samlingen[redigér | redigér wikikode]

Samlingen rummer danske malerier, skulpturer, tegninger og skitsebøger fra det 19. århundrede og begyndelsen af det 20. århundrede, men også møbler og genstande, som har tilhørt kunstnerne. De mange møbler giver museet en hjemlig atmosfære.

Heinrich Hirschsprung var optaget af den kunstneriske proces og samlede derfor ikke kun færdige kunstværker, men også skitser og studier. Sammen med museets første direktør, Emil Hannover, havde han den tanke, at samlingen skulle være dokumentationscenter for dansk kunst i det 19. århundrede, og der findes derfor også et stort brevarkiv med bl.a. P.S. Krøyer og Vilhelm Hammershøis korrespondancer.

Se også et større udvalg af Værker i Den Hirschsprungske Samling.

Ophængning[redigér | redigér wikikode]

Museets ophængning er kronologisk opbygget. De første rum viser derfor værker fra guldalderen af bl.a. Eckersberg, Købke, Bendz, Marstrand, Rørbye, Skovgaard og Lundbye. Siden følger Det Moderne Gennembrud, Symbolismen og Skagensmalerne med værker af Erik Henningsen, L.A. Ring, Ejnar Nielsen, Joakim Skovgaard, Anna Ancher, Michael Ancher, P.S. Krøyer, Kristian Zahrtmann og Vilhelm Hammershøi. Familien Hirschsprung var venner med mange af kunstnerne, ikke mindst P.S. Krøyer, som Pauline Hirschsprung også korresponderede med.

Den Hirschsprungske Samling er en del af Parkmuseerne.

Ledelse og økonomi[redigér | redigér wikikode]

(ikke komplet)

Den Hirschsprungske Samling er et statsligt kunstmuseum og på Finansloven med en driftsbevilling på 7,5 millioner kroner.[2]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]