Hirtshals Fyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hirtshals Fyr
Hirtshals Fyr set fra øst
Lokalitet
Sted Hirtshals
Placering Lidt syd for den nordvestlige pynt
Tekniske specifikationer
Tårnets højde 35 m
Lysets højde 57 moh.
Synlighed Hvidt lys: 25
Fyrkarakter FFl.W.30s
Opført 1863
Internationalt ordningsnummer B2106
Oversigtskort
Hirtshals Fyrs hjemmeside

Hirtshals fyr er et fyrtårn ved Hirtshals. Det blev opført i 1863 i en senklassicistisk stil med N.S. Nebelong som arkitekt og C.F. Grove som ingeniør.

Fyrets flammehøjde er 57 meter, selve tårnet er 35 meter højt. Fyrtypen er anduvningsfyr. Fyrkarakteren er: Fast hvidt lys med et kraftigt blink hvert 30. sekund. Der er 144 trin til udsigtsbalkonen.

Anlægget er sammensat af fyrtårnet, to korridorbygninger, der forbinder fyret med de to funktionærbygninger, et udhus (1863), et maskinhus (1914) og et sirenehus (1958?). Bygningerne er opført i hvidmalet grundmur. Tårnet står på granitsokkel, mens de øvrige bygninger står på sortmalet muret fundament. De to små korridorbygninger fremstår opført i granitsten mod gården og beton mod havet.

Selve fyrtårnet er rundt og afsluttes af en kobberbeklædt lanterne. Tårnet prydes af kong Frederik 7.s monogram og årstallet for opførelsen. Omgangens gelænder er nyt. Døre og vinduer er fornyet. Ved opførelsen havde fyret fast linseapparat og roterende forstærkerprismer. 1914 blev tårnet konverteret fast fyr med blink og petroleums-glødenetbrænder. Fyret blev elektrificeret i 1939.

De enetages funktionærboliger dækkes af eternitskifer beklædte saddeltage med kviste. Murene opdeles af lisener. Huset mod nord var tiltænkt fyrmesteren og 1. assistenten, mens huset mod syd blev beboet af 2. og 3. assistenten. Nordbygningens midterfag er prydet af et tilbagetrukket felt, der afsluttes af et rundbueformet savstik.

Hirtshals fyr spiller en vigtig rolle i TV2s familiejulekalender 2013 "Tvillingerne og Julemanden".

Atlantvolden[redigér | rediger kildetekst]

Skjult i klitterne omkring fyrtårnet findes en del bunkers, et helt fort bygget af tyskerne som en del af Atlantvolden under 2. verdenskrig. Vendsyssel Historiske Museum har overtaget anlægget, og det hedder i dag Bunkermuseet.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]