Spring til indhold

Hjælp:Commons

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne side er en hjælpeside på den danske Wikipedia.
Siden indeholder basal eller avanceret information om dansk Wikipedia og eventuelt teknisk vejledning. Se oversigten over alle hjælpesider under Hjælp.

Denne guide til Commons er udarbejdet for at hjælpe folk med bedre at finde ud af at lægge billeder op på Commons.

Kort fortalt, så er det vigtigste, at billederne er frie og forsynet med en god beskrivelse (herunder korrekte oplysninger om kilde/ophavsmand, licens). Sådan gør du:

1. Allerførst går du ind på Commons og opretter dig som bruger. Det skal du gøre for at kunne lægge filer op. Ofte vil en bruger oprettet på den danske Wikipedia også fungere i Commons.

2. Dernæst går du ind på Commons' oplægningsside. Her kan du vælge nogle forskellige kilde-muligheder og her skal du blot vælge den der passer på dit billede. Denne guide er tilrettelagt på at det er dit eget værk du uploader. Hvis det er f.eks. fra Flickr, et andet Wikipedia-projekt eller et andet internet-site, følg da anvisningerne på Commons.

3. Nu skal du vælge filen og filnavnet, skrive en beskrivelse samt vælge en licens.

4. Til sidst er blot at fortælle, at dit billede nu er uploadet på Commons. Det gør du ved at indsætte {{NowCommons|Filnavn.jpg}} (eller blot {{NowCommons}} hvis dit billede hedder det samme begge steder) på dit billedes side.

I langt de fleste tilfælde er ovenstående alt hvad der skal til. Hvis der er noget du syntes du mangler informationer om, kan du læse nedenfor.

Commons for englebørn[redigér | rediger kildetekst]

Til at hjælpe med at huske alle korrekte oplysninger, så kan det varmt anbefales at benytte sig af den skabelon, der henvises til på den danske oplægningsside - {{information}} - og udfylde den så godt det kan lade sig gøre. Hvis man er modig kan man udfylde en alternativ informationsskabelon med alle detaljer. Det vigtigste er stadigvæk at beskrivelsen indeholder korrekte informationer vedrørende billedets indhold, licens, kreditering og kilde.

Kategorisering[redigér | rediger kildetekst]

Billeder på Commons bør være kategoriseret. Fortvivl ikke: Det er ikke svært og hvis du ikke kan finde ud af det skal der nok være en anden der gør det.

Som eksempler kan nævnes, at dyr og planter kategoriseres efter deres latinske navne. Personer fordeles både efter deres professioner og deres ophavsland.

Nogen vælger at benytte søgefeltet, andre indtaster en kategori de kender og får den frem ved hjælp af forhåndsvisning, mens en tredje gruppe vælger indgangen via en Wikipedia-artikel, der enten har et billede fra Commons eller et link dertil. En helt fjerde mulighed er den danske forside, der linker til en række emner.

Hvis man ikke lige får fat i kategorien ved første forsøg kan man klikke sig videre rundt til man finder en passende. Opret evt. selv en ny. Koden er fuldstændig som på Wikipedia.

En række billeder placeres i "artikler" ved hjælp af gallerier. Her skal man blot indsætte filnavnet et passende sted og gemme sin ændring.

Hvis materialet er frit, så tillades uindskrænket kopiering, redigering, samt kommerciel brug!

Som udgangspunkt virker de fleste af de lokale licensskabeloner også på Commons. Men vær alligevel opmærksom på, at du gør det rigtigt.

Langt størstedelen af billederne, der slettes fra Commons slettes netop fordi de mangler tilstrækkelige oplysninger omkring ovennævnte.

Mange licenser kræver, at værkets oprindelige skaber krediteres, når man kopierer det eller ligefrem ændrer det. Ligeledes kan denne kreditering give alle parter en idé om, hvorvidt billedet må anvendes - og i hvilken udstrækning.

Licenser som f.eks. {{GFDL}} og alle licenstyper fra Creative Commons kræver udtrykkeligt kreditering. Dermed overtræder man licensbetingelserne, hvis dette ikke sker.

Eksempler: GFDL-billede fra dansk Wikipedia, PD-billede fra engelsk Wikipedia