Spring til indhold

Hjælp:Guide (retningslinjer)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Wikipedias hjælpeguide

Retningslinjer

Forside   Redigering   Formatering   Henvisninger   Skriv en artikel   Diskussionssider   Retningslinjer   Yderligere spørgsmål?    

Omgangsformer

Wikipedia opfordrer brugere til at omgås hinanden med venlighed og åbenhed. Selvom der naturligvis er forskellige meninger, og enkelte skænderier, bør man opføre sig civiliseret.

Det vigtigste er at man altid skal forvente at andre redigerer i god tro – og ikke for at være ondskabsfulde. Hvis nogen ophidser dig så skriv en høflig besked på den relevante artikels diskussionsside eller på din "modstanders" brugerdiskussion om det. Ofte viser det sig, at det blot er en mindre misforståelse som er skyld i det.

Vær forsigtig med sarkasme, ironi og lignende. Selvom man normalt kan grine af sine udsagn, kan den slags hurtigt blive problematisk her på Wikipedia, da andre brugere jo ikke nødvendigvis kan se, at du laver sjov.

NPOV

Wikipedia har en helt central regel om, at artikler skal skrives fra "neutralt synspunkt" (engelsk: neutral point of view forkortet NPOV). Det betyder, at alle vigtige synsvinkler i dækningen af et emne bliver accepteret på Wikipedia. I stedet for kun at vise sagen fra et perspektiv, handler det om at vise alle relevante synspunkter, uden at vurdere hvilket der er det "rigtige". Vores mål er at være informerende, og ikke at overbevise læseren om noget. Det er vigtigt at lægge mærke til forskellen mellem "neutral" og "objektiv". Ofte er begge sider overbeviste om, at deres standpunkt er den "objektive sandhed" – ved et neutralt synspunkt bliver de begge fremvist.

Når du arbejder med kontroversielle emner som f.eks. religion eller politik, er det vigtigt at du har læst og forstår hvad et neutralt synspunkt er. Hvis du arbejder med mindre kontroversielle emner – f.eks. matematik eller dyrearter – behøver du ikke i lige så høj grad fokusere på den præcise definition af et neutralt synspunkt.

Ophavsret

En ting er strengt forbudt på Wikipedia: Kopier aldrig tekst fra andre websider og ophavsretsbeskyttede værker uden at have fået tilladelse fra den der har ophavsretten! Hvis du er usikker på hvad du må, kan du spørge på landsbybrønden.

Hærværk

Der sker desværre en masse hærværk på Wikipedia. Dvs. der foretages redigeringer, som ikke har til formål at bidrage med viden til artiklerne eller foretage praktiske indgreb (f.eks. kategoriseringer). I stedet indsættes irrelevant tekst og nonsens og/eller fjernes relevant tekst. Dette er ikke tilladt og kan medføre blokeringer hvis det forsat sker efter advarsler, f.eks. {{test}}, {{test2}} og {{test3}}.

Alle kan lave fejl og du skal ikke lade dig blive skræmt væk. Hvis du laver en fejl, så vil den bare blive rettet (eller ført tilbage). Hvis du gerne vil teste redigeringer, kan du gøre det i Hjælp:Sandkasse. Der vil ingen forstyrre dig når du prøver at blive bedre.

Fortsæt guiden med Yderligere spørgsmål?