Hjælp:Nybegynderforum/Arkiv1

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Vista-file-manager.png Dette er en side med arkiverede diskussioner fra Hjælp:Nybegynderforum.
Diskussionerne er afsluttede, så undlad venligst at genoptage dem.

Indsætte et billede[redigér | redigér wikikode]

Jeg har forsøgt at kigge rundt på wikipedia, for at blive klog på, hvordan man indsætter et billede, men det er endnu ikke lykkedes mig. En med god tålmodighed, til at forklare mig, hvordan 1-3 gange på forskellige måder? *s*

P.s Må man ikke indsætte andre billeder, for eksempel fra google eller anden side, såfremt der ikke er omhavsret på billederne?

--Engodsagstjeneste 1. jul 2007, 16:38 (CEST)

Det bedste jeg kan henvise til er denne som du måske allerede har set Hjælp:Billeder, hvor et link i venstre side under "andre sprog" giver denne som er mere detaljeret: en:Wikipedia:Extended image syntax.
Med Google kan du lede efter billeder på Commons, billeder du roligt kan bruge, da de har samme licens-krav som på den danske afdeling. Her er en mere: Wikipedia:Procedure for billeder uden licens. Sæt blot nogle billeder ind der hvor du havde tænkt dig og brug beskrivelsesfeltet til at bede andre se på det. - Bruger:EPO er den der ved mest om licensen vedrørende billeder. -- Mvh PHansen 1. jul 2007, 17:43 (CEST)

Tak for dit svar. Jeg må sige, at jeg synes det er meget indviklet, så det ender nok med, at jeg holder mig helt fra at uploade billeder, eller hvad det hedder --Engodsagstjeneste 2. jul 2007, 10:45 (CEST)

Rusten pigtråd

Det er ret nemt at indsætte et billede: [[Billede:<Billedenavn>|thumb|<Billedebskrivelse>]], hvor <billedenavn> er det navn du uploader billedet til, (f.eks. Stacheldraht 93.jpg, og billedbeskrivelse er det der skal stå under billedet, (f.eks. Rusten pigtråd). Det bliver så til:
[[Billede:Stacheldraht 93.jpg|thumb|Rusten pigtråd]] som giver billedet ude til højre. --Broadbeer, Thomas 2. jul 2007, 11:05 (CEST)

Mange tak, men hvor skal jeg trykke for at uploade et billede på wikipedia? Jeg har downloadet et billede fra nettet til min egen computer. Men hvilket ikon skal jeg bruge for at få billedet på wikipedia?--Engodsagstjeneste 2. jul 2007, 11:51 (CEST)

Se på denne side: Læg en fil op og kør helt ned i bunden; der er det knappen med påskriften Læg en fil op der sætter det i gang. Læs det med rødt - hvis ikke licensen er 100% i orden, bliver billedet slettet; det finder du hurtigt ud af, det er sket for mange andre. -- Mvh PHansen 2. jul 2007, 17:18 (CEST)
PHansen, derfor skal man netop ikke køre helt ned i bunden men først læse alt det der står på siden først! Derved kan man undgå at der lægges "ulovlige" billeder op som så efterfølgende skal slettes. (Til Engodsagstjeneste: 99% af de billeder du kan "downloade" på nettet er ikke-frie (beskyttet af ophavsloven) og vil derfor blive slettet igen) --Broadbeer, Thomas 2. jul 2007, 17:31 (CEST)

Okay, så er det jo slet ikke det rigtige sted for mig at hente billeder. Hvad nu hvis jeg for eksempel vil indsætte et billede af Johnny Hansen, medlem af Kandis og jeg ikke kan finde billedet på nettet? Jeg forstår ikke lige hvad det der Commons er for noget?--Engodsagstjeneste 2. jul 2007, 18:33 (CEST)

For at tage det omvendt. Commons er et mediebibliotek med billeder og mediefiler som kan bruges i alle de forskellige sprogudgaver (ligesom det billede jeg indsatte længere oppe). Med hensyn til download af billeder så er alle billeder (med mindre andet er angivet) copyrightet. F.eks. kan man på pdfnet.dk kopiere alle billeder da de på siden er angivet som PD (offentlig ejendom). --Broadbeer, Thomas 2. jul 2007, 18:56 (CEST)

Tak, så lykkedes det mig endelig:-) Men havde jo også advaret jer om, at jeg skulle have det fortalt en tre gange inden den gik på lystavlen:-)--Engodsagstjeneste 2. jul 2007, 23:07 (CEST)

Den farver ordet sort i stedet for at henvise til internt link[redigér | redigér wikikode]

Jeg er ved at lave en artikel om Kandis. Som det er bekendt for nogen af jer, er et af bandets medlemmer Johnny Hansen, ham ville jeg så gerne skrive lidt om. Men når jeg søger på Johnny Hansen, kommer der flere Johnny Hansen frem, derfor har jeg tilføjet omtalte Johnny Hansen. Men når jeg markerer med internt link, bliver navnet i stedet farvet sort, hvorfor?--Engodsagstjeneste 2. jul 2007, 11:41 (CEST)

Jeg fandt ud af det:-)--Engodsagstjeneste 2. jul 2007, 11:54 (CEST)

Langenæshus[redigér | redigér wikikode]

Jeg har oprettet emnet: http://da.wikipedia.org/wiki/Langen%C3%A6shus skrevet en tekst og uploadet billedet: http://da.wikipedia.org/wiki/Billede:Langenaeshus.jpg med rettigheden: {{PD-self}}

og linker til billedet med teksten:

Langenæshus set fra Langenæsstien

men det virker ikke, og jeg fatter det ikke.

Note: Jeg har også prøvet at uploade det som gif fil, men problemet er det samme http://da.wikipedia.org/wiki/Billede:Langenaeshus.gif og det vil jeg så gerne ahve slettet - eller skal jeg bare være ligeglad? --Asp 8. okt 2006 kl. 22:42 (CEST)

Det var en svær en :-) Jeg kunne ikke gennemskue problemet, førend jeg fik gået det igennem bogstav for bogstav. Din linie med billed referencen havde en skjult karakter mellem "...jpg" og "|thumb". Jeg opdagede den ved at skulle taste to gange venstre pil for at passere det hemmelige bogstav. Efter det var slettet virkede det fint.... Hvis du vil opleve fænomenet selv, så prøv at lave edit af denne artikel og find det hemmelige bogstav - VicVal 8. okt 2006 kl. 23:47 (CEST)
Glemte at kommentere det ekstra .gif billed. Hvis du vil have det slettet, så indsæt ønsket nederst på denne side Wikipedia:Sider der bør slettes så er der en administrator som klarer det. - VicVal 8. okt 2006 kl. 23:51 (CEST)

Mange tak for svaret! Det havde jeg vist aldrig selv fundet ud af. Det kan undre mig hvordan det ekstra har sneget sig ind, for jeg har bare kopieret koden fra et andet sted på websiden. Måske copy-paste netop er årsagen, for jeg kopierede filnavnet ind, og måske min browser så har taget ekstra tegn med for afslutning af linje etc., som så måske bliver til et usynligt tegn ved copy-paste. Well, nu er jeg opmærksom på det, og som sagt: Mange tak for hjælpen!! :-)) --Asp 9. okt 2006 kl. 10:30 (CEST)

Du er velkommen! Bare spørg når der er andre ting som dukker op, det er ikke sikkert jeg kan svare, men så er der garanteret andre som kan... - VicVal 9. okt 2006 kl. 17:40 (CEST)

Indsætte billeder[redigér | redigér wikikode]

Som nyeste nybegynder har jeg nu brugt alt for lang tid på at finde ud af hvordan jeg kan stille et simpelt spørgsmål. Jeg har mødt en skov af velmenene sætninger og links til hjælp, og er faktisk ved at give op. Grunden til at jeg skriver netop her, er at det er det første og eneste sted jeg kan skrive. Sandt at sige, synes jeg at man som nybegynder her bliver sendt rundt i hele Wikipedia, for derefter ikke at kunne komme til at stille sit enkle spørgsmål det rette sted. Nu jeg er her, vil jeg spørge om der er en der kan svare mig på, hvorledes jeg sætter egne billeder ind på en artikel, og hvorledes jeg kan komme til at skrive i NYBEGYNDERFORUM.

Med venlig hilsen BBB (skrev Bauer (disk. • bidrag) . Husk at signére dine indlæg!)

Som du kan læse øverst på denne side, kan du stille spørgsmål mange steder. Det kan ske på en artikels diskussionside, eller på diskussionssiden hos en af mentorerne eller på landsbybrønden eller ved at komme ind på IRC-kanalen. Med hensyn til indsætning af et billede i artiklen, er det beskrevet ganske kort nedenfor i Danielles svar nederst på denne side. Du underskriver i øvrigt dine indlæg på diskussions- og hjælpesider ved at skrive fire tilder ~~~~ eller ved at trykke på ikonet underskrift foroven i redigeringsboksen (ikon nr. 2 fra højre). Mvh --Sir48 (Thyge) 22. nov 2006 kl. 01:55 (CET)
Og så vil jeg i øvrigt angående dit sidste spørgsmål lige tilføje at du skam skriver i nybegynderforummet lige nu. --Lhademmor 22. nov 2006 kl. 13:13 (CET)

Hvor blev det af[redigér | redigér wikikode]

Jeg sad i går aftes og skrev om Realkredit Danmark efter endt redigering klikkede jeg på GEM nederst. Jeg kunne efterfølgende se siden.

Jeg skulle så stolt vise mine kollegaer min FØRSTE Wikipedia side i dag - MEN siden var væk. Det store spørgsmål er HVOR BLEV den af ?

Håber at en klog kan hjælpe men et svar, da jeg ikke har lyst til at lave artikler som så bliver væk.

--HeinoHund 11. okt 2006 kl. 19:41 (CEST)

Artiklen blev slettet fordi indholdet var kopieret fra Danske Banks hjemmeside. Sådant materiale er omfattet af ophavsret, og må derfor ikke kopieres til Wikipedia.
På Wikipedia er man nødt til at skrive artikler med sine egne ord eller holde sig til at kopiere indhold, hvor ejeren har givet tilladelse til at det anvendes under en licens, der er kompatibel med GNU Free Documentation License. Er man i tvivl om licensen er kompatibel, kan man roligt gå ud fra at det ikke er tilfældet.
Du burde have haft besked om sletningen af artiklen, men det sker at en administrator glemmer det pga. travlhed.
Held og lykke med at bidrage til Wikipedia! Jeg har lagt en standardvelkomst på din diskussionsside som du kan bruge som udgangspunkt for flere spørgsmål, og ellers kan du naturligvis spørge her på siden.
- Kåre Thor Olsen (Kaare) 11. okt 2006 kl. 20:51 (CEST)


OK - tak for hilsnen - Jeg sætter mig ved tasterne senere og får udrettet min egen version. --HeinoHund 11. okt 2006 kl. 21:07

Links til andre sprog i wikipedia[redigér | redigér wikikode]

Når jeg går ind på den artikel, jeg har skrevet om David Parlett, henvises der ikke til tilsvarende artikler på engelsk og svensk wikpedia. Ligeldes kan jeg ikke se nogen henvisning til min artikel i andre landes wikipedia. Hvorfor?

Vh --Eberfeld 13. nov 2006 kl. 00:12 (CET)

Hej Eberfeld
For at linke til andre wikipediaer indsætter du nederst på siden en skabelon. [[de:David Parlett]] giver et link til den tyske side. Samme princip bruges ved andre sprog, f.eks. hedder engelsk [[en:David Parlett]].
Havregryn 13. nov 2006 kl. 06:24 (CET)
Det er værd at bemærke at der er flere bots der primært har til opgave at opdatere disse sproglinks (som kaldes interwiki eller IW i beskrivelsesfelterne). Hvis du opretter eller oversætter David Parlett fra en:Wiki og i bunden linker til en:David Parlett, så vil en bot (ofte YurikBot eller ThijsBot) før eller siden tilføje resten af linkene til alt hvad der ellers er linket med den engelske version. Det betyder ikke at man som udgangspunkt kun skal skrive et enkelt link - det ser mere professionelt ud at lægge alle kendte oversættelser på med det samme - men ulykken er ikke så stor hvis man ikke lige gider gå 22 links igennem for at se om et af dem indeholder et ekstra sprog. Jeg mener at der på Bruger:YurikBots engelske side er beskrevet hvordan proceduren er. Bemærk samtidigt at det ikke kan svare sig at brokke over at en artikel om is (spiselig) gentagne gange linkes til andre sprogs artikler om is (frosset vand). Dette skyldes at en menneskelig bruger på et tidspunkt har fejl-linket disse to artikler, og botten kan jo ikke læse, så den kopierer blot i blinde. For at rette en sådan fejl skal man ind på hvert enkelt land og rette eller fjerne det forkerte link :-( --G®iffen 19. nov 2006 kl. 13:03 (CET)

Kategorisering[redigér | redigér wikikode]

Hvrdan bærer man sig ad med at kategorisere en artikel? Er det kun redaktørerne der kan gøre det ?

Vh --Eberfeld 13. nov 2006 kl. 00:12 (CET)

Kategorisering foregår ved samme princip som ovenfor. Indsæt f.eks. nederst på siden [[Kategori:Født i 1989]], så kommer siden til at stå under kategorien Født i 1989.
Havregryn 13. nov 2006 kl. 06:29 (CET)

Billeder[redigér | redigér wikikode]

Hvordan får man billeder ind i den artikel man har skrevet? Jeg er nybegynder og ved ikke rigtigt hvordan det virker.

Hej. Et billede sættes ind ved at skrive [[Billede:navn_på_billedet]]. Typisk bruger man kommandoen [[Billede:navn_på_billedet|thumb|200px|Billedtekst]], hvor man kan ændre på størrelsen ved at skrive andet end 200px, og tilføje billedtekst. Billedet kan ligge lokalt her på den danske wikipedia, eller man kan finde et billede på Commons som er et fælles billedarkiv for alle wikipediaer.
Mvh Danielle 18. nov 2006 kl. 15:04 (CET)
Billeder på Commons "reagerer" både på "Billede" og på "Image" som første ord i kommandoen. G®iffen 19. nov 2006 kl. 13:06 (CET)
Dette gælder alle billeder både Commons/lokale. --Broadbeer, Thomas 2. jul 2007, 19:00 (CEST)

Matematik med æ, ø og å[redigér | redigér wikikode]

Hej, jeg kan ikke får math til at med æ, ø, å virke når jeg bruger mbox, hvorfor?

Virker:

Virker ikke (eneste forskel er æ):

Fejl i matematikken (syntaksfejl): {\displaystyle E_{x,y} = \frac{\% \mbox{ v\{ae}are } x}{\% \mbox{ change in } y}}

--Druen 17. dec 2006 kl. 20:01 (CET)


Jeg har hverken kunnet finde en skabelon eller kategori ved at søge på mbox; svaret kunne være at det er direkte overtaget fra engelsk, der åbenbart ikke vil anerkende æ, ø og å ? - Du får sikkert det rigtige svar om lidt. -- Mvh PHansen 17. dec 2006 kl. 20:11 (CET)
Dagen efter: runder af med henvisning til "Matematik med æ, ø og å" på Landsbybrønden, hvor der står:
Den er nu registreret i bugzilla: http://bugzilla.wikimedia.org/show_bug.cgi?id=8305 -- Anders Wegge Jakobsen (diskussion) 18. dec 2006 kl. 11:49 (CET)
-- Mvh PHansen 18. dec 2006 kl. 12:21 (CET)

Billede fra den engelske Wikipedia...[redigér | redigér wikikode]

Jeg har skrevet en smule om Hellboy, og nu vil jeg gerne have det billede de bruger på den engelske Hellboy side lagt ind... jeg ved bare ikke hvilken slags licens, jeg skal vælge... hvad er det for en de har brugt til det billede? HypeSystem 18. dec 2006 kl. 21:20 (CET)

Det pågældende billede kan desværre ikke anvendes i den danske udgave af Wikipedia, da der er tale om "fair use", et begreb fra lovgivningen i USA som vi ikke accepterer her. - Kåre Thor Olsen (Kaare) 18. dec 2006 kl. 21:23 (CET)
ØV!!! --HypeSystem 19. dec 2006 kl. 14:46 (CET)

Billeder på Commons med engelsk tekst[redigér | redigér wikikode]

Hvis man er ved at oversætte en engelsk artikel til dansk og artiklen indeholder billeder som ligger på Commons må man så bruge billederne i den danske tekst. Hvis billederne (se f.eks. Monty Hall problem på den engelske wikipedia) har tekst på engelsk, må man så redigere billederne, oversætte teksten og uploade dem til Commons? Skal den orginale kunstner/kreatør spørges om lov?--Henry Berthelsen 3. maj 2007 kl. 13:42 (CEST)

Hvis billederne ellers ligger på Commons skulle der ikke være noget problem med det, da det er et krav for at billeder kan ligge på Commons, at de kan ændres frit. Husk dog at henvise til det oprindelige billede. Hvis billederne ligger på den engelske wikipedia skal du dog som sædvanligt være lidt mere opmærksom på licensen, da de der tillader såkaldt Fair Use. --Peter Andersen 3. maj 2007 kl. 13:53 (CEST)
Billederne har en licens hvorpå der står at billederne er udgivet til det offentlige domæne (en:"public domain") mere specifikt har billedets skaber tilladt enhver at bruge hans værk til ethvert formål, uden nogen betingelser, pånær hvis sådanne betignelser kræves af loven (en:"...grants anyone the right to use this work for any purpose, without any conditions, unless such conditions are required by law").--Henry Berthelsen 3. maj 2007 kl. 14:25 (CEST)
PD er helt fint, også selv om du skal redigere i dem, bare du angiver oprindelsen, og fastholder licensen; bemærk i øvrigt at billederne kan sættes ind direkte fra Commons, med de samme koder, som hvis de lå her. -- Nico 3. maj 2007 kl. 18:35 (CEST)

TNT som overskrift til ny artikel?[redigér | redigér wikikode]

Jeg vil gerne skrive om virksomheden TNT, men jeg kan se, at ordet "TNT" ikke står i rødt, og derfor ikke kan anvendes som overskrift/link til en ny artikel. Hvis ordet skrives, står der, at den er forbundet til en omdirigeringsside vedr. Trotyl. Hvordan kan jeg lave en ny side med overskriften "TNT" som ikke relaterer til Trotyl? (skrev 194.200.70.203 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Du kan fx kalde artiklen TNT (virksomhed) eller TNT (firma). - Kåre Thor Olsen (Kaare) 21. dec 2006 kl. 16:09 (CET)
I samme omgang bør man vel ændre omdirigeringen på TNT til en flertydig side der henviser til hhv. TNT (firma) og til Trotyl? G®iffen 21. dec 2006 kl. 16:52 (CET)


Billedproblem[redigér | redigér wikikode]

I min artikel Cembalo har jeg indsat to billeder til højre øverst. Tidligere blev begge billeder vist fint, MEN nu ses kun det ene (det første), mens det andet kun vises med sin BOKS (men uden selv billedet). Hvad er der galt??? --Cembalo 23. dec 2006 kl. 23:11 (CET)

Ingen problemer her. Der opstod sikkert et mindre problem, da din browser ville indlæse siden. Prøv at trykke ctrl+F5. --|EPO| 23. dec 2006 kl. 23:13 (CET)
Det løste det - min browser drillede mig åbenbart (firefox). Tak for hurtigt svar og God Jul

--Cembalo 23. dec 2006 kl. 23:25 (CET)

Tungt vand[redigér | redigér wikikode]

Hej allesammen Det her er vist et rigtigt begynder spm.

Tungt vand ? 1 l vand vejer 1 kg (hvis vi ikke bliver for indviklede) hvad vejer 1 l tungt vand

Det må da være et typisk "helligdags spm." og nu er det jo en del år siden (årgang 1953) så selv om det var "min stærke" side mat,fys.kemi - ja så er det smuttet.

Godt nytår kikahammer@mail.dk på forhånd tak

I artiklen tungt vand står der, at massefylden er 1,108 g/cm3. Eftersom 1000 cm3 er en liter fås, at 1 liter tungt vand vejer 1.108 gram.
Med andre ord vejer tungt vand 1,108 gang mere end almindeligt vand. --|EPO| 30. dec 2006 kl. 18:25 (CET)

Jordarter[redigér | redigér wikikode]

Hjælp!? Jeg kan ikke finde ud af hvorfor at de sjældne jordarter hedder som de gør, og hvad kan man bruge dem til? Har de en speciel virkning? krammer

I artiklen om lanthanider, afsnittet om terminologi er der en forklaring på betegnelsen "sjældne jordarter". For at se hvad de enkelte "medlemmer" af denne gruppe af grundstoffer kan bruges til, så følg følg linksne til artiklerne om de enkelte grundstoffer; mange af dem har et afsnit om tekniske anvendelser... sa'e Peo 10. jan 2007 kl. 21:02 (CET)

Bilag til stilmanualen?[redigér | redigér wikikode]

Efter at have oprettet artiklen for Dagbladet Holstebro-Struer er jeg lidt ked af at se, hvor få oplysninger der er skrevet om andre aviser.

Er det ikke muligt at lave en slags bilag til stilmanualen med anbefalinger til, hvordan eksempelvis en artikel om danske aviser skal skrives? Jeg tænker på anbefalinger af, hvilke overskrifter, der skal være og i hvilken rækkefølge, og hvilke oplysninger der bør være, før en artikel er "helt færdig".

Jeg er i tvivl, om det i så fald ville være en norm, noget konsensus-halløj, et bilag til stilmanualen, eller måske skulle der etableres et egentlig projekt, som jeg kunne invitere andre avisnørder til at deltage i? (der kunne jo være andre, der har bedre forslag end mig til, hvordan "den gode artikel" ville se ud)

Uanset hvad, håber jeg, at en eller anden form for guideline kunne inspirere andre til at fylde flere oplysninger på artiklerne om aviserne.

Mine spørgsmål er altså: a) Er det overhovedet tilladt/muligt at lave den slags guideline (forudsat, at den har karakter af en anbefaling)? og b) Hvis ja, hvordan kommer jeg i gang? --ThomasMaxe 19. jan 2007 kl. 01:47 (CET)

En måde at komme i gang på kunne være at forsøge at lave in slags info-boks eller skabelon til det du mener kan kaldes faste oplysninger; se evt. her Kategori:Infoboks skabeloner for en at kopiere fra. -- Mvh PHansen 19. jan 2007 kl. 09:19 (CET)
Englænderne har lavet en {{Infobox Newspaper | ... }} : Template:Infobox Newspaper som måske er den der er brugt på The Guardian. Du kan øve dig i at opbygge en sådan til danske forhold i denne Skabelon:Sandkasse, og formodentlig kan den afprøves – med Forhåndsvisning – på fx Dagbladet Holstebro-Struer ved at bruge {{Infobox Sandkasse | ...}} i første linje. Når du er tilfreds, laver du så en med det rigtige navn, fx {{Infobox Aviser | ...}}. – Det er måske ikke svar på dit spørgsmål, men du kan jo vinde klarhed over problemet ved at lave dette først. -- Mvh PHansen 19. jan 2007 kl. 17:45 (CET)
PHansen har lavet en flot skabelon, som allerede er taget i brug. Tak for hjælpen. --ThomasMaxe 20. jan 2007 kl. 12:59 (CET)


Flertydighed med standardvalg[redigér | redigér wikikode]

Hej wikifolk. Jeg er faldet over et opslag der henviser til en flertydighedsside. Jeg kan se at nogle opslagsord med flere betydninger (fx Dannebrog) henviser direkte til det mest populære eller mest væsentlige opslagsord, mens andre - som fx Wagner - bare viser links til de forskellige opslagsord. Mit spørgsmål er hvilke retningslinjer man følger (eller bør følge) når man opretter flertydige opslagsord, og hvad man skal gøre hvis man vil ændre standardvisningen af et opslag? Konkret virker det i mine øjne tåbeligt at opslagsordet Wagner ikke viderestiller direkte til Richard Wagner men først spørger om man hellere vil læse om det sjældne fornavn Wagner. --Jens Gyldenkærne Clausen 23. jan 2007 kl. 23:51 (CET)

Den generelle regel hedder, at hvis opslagsordet vurderes at have en primær betydning (f.eks. ganske rigtigt Wagner som i komponisten), så bør denne "erobre" opslaget.
Hvis der er noget tvivl om, hvorvidt der er en primær betydning (se f.eks. brandmand), så gives pladsen til en flertydigside.
I dette tilfælde vil jeg råde dig til med fanebladet "flyt" at flytte den nuværende flertydig til Wagner (flertydig). Opslaget Wagner er nu en omdirigering til flertydig'en - omskriv til en omdirigering til komponisten og find et par passende skabeloner til de to artikler. --|EPO| 23. jan 2007 kl. 23:57 (CET)
Det er hermed gjort. På nær et par kiks med omdirigeringsskabeloner gik det fint. Tak for hjælpen. --Jens Gyldenkærne Clausen 24. jan 2007 kl. 09:40 (CET)


Links fra tomme søgninger[redigér | redigér wikikode]

Hvis jeg søger på noget der ikke findes i den danske wiki - fx MSSQL - kommer en fin side der forklarer at der ikke er nogen side med det søgte navn. Man har her muligheden for at søge i en engelsk "wikiordbog" (som jeg endnu ikke har fundet ud af hvad er), samt i andre skandinaviske wiki'er. Hvad jeg ikke forstår er hvorfor man ikke også kan søge i den engelske wikipedia? Det er dér jeg 9 ud af 10 gange går hen når en søgning fejler - men jeg skal af en eller anden grund gøre det manuelt...

Ved ord der ikke findes som opslagsord, men findes i andre artikler - fx Brian - får man en helt anden, og noget mindre information skabelon. Det er fint nok at der linkes til opslag der nævner det ord man har søgt på, men burde det ikke være muligt at prøve andre sprogudgaver af wikipedia, på samme måde som når ordet slet ikke er fundet?

Når det gælder ord der allerede findes i den danske wiki, er det forbilledligt nemt at skifte til alskens andre sprog - derfor virker det helt grotesk at det skal være så besværligt når det gælder et tomt opslag (hvor man i høj grad kan have brug for en fremmedsproget udgave).

--Jens Gyldenkærne Clausen 24. jan 2007 kl. 16:44 (CET)

Det er en god pointe. Jeg har tilføjet den engelske til listen, der fremkommer ved tomme artikler, samt tilføjet henvisninger til fire Wikipedia i beskeden, man møder ved oprettelse af en ny artikel. --Pred (diskussion) 24. jan 2007 kl. 17:01 (CET)
Hov - det var slet ikke oprettelsessiden jeg tænkte på, selv om det også er fint med et link dér. Jeg mente den side man kommer til ved at søge efter de to ord - ved ikke lige hvordan jeg laver et wikilink til det. Og den side jeg henviste til i første ombæring er den side man får hvis man går direkte ind på en ikke-eksisterende side. Som nævnt er jeg ikke sikker på at jeg kan lave et fungerende link her i forummet, men den søgeside jeg taler om, er den man får ved at indtaste et ord i søgefeltet og trykke retur (eller vælge gå til). Og den anden side er hvis man fx indtaster http://da.wikipedia.org/wiki/Mssql i browseren. --Jens Gyldenkærne Clausen 24. jan 2007 kl. 18:09 (CET)
Ah, jeg tror, jeg forstår, hvad du mener. Nu er også søgesiden beriget med henvisninger. --Pred (diskussion) 24. jan 2007 kl. 20:40 (CET)
Smukt. Der er dog en lille fejl i skabelonen til søgeresultatsiden - linket til den nynorske wiki peger på den engelske udgave.--Jens Gyldenkærne Clausen 25. jan 2007 kl. 00:05 (CET)
Fixet --Broadbeer 25. jan 2007 kl. 08:04 (CET)
Jeg ved ikke om dette er et svar på spørgsmålet, men jeg ville rutinemæssigt lave følgende søgning i Google:
MSSQL site:wikipedia.org, og først derefter gå til Wikipedias søgefunktion. Google er måske lidt bagud med opdateringen, men i praksis giver det hurtigt et overblik at bruge Google først. -- Mvh PHansen 24. jan 2007 kl. 17:21 (CET)
Ideen er god nok, men min normale søgemetode i wiki er ved at skrive "wik søgeord" i browseren (Firefox) - det udløser en direkte søgning i enwiki. Jeg skal have lavet en tilsvarende til daWiki snarest. Meget ofte kommer man direkte til det ønskede opslag i wikipedia - det gør man ikke med google (I feel lucky er ikke oplagt her, da google næppe kan afgøre hvilken sprogversion jeg vil foretrække). Men jeg vil huske metoden hvis jeg skal tjekke noget på tværs af sprogversionerne. Selv om google er ganske god til den type søgninger, var det måske en ide at lade wiki tilbyde en tilsvarende søgning - evt. blot med google som "motor". Det kunne være et ekstra alternativ til de direkte links til nært beslægtede (svensk, norsk) eller store (engelsk) wikier.--Jens Gyldenkærne Clausen 24. jan 2007 kl. 18:20 (CET)

Skærmbilleder[redigér | redigér wikikode]

Jeg kom galt af sted på commons.wikimedia.org i dag - lagde et skærmdump af Internet Explorer 7 op, med henblik på at tilføje et billede til den danske artikel (som der fx er på den engelske). Lynsnart fik jeg en besked om at det var en overtrædelse af copyright-reglerne for commons - hvor det åbenbart ikke er tilladt at tage billeder af ikke-fri software. Efterfølgende fandt jeg siden Hjælp:Valg af billedlicens, der forklarer hvorfor man ikke må lægge skærmbilleder op. Jeg har stor forståelse for det forsigtighedsprincip der er valgt mht. licenser på wikipedia - herunder at man valgte ikke at tolere fair use-billeder på daWiki. Men jeg vil gerne høre om man har undersøgt hvordan juraen forholder sig til brugen af skærmbilleder. Siden Wikipedia:Billedpolitik gengiver et uddrag af ophavsretsloven og nævner at begrebet fair use ikke anerkendes af dansk ret, men for en ikke-jurist er det langt fra oplagt at de to ting medfører at skærmbilleder (af ufri software) ikke kan benyttes.

Det er ret begrænsende at man ikke kan anvende billeder til hovedparten af de computerprogrammer der omtales på wikipedia, og det er hverken i ophavsretshavernes eller brugernes interesse. Vi skal selvfølgelig holde wikipedia fri af enhver tænkelig licensstrid, men det virker bare tåbeligt for en nybegynder som undertegnede at der er denne restriktion.

Et konkret forslag - nævn forbuddet mod skærmbilleder direkte på Speciel:Upload i stedet for først/kun på Hjælp:Valg af billedlicens. Jeg fik ikke lagt noget på den danske wiki fordi jeg allerede var advaret via min fejl på commons, men ellers kunne jeg i princippet godt have lagt skærmbilledet op med den generelt anbefalede licens - hvorefter en administrator så kunne pille det ned igen.

--Jens Gyldenkærne Clausen 24. jan 2007 kl. 17:32 (CET)

Det er et udmærket forslag sådan set. Men vores største problem er, at mange folk slet ikke læser siden. Et eksempel er logoer: Det står med meget store og meget røde bogstaver, at disse ikke tillades. Ikke desto mindre bliver der ret ofte lagt logoer op med påstand om GFDL eller værre.
Hvis du mener, at du kan udrette et mirakel af en art, så bare skriv løs. For praktisk talt er jeg ved at løbe tør for idéer til den side. --|EPO| 24. jan 2007 kl. 17:42 (CET)


Shapley-Shubik[redigér | redigér wikikode]

Hej,

Jeg er også meget dugfrisk her på wiki og jeg fatter faktisk ikke ret meget af det hele, men jeg tror, der er noget godt ved hele denne vidensdeling, så jeg må jo bare klø på.

Jeg har skrevet et bidrag d. 17. januar om Shapley-Shubiks model for mandaternes forhandlingsvægt. Det er politisk stof og jeg tror, jeg har fået den placeret under kategorien Politik, men af en eller anden grund dukker artiklen ikke op, når jeg søger på navnet Shapley-Shubik, heller ikke når jeg bruger * efter navnet. Er min artikel overhovedet kommet på Wikipedia?

--Per Holbo Rasmussen 3. feb 2007 kl. 01:33 (CET)

Artiklen er der stadig: Shapley-Shubiks model for forhandlingsvægt, hvorfor den ikke dukker op når du søger ved jeg ikke, det er der nok en anden der kan svare på. --Morten LJ 3. feb 2007 kl. 07:27 (CET)
Man lærer hurtigt - som du nu - at der skal held eller særlig viden til at kunne regne med at bruge den indbygggede søgemekanisme. Derfor kan man bruge andre strategier, fx Google, der dog først virker når de har opdateret deres indeksering:
forhandlingsvægt site:da.wikipedia.org
En anden der gav resultat var Speciel:Prefixindex : Det var nok med shap
-- Mvh PHansen 3. feb 2007 kl. 09:55 (CET)
Mit gæt på, hvorfor den ikke dukker op, når man søger på navnet, er at der ikke er nogen andre sider på Wikipedia, der linker til den. Hvis en anden artikel linkede til Shapley-Shubiks model for forhandlingsvægt, ville den sikkert blive vist. Det er noget af det samme, der gælder for søgning på Google. Havregryn 4. feb 2007 kl. 17:56 (CET)

Antal hits?[redigér | redigér wikikode]

Kan man se et sted, hvor mange der har væres inde og læse en bestemt artikel? --Haaret 4. feb 2007 kl. 13:04 (CET)

Der er et link på skribentforsiden: [1]. --Morten LJ 4. feb 2007 kl. 13:05 (CET)

Tak[redigér | redigér wikikode]

Intet spørgsmål i denne omgang, men tak for hjælpen til PHansen for flytningen af Faaborg-billedet.

Venlig hilsen, Hubertus.

Hjælp til billedrettigheder - hvad er hvad?[redigér | redigér wikikode]

Jeg har netop fået en henvendelse fra EPO, som siger, at min rettighedstildelelse er forkert. CC-SA-2.5 hedder den vist, den, jeg har givet. Hvilken skal jeg bruge, når jeg har fået personlig tilladelse af fotografen til at uploade billedet? Det drejer sig om billedet i artiklen Kolding Gymnasium. Jeg går selv på gymnasiet, og derigennem kender jeg den webansvarlige, og han sagde, at han selv havde været ude at tage billedet, og at jeg bare kunne smide det op. HVilken licens skal jeg bruge, og hvad er "skriftlig tilladelse" - altså hvor meget skal der til, før det er tilstrækkelig acceptmateriale? --Svalevej 4. mar 2007 kl. 01:18 (CET)

Hvordan laver jeg en privat sandkasse?[redigér | redigér wikikode]

Ja, spørgsmålet er enkelt. Hvordan kan jeg lave min private sandkasse ligesom f.eks. denne?

--SimonS 8. apr 2007 kl. 13:26 (CEST)

Du udskifter Broadbeer med dit eget brugernavn og klikker på link. Ganske enkelt. --|EPO| 8. apr 2007 kl. 13:27 (CEST)

Tak for svaret! :D --SimonS 8. apr 2007 kl. 16:10 (CEST)

Hvordan arkiverer man denne side?[redigér | redigér wikikode]

Hvordan bør denne side arkiveres? --Lhademmor 8. apr 2007 kl. 14:19 (CEST)

Må jeg bruge disse billeder?[redigér | redigér wikikode]

Der er to billeder fra den engelske Wikipedia, jeg gerne vil lægge op på Wikimedia Commons, for derefter at bruge dem i nogen artikler.

Der er tale om disse to billeder: "Lost"-plakat og "Alias"-plakat

Problemet er, at jeg slet ikke forstår det med licens, selvom jeg har læst hjælpeartiklerne.

Så må jeg godt lægge disse to billeder op på Wikimedia Commons? Hvis ja, under hvilken licens osv.?

--SimonS 8. apr 2007 kl. 16:09 (CEST)

Nej og nej. Fair use tillades ikke.
"It is believed that the use of low-resolution images... on the English-language Wikipedia... qualifies as fair use under United States copyright law. Other uses of this image, on Wikipedia or elsewhere, may be copyright infringement."
Mht. Commons, så står det faktisk i første linje på vores oplægningssside. For dansk Wikipedia findes det i afsnittet "Filens licens", der også henviser til Hjælp:Valg af billedlicens. --|EPO| 8. apr 2007 kl. 16:12 (CEST)
Ærgerligt.
Jeg finder det bare meget trælst, at der er mange billeder fra den engelske Wiki, man slet ikke må bruge på den danske. Jeg mener, at det er meget vigtigt at bruge billeder i artikler, ellers bliver artiklerne meget kedelige, efter min mening. Men der er bare næsten ingen billeder at bruge (Jeg vil skrive om film og tv-serier..), når man ikke må bruge dem fra den engelske wiki. Desuden finder jeg det også meget indviklet at finde ud af, om man må bruge et billede, hvilken licens det skal udgives under osv..
--SimonS 8. apr 2007 kl. 16:46 (CEST)
Emnet er blevet diskuteret og stemt om. Hvis du mener, at du har argumenterne til at overbevise folk, så står det dig frit at prøve at få det tilladt her.
Så hvis blot billedet ikke er under en form for fair use, så kan det bruges. Hvis du bare finder et billede på internettet, så kan du være næsten 100 % sikker på, at det ikke må bruges. Hvis du sætter dig til at læse oplægningssiden, så får du et godt indblik i de krav, der stilles. Herefter kan du gå på jagt og læse, hvilke brugsbetingelser forskellige hjemmesider stiller. --|EPO| 8. apr 2007 kl. 17:06 (CEST)

Link til Google Earth?[redigér | redigér wikikode]

Når man surfer rundt med Google Earth, popper en del Wikipedia-artikler op, fx Cisternerne, men det ser ud som om, de næsten alle kommer fra den engelske Wikipedia. Jeg har forsøgt mig lidt frem bl.a. med hjælp fra bruger Olejasz, som på Diskussion:Ravnsnæs skriver: "Mht koordinater, så har jeg ikke selv anvendt det, men på fx Cisternerne kan du se skabelonen anvendt: Formen er der {{coor title dms|55|40|10.3|N|12|31|28.3|E|type:landmark_region:DK}}". Jeg kan desværre ikke få det til at virke - hverken fra en dansk artikel Ravnsnæs eller fra den tilsvarende engelske artikel. Hvad gør man? Handler det blot om at vente mere end en uge før artiklerne bliver vist i Google Earth eller kan der være andre forklaringer? --ChrisPee 10. apr 2007 kl. 16:51 (CEST)

Hej ChrisPee. Jeg ved ikke hvordan artikellinks kommer fra Wikipedia til Google Earth, men det fungerer formentlig på cirka samme måde som wikipedia-artikler fra den danske wikipedia havner på findvej.dk/wikipedia. Her eksporteres databasen (der indeholder artiklerne fra den danske database) til websitet ca. en gang om måneden.
Det at du opretter et koordinatlink på en artikel, betyder kun at der kommer et link fra Wikipedia til diverse korttjenester. Hvis der skal link den anden vej, kræver det at korttjenesten - eksempelvis Google Earth - får adgang til koordinatoplysningerne fra wikipedia. Det sker som nævnt ikke pr. automatik. --JGC 10. apr 2007 kl. 19:23 (CEST)

Artiklen er for kort[redigér | redigér wikikode]

Jeg er ved at oprette en artikkel om: Kunstnerkolonier i Vendsyssel. (Begyndelsen er lavet),men jeg får at vide, at den er for kort med en hvidt kryds på rød baggrund. Jeg kan heller ikke søge mig frem til artiklen opå Google. Hvad gør jeg forkert? --Torben Stæhr 10. apr 2007 kl. 23:47 (CEST)

Hej Torben
Da artikler i sin tid blev oprettet, var den så kort, at en anden bruger har tilføjet skabelonen ”{{substub}}”, som fortæller, at artiklen bør udbygges, hvis den ikke skal slettes. Senere er artiklen blevet så udbygget, at skabelonen ikke længere er nødvendig, men da ingen har slettet den fra artiklen, har den i sagens natur stadig været der. Jeg har nu slettet den. Skabeloner er noget vi bruger, for at lette hverdagen. I stedet for at skulle lave fx infoboxe til en masse artikler, kan man bare sætte en skabelon ind. Se mere på Wikipedia:skabeloner. jeg har indsat skabelonen i bunden af mit svar, så du kan se hvordan, det virker. :-) --ThePhasmid 10. apr 2007 kl. 23:58 (CEST)
{{Message box long|
id	    = wsourcef|
backgroundcolor	= #f7f8ff|
image	    = Gtk-new.svg|
imagesize    = 30px|
heading     = Denne artikel er for kort. |
message     = Dette opslag er kort og indeholder lidt formatering. Det bør snarest muligt
 [[Hjælp:Artikeludvidelse|udvides til en artikel]] eller indskrives i en eksisterende artikel. <br />
 Sker dette ikke inden for overskuelig tid bør det slettes. Husk at fjerne skabelonen hvis opslaget udvides.
}}

(redigeringskonflikt med ThePhasmid)

Beskeden om at artiklen er for kort er allerede væk igen. Den kom på fordi artiklen (Kunstnerkolonier i Vendsyssel), da du lige havde oprettet den, var meget kort (blot én sætning). Efter dine udvidelser af artiklen blev {{substub}}-markeringen fjernet igen.
Mht. Google-indekseringen (og i øvrigt også indekseringen til fuldtekstsøgefunktionen på wikipedia), er det helt normalt at der går lidt tid før siden kan findes. Se mere på se indlægget her Wikipedia:Landsbybrønden/Indeksering af nye sider?.
--JGC 11. apr 2007 kl. 00:10 (CEST)

Mærkedage[redigér | redigér wikikode]

Jeg har oprettet en artikel om Jens Smærup Sørensens roman "Mærkedage" og forsøgt at linke til den fra artiklerne Staun hhv. Jens Smærup Sørensen. Så havner jeg på artiklen Mærkedag (flagdage). Der skal nok oprettes en flertydighedsartikel. Proceduren hertil har jeg ikke lykkedes med. Vil nogen hjælpe. Tak.--Staunited 23. apr 2007 kl. 22:24 (CEST)

Jeg har nu sørget for, at mærkedage er en flertydighedsartikel. --PhoenixV 23. apr 2007 kl. 22:38 (CEST)


Betydning af tal på seneste ændringer[redigér | redigér wikikode]

Jeg tænkte på, hvad betyder de grønne og røde tal på

Speciel:Recentchanges

--80.164.159.100 25. apr 2007 kl. 12:28 (CEST)

Det er antallet af tegn (bogstaver, tal osv.) som er tilføjet eller fjernet i den enkelte redigering. --Lhademmor 25. apr 2007 kl. 12:31 (CEST)
Næsten, men ikke helt præcist. Tallenes angiver antallet af bytes som sidens størrelse er ændret med. Der kan bruges 1-6 bytes pr. tegn da Wikipedia bruger UTF-8-indkodning af tegnene. Men alle ASCII-tegn bruger kun 1 byte pr. tegn. Byrial 25. apr 2007 kl. 12:41 (CEST)
OK, tak --80.164.159.100 25. apr 2007 kl. 12:55 (CEST)

Tour de Suisse <-> Schweiz Rundt[redigér | redigér wikikode]

Jeg har oprettet Tour de Suisse. Schweiz Rundt er et andet udtryk for samme løb som anvendes i andre artikler, men denne artikel eksiterer ikke. Hvordan får man Schweiz Rundt siden til at vise Tour de Suisse (Eller omvendt)? --jpu 5. maj 2007 kl. 11:25 (CEST)

Det er gjort. Du sætter #redirect i en ny artikel, også de to klammer foran og bagved som, [[ ]] til den artikel du vil henvise til. -- Hejsa 25. apr 2007 kl. 11:31

1000 tak --jpu 5. maj 2007 kl. 11:32 (CEST)

Antal kategorier[redigér | redigér wikikode]

Når artiklen tildeles kategori/kategorier (eller jeg får en påmindelse om manglende kategori) hvor mange forventes der så? Er en kategori nok eller skal jeg lede og lede for at finde så mange som muligt her og nu. --Steen Jeberg 7. maj 2007 kl. 11:43 (CEST)

Hej Steen. Det med kategorier kan være lidt svært, for det er ikke helt ensartet hvordan forskellige emner kategoriseres. Tit kan man finde ud af praksis for et givent område ved at kigge på hvordan "lignende" ting som den man er ved at lave en artikel for, er kategoriseret. Antallet af kategorier varierer også. Generelt skal man bare gøre det så godt som man kan. Hvis andre med større erfaring så synes at der mangler noget, vil de bagefter rette det - ganske ligesom med alt andet på en wiki.
Hvis man helt i tvivl, kan man i stedet for at finde på en vilkårlig kategori indsætte Skabelon:Kategori (ved at skrive "{{Kategori}}"). Så placeres artiklen automatisk i kategorien med det sjove navne Kategori:Kategori mangler, og nogle andre kommer (forhåbentlig) forbi en dag og finder en passende kategori til artiklen.
Helt specifikt er danske folkekirker normalt i 2 kategorier: En efter stiftet og en efter amt før 1970. Man kan se hvilke ved at kigge på de 2 tilsvarende kategorier for kirkens sogn. Hilsen, Byrial 7. maj 2007 kl. 13:21 (CEST)

Røde link[redigér | redigér wikikode]

Ved hjælp af et sådan på siden om Otto Leisner har jeg skrevet lidt om Østrigsgade skole. Det virker fint. Bagefter har jeg tilføjet et tilsvarende på siden om Poul Hartling - her føre linket dog ikke direkte til siden, men fortæller at den ikke findes - men kommer dog frem ved søgningen. Hvad har jeg gjort galt? (Det virker heller ikke herfra). --Poul Erik Jensen 29. maj 2007 kl. 01:36 (CEST)

Hej Poul Erik, det var kun en lille ting, der var galt - skole i Østrigsgade Skole skulle være med stort S. Jeg har rettet den, så nu virker linket i Poul Hartling-artiklen. - apw 29. maj 2007 kl. 01:45 (CEST)
Hmm... Havde netop valgt at skrive skole med lille, fordi jeg menet det var sådan oprindelig i O.L-artiklen. Det er det ikke mere ;-)) Tak for hjælpen.--Poul Erik Jensen 29. maj 2007 kl. 02:00 (CEST)
Efter at have vurderet at der nok også vil være andre der vil komme til at stave skolen med lille s har jeg lavet Østrigsgade skole til en omdirigering - derfor er linket nu blåt. --Lhademmor 29. maj 2007, 11:16 (CEST)

Start på ny artikel[redigér | redigér wikikode]

Dette er mit første forsøg, så derfor dette banale spørgsmål:
Hvordan starter man en ny artikel, når man ikke har et rødt link at gå ud fra?
Konkret: Jeg vil omtale vores skole i Kategorien:Danske Gymnasier.
--Leine 30. maj 2007, 17:52 (CEST)

Du skriver artikelnavnet i søgefeltet til venstre (husk at stave det korrekt!) og trykker på "Gå til"-knappen. Når artiklen ikke findes, så kommer der en side med et link, som kan bruges til at oprette den. --Sir48 (Thyge) 30. maj 2007, 18:08 (CEST)
Det kan man gøre, men en bedre metode vil tit være først at lave et rødt link i en anden artikel hvor det er naturligt at linke til det man vil skrive om, og dernæst følge det nye link. Derved undgår man at få oprettet en "forældreløs" artikel. Byrial 30. maj 2007, 19:04 (CEST)

Kategori? og to betydninger?[redigér | redigér wikikode]

Jeg er i gang med at skrive noget om bandet Airport, men da der en artikel med overskriften airport, kommer den bare direkte ind i denne artikel når jeg søger. Hvordan gør jeg sådan, at man kan se at der er også er et band med samme navn? Jeg har i flere af "mine" artikler set, at en i nederste hjørne har skrevet for eksempel " kategori: film 1980 ", hvordan gør man det?--Engodsagstjeneste 2. jul 2007, 19:00 (CEST)

Som du kan se længere oppe i indlægget "Flertydighed med standardvalg" så gør man dette med en såkaldt flertydig side. Et eksempel er siden Johnny Hansen. Dette er også det du skal gøre med siden Airport. Hvis du ser efter når du har klikket på linket står der lige under titlen "(Omdirigeret fra Airport)" hvor du så kan klikke på linket til Airport. På denne måde kan du godt komme ind på siden. Her kan du så skrive "Airport har flere betydninger" også liste de to betydninger det har. (Jeg skal nok rette til for dig hvis det er, men brug Johnny Hansen som forlæg). Angåend kategorier indsættes de nederst på siden som [[Kategori:KATEGORINAVN]]. Du kan finde kategorier i Kategori:Kategorier --Broadbeer, Thomas 2. jul 2007, 19:23 (CEST)

Nu har jeg forsøgt og det eneste der er lykkes mig, er at indsætte "flertydig", jeg har været inde og redigere og har skrevet Airport, men når jeg går ind og læser der hvor der stod Airport i forvejen, er der overhovedet ikke tilføjet noget.--Engodsagstjeneste 2. jul 2007, 23:29 (CEST)

Tekst under billede[redigér | redigér wikikode]

Det er nu endelig lykkedes mig, at indsætte et billede i en artikel fra commons, men hvordan skriver jeg en tekst under billedet?--Engodsagstjeneste 2. jul 2007, 23:19 (CEST)

Se mit svar angående indsættelse af billeder længere oppe, (pigtråden). --Broadbeer, Thomas 2. jul 2007, 23:29 (CEST)

Billede fra google[redigér | redigér wikikode]

Jeg er i gang med en artikel om Danielle Steel, jeg vil gerne ligge et billede af hende. Jeg har søgt i commons, men her kan jeg ikke finde et billede med hende. Jeg har så søgt på Google og har fundet et billede. Nu er spørgsmålet så, hvordan finder man ud af om der er copyright på det? Det eneste der står under billedet, er at det muligvis er ophavsretligt beskyttet. Kan man undersøge det på nogen måde?--Engodsagstjeneste 3. jul 2007, 00:26 (CEST)

Som jeg skrev længere oppe må/skal du altid gå ud fra at billedet er beskyttet da dette sker automatisk. Derfor skal der ved billedet (eller evt. på en infoside om hjemmesiden det ligger på) stå at billedet er udgivet under en fri licens. F.eks. dette billede hvor der ovre til højre under "Additional Information" står "Some rights reserved" og ikonet fortæller at det er en licens der kan bruges på Wikipedia. Desværre er det sjældent hvis ikke aldrig at kommicielle sider frigiver deres billeder. :( --Broadbeer, Thomas 3. jul 2007, 01:58 (CEST)

kategori[redigér | redigér wikikode]

Jeg har fået en meddelelse fra en anden bruger vedrørende kategori. Jeg vil selvfølgelig gerne tilføje en eller flere kategorier, men har ingen anelse om hvordan. Nogen der kan hjælpe?--Engodsagstjeneste 3. jul 2007, 12:09 (CEST)

Hvordan finder man ud af, hvad man skal kategorere som?, og flere andre spørgsmål[redigér | redigér wikikode]

Jeg har nu fundet ud af, hvordan man kategoriserer, denne var forholdsvis nem, idet det blev til " film fra 1991", men hvis man ikke lige ved hvad man skal kategoriserer som, findes der så en liste? Jeg har fået en besked fra en anden bruger, hvordan besvarer man? og hvordan skriver man uopfordret til en anden bruger?

Man kan tilføje en kategori ved at skrive [[Kategori:Kategorinavn]], hvor "Kategorinavn" er navnet på kategorien. Se f.eks. i Kategori:Kategorier og alle de underkategorier der er der efter en egnet kategori. Ellers kig på en artikel indenfor samme emne, efter hvilken kategori den er i. -- Danielle 3. jul 2007, 12:21 (CEST)

Kan man finde nybegynderforaet andre steder end ved at søge på "Nybegynderfora" eller gå i "min diskussion" ?--Engodsagstjeneste 3. jul 2007, 12:17 (CEST)

I menuen til venstre gå ind under "Skribentforside", der ligger et link til nybegynderforum i kolonnen "Om wikipedia", til nye brugere. -- Danielle 3. jul 2007, 12:23 (CEST)

Med hensyn til kategorierne kan man læse alt det nødvendige i artiklen Hjælp:Kategorier. Jeg kan desuden varmt anbefale vores guide. --PhoenixV 3. jul 2007, 12:52 (CEST)

nogen der vil checke dette?[redigér | redigér wikikode]

Jeg har fået en besked om, at handling/complot er afsløret, jeg har nu rettet det, nogen der vil se på det igen? Det drejer sig om Changes--Engodsagstjeneste 3. jul 2007, 12:20 (CEST)

At der sættes en skabelon på om handling/plot afsløres, betyder blot at læseren skal være opmærksom på dette. Så kan læseren, hvis han eller hun ikke ønsker at få afsløret noget om filmen/bogen lade være med at læse videre. Det var ikke en kommentar til dig, blot en skabelon som altid sættes på sådanne artikler. -- Danielle 3. jul 2007, 12:26 (CEST)

Åh okay, mange tak:-) --Engodsagstjeneste 3. jul 2007, 13:31 (CEST)

Poulstrup (Vrejlev Sogn)[redigér | redigér wikikode]

Nogen der vil kigge på dette? For det første skal man gå ind i Vrejlev sogn for overhovedet at finde Poulstrup, men inde i denne artikel, er der Vrejlev-Hæstrup skole, den er "blå", men i denne artikel er Poulstrup nævnt, men her er titlen ikke blå, ved det lyder indviklet, måske det er nemmere at kigge på det, for at forstå hvad jeg mener:-)--Engodsagstjeneste 5. jul 2007, 15:12 (CEST)

Hvis jeg forstår spørgsmålet ret er problemet at skrive et link til Poulstrup uden at få parentesen med (?) Det gøres sådan: [[Poulstrup (Vrejlev Sogn)|Poulstrup]] som giver dette resultat Poulstrup. --vh. Nico 22. jul 2007, 22:57 (CEST)