Spring til indhold

Wikipedia:Teknisk forum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Hjælp:Teknisk forum)
Landsbybrønden Nybegynderforummet Teknisk forum Opslagstavlen

Genvej:
WP:TF

Teknisk forum

Velkommen til Teknisk forum!

Dette er stedet, hvor du kan få teknisk hjælp til at redigere Wikipedia, hvis noget driller, eller hvis du bare ikke ved, hvordan en bestemt ting skal gøres. Det kan for eksempel være brugen af avancerede wikikoder, opbygning og brug af skabeloner, hjælp til modulprogrammering i Lua eller andet. Kort sagt: Dette er stedet, hvor man kan få afklaret tekniske spørgsmål og få hjælp til at få tingene til at virke.

Afsluttede og inaktive diskussioner kan ses i arkiverne: 2017-2018, 2019-2020, 2021-2022.

Tidligere fandtes Wikipedia:Fejlrapporter, hvor tekniske fejl på Wikipedia blev samlet. Denne funktion varetages nu af teknisk forum. Arkivet for Wikipedia:Fejlrapporter kan ses på Wikipedia:Fejlrapporter/Arkiv1 (2008 - 2016).

Denne diskussionsside bliver automatisk arkiveret af Dawikibot. Se mere på Skabelon:Autoarkiv.
Seneste opdatering:


Databox ?

[rediger kildetekst]

Faldt lige over skabelonen {{databox}}, som åbenbart har eksisteret siden 2018. Se f.eks. Veddige sogn hvor den er brugt. Kan se både fordele og ulemper. Den er let at indsætte, og det direkte OSM-kort er (måske?) også en fordel, men er der muligheder for at sætte ekstra felter ind, eller fjerne nogen ( | wikidata=alle | ingen_wikidata=) Der er ingen dokumentation eller vejledning. Er det et strandet projekt, eller en udvikling der er på vej? - kan den anbefales, og hvad er status, og hvad mener andre? - Nico (diskussion) 10. okt 2021, 17:49 (CEST)

Jeg har ikke set den før. Jeg synes principielt ikke at man skal bruge skabeloner uden dokumentation, da det så er helt uoverskueligt for alle andre end programmøren hvad skabelonen laver. Desuden vil andre skabelon-sagkyndige have svært ved finde og rette evt. fejl, eller efterkomme ønsker om ændringer. Enten bør Bruger:Fnielsen forklare hvad skabelonen gør, eller også bør den slettes igen efter min mening. Det gælder efter min mening også et antal andre skabeloner som desværre bruges uden nogen form for dokumentation overhovedet. Angående OSM-kort så bør de almindelige infobokse udbygges til nemt at kunne vise sådanne. Jeg har startet ved for nogle dage siden (28. sep.) at opdatere skabelon {{kortlink}} til en ny version med mere funktionalitet. (Bruger:Laketown oprettede skabelonen i 2019, desværre også helt uden dokumentation). Jeg startede på dokumentation, men gik i stå fordi skabelonen uventet opfører sig anderledes her end på enwiki. Jeg har endnu ikke kunne finde årsagen, og har mange projekter som også tager tid, så jeg er gået lidt i stå. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 10. okt 2021, 18:21 (CEST)
Jeg har nu kigget lidt på koden og resultatet af den nogle steder hvor {{databox}} er brugt. Jeg vil sige at skabelonen ikke er god nok til at bruge. Indholdet er præsenteret og især udvalgt for dårligt, og der mangler totalt mulighed for at styre hvad man vil have vist. Skabelonen skal slettes fordi den er for dårlig. I stedet kan de normale infobokse bruges. Hvis der er ønsker til forbedringer af disse, skal der i stedet arbejdes på det. {{Databox}} vil ikke forbedre vores atrtikler. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 10. okt 2021, 18:37 (CEST)
Der var en diskussion ved oprettelsen af skabelonen i 2018: Wikipedia:Landsbybrønden/Cite Q og Databox. Dokumentation i stil med den på sv:Mall:Databox havde dog stadig været nyttig. --Dannebrog Spy (diskussion) 10. okt 2021, 20:59 (CEST)
[redigeringskonflikt]  Det kan godt være at der er behov det flere automatiske infobokse i stil med {{infoboks person}} som kan bruges næsten uden parametre. {{Databox}} er tilsyneladende et forsøg på en "one infobox fits all"-løsning uanset om det er et bjerg, by, jernbanestation eller whatever. Jeg tror ikke meget på den model, men den nuværende modulkode er yderst primitiv og kan forbedres. Modulet der bruges på svensk Wikipedia, er mere avanceret og vil give et pænere resultat hvis vi låner den. Der er også en god dokumentation på svensk som giver advarsler og råd om hvordan skabelonen skal bruges. Hvis nogen synes at vi skal beholde {{Databox}}, foreslår jeg at vedkommende oversætter dokumentationen fra svensk og tager deres kode, evt. med nogle tilpasninger efter behov. (Jeg hjælper med tilpasninger, men oversæt selv fra svensk).
Men i øvrigt kom med forslag til hvordan infobokse for bestemte typer artikler kan forbedres. Vi, der kan lave infobokse, ved ikke altid hvad de der skriver artikler gerne vil have (selv om vi selvfølgelig også skriver artikler). --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 10. okt 2021, 21:08 (CEST)
Der var en masse ballade ved indførelse af brug af Wikidata i Skabelon:Infoboks person, især fordi Rodejong ville bruge Wikidata til mest muligt uden hensyn til konsekvenserne. Andre har så efterfølgende været inde over, men det samlede resultat er ikke særligt brugervenligt. Der er en liste med ofte brugte parametre og derefter tre lister med en masse parametre, der kan tilføjes efter behov. Det gør skabelonen svær at bruge og overskue. Så spørgsmålet er nok, om man ikke hellere helt burde skrotte den nuværende skabelon og begynde forfra.
Hvad angår Databox og brug af Wikidata i infobokse i øvrigt, så er der flere ting, man skal tage højde for. For eksempel er der mange oplysninger på Wikidata, der er importeret med bot. Det kræver en del kontrol, fordi botten ikke tjekker for fejl eller prioriterer, hvad der er væsentligt. Ved nogle parametre kan der også være mange oplysninger, men hvor det kun er nogle, der skal gengives. Ved en by skal der for eksempel kun angives det nyeste indbyggertal, og ved en film er det kun skuespillerne i hovedrollerne. Derudover er der en masse ting, hvor der endnu ikke er angivet noget dansk navn og/eller beskrivelse. Og endelig er der så hensynet til dem, der skal bruge det. For begyndere kan det være svært at forstå, at nogle oplysninger hentes fra og redigeres i en database med en helt anden opbygning. Og modsat kan der være erfarne, der ikke vil sætte sig ind i det. --Dannebrog Spy (diskussion) 13. okt 2021, 17:32 (CEST)

Udvidet version

[rediger kildetekst]

Jeg har videreudviklet {{Databox}} på svwiki, og nu importeret den udvidede version til dawiki. Okay? Den nye version kan tilpasse sig mere til det lokale sprog og vise mere indhold. Plus oversat noget af dokumentationen. Se Skabelon:Databox. For mere detaljeret dokumentation på svensk, og en instruktionsvideo, se sv:mall:Databox. På svwiki er det tilladt, men bør bruges med omhu og ikke introduceres generelt. Glem ikke at oversætte wikidata-indholdet til dansk. Tomastvivlaren (diskussion) 28. jun. 2023, 18:24 (CEST)[svar]

Jeg forstår ud fra dokumentationen, at intentionen med denne Databox er, at den kun skal bruges på områder, hvor der ikke findes en passende traditionel infoboks-mulighed, og at man stadig i disse tilfælde skal anvende den med forsigtighed, dvs. det er ikke et redskab, som den "almindelige" wikibruger uden detail-kendskab til Wikidata kan og bør anvende. Jeg kan se ud fra tråden her, at Kartebolle er imod anvendelsen i det hele taget og mener, at skabelonen bør slettes, og i stedet bør kræfterne anvendes til at forbedre det eksisterende infoboks-system. @Tomastvivlaren har siden da lagt nogle kræfter i at videreudvikle Databox inklusive dens dokumentation, men jeg savner nogle tilkendegivelser af fordelene, der vil være ved at bruge denne Databox i højere grad fremover. Økonom (diskussion) 3. jul. 2023, 09:13 (CEST)[svar]
Mig og andre har nu indsat Databox i 152 testballoner. Vi må have lavet uforsigtige fejl - tjek venligst.
Ulempe: Der er en risiko for, at brugere er skødesløse, når de går ind i Databox, og ikke lytter til hjælpeteksts advarsler. Hvis du glemmer at oversætte Wikidata-udtryk til dansk eller engelsk, vises et grimt qid-tal. Der er en risiko for, at brugere på dawiki ikke vil bemærke forkerte ændringer i wikidata. Databox viser i øjeblikket ikke fodnoter og kvalifikatorer (såsom dato, usikker kildetilstand, arten af ​​udsagnet, f.eks. hypotes, myte, legende eller modstridende fortolkninger), min- og max-værdier, men præsenterer alt som en utvetydig sandhed. Den bruger andre navne end almindelige danske skabeloner, f.eks. "Administrativt område" i stedet for "region" og "kommune". Indholdet vises i samme sorteringsrækkefølge som Wikidata-siden, hvilket kan være en ulogisk rækkefølge. Nyoprettede irrelevante Wikidata-egenskaber kan dukke op i fremtiden, hvis de ikke er indsat i blacklist i koden. Den viser ikke alderen, hvor personen døde. Kortet viser endnu ikke distribution med Shapefiles. Den viser ikke farve, når farvekoden indtastes. Noget af dette kan afhjælpes med videreudvikling af programkoden, hvis der er anmodninger.
Fordele: Det viser positionskort ‎hvis wikidata-objektet har geografiske koordinater. Det viser gamle år og epoker, selv i juliansk tid. Den viser numeriske værdier, f.eks. antal dødsfald i ulykker og fysiske mængder med enheder. Det viser mediefiler såvel som matematiske og kemiske formler. Det fungerer også for udenlandske lokationer og vilkår og opdateres automatisk, når information ændres, som der er meget skrevet om på andre sprog.
Kunne databoks snart være moden til omtale i Wikipedia:WikiProjekt Wikidata? Ping ‎Økonom, Gunnar Larsson. Tomastvivlaren (diskussion) 3. jul. 2023, 14:14 (CEST)[svar]

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Det lader til at der "testes i produktion", da der løbende rettes i koden. Burde denne ikke testes af med de nuværende test-artikler og gøres helt færdig, i det omfang det er muligt, inden den påføres flere artikler? Mvh KnudW (diskussion) 4. jul. 2023, 14:56 (CEST)[svar]

Koden har stort set været operationel siden 2020 på svwiki, hvor den bruges i >1800 artikler. Den orddeler egenskabsnavne efter enkonsonantreglen (indsætter bløde bindestreger foran en konsonant efterfulgt af en vokal), og de fleste af de redigeringer, der nu er foretaget, gælder danske undtagelser fra det grundprincip. Andre gælder for wikidata-egenskaber, der er skjult ved at tilføje til kodens "blacklist". Så ingen alvorlige fejl, der nu er blevet rettet. For at opdage denne slags ting, skal den insættes i mange danske artikler.Tomastvivlaren (diskussion) 4. jul. 2023, 22:35 (CEST)[svar]
Listen over ulemper ovenfor vidner desværre om, at der stadig er mange problemer, der skal løses. Her er det nødvendigt at gøre en væsentlig indsats, før det overhoved kan komme på tale med en større udbredelse. Derudover gælder at skabelonen flere steder er benyttet til emner, hvor der allerede findes passende infobokse. For eksempel Skabelon:Infoboks vej og Skabelon:Infoboks sogn der vel kunne bruges lige så godt, eventuelt med nogle tilpasninger og større brug af Wikidata.
Mere generelt så har vi flere gange oplevet, at folk har indsat skabeloner eller oprettet artikler i tusindvis uden tanke for de problemer, der måtte være eller opstå. Og når andre så har gjort vrøvl, har viljen til at overhoved at indse og gøre noget ved problemerne oftest været forsvindende lille. Med det resultat at problemerne bare har fået lov til at stå og vokse. Hvilket så igen medfører en vis skepsis, når der som her er nogen, der lægger op til at indsætte ting i stor stil. --Dannebrog Spy (diskussion) 5. jul. 2023, 14:45 (CEST)[svar]
@Tomastvivlaren: Man tester ikke i produktion.
Der findes ingen "konsonantreglen", hvor har du den fra? Der orddeles efter retskrivningsreglernes § 15-17. --Madglad (diskussion) 6. jul. 2023, 05:31 (CEST)[svar]

Et par eksempler, hvor det af forskellige årsager går galt:

Undertype af	Nostratiske sprog
Mig bekendt er "undertype" ikke et lingvistisk begreb. Det nytter ikke at have et eller andet generelt begreb på engelsk, som man så bare oversætter bevidstløst efter en tabel, der skal oversættes, så det giver mening i sammenhængen.
"Nostratiske sprog" er mig bekendt ikke en generelt anerkendt klassifikation. Der patruljeres så vidt jeg kan se ikke nok på WD. Men det er ens eget ansvar at læse korrektur på WD, når man lægger en infoboks på.
Oprettet	1942
Udgi­vel­ses­da­to	1945
Man "opretter" ikke et programmeringssprog. Igen: det giver ingen mening at bevidstløst oversætte efter en tabel.
Årstallene er tvivlsomme. Dewiki angiver denne tekniske beskrivelse/udgivelse: "Konrad Zuse: Über den allgemeinen Plankalkül als Mittel zur Formulierung schematisch-kombinativer Aufgaben. Arch. Math. 1, pp. 441–449, 1948/49." Der er mig bekendt aldrig udgivet en fuldt fungerende oversætter for programmeringssproget. Igen: Der skal læses korrektur på oplysningerne i WD.

Nå man alligevel er i gang med at læse korrektur op oplysningerne i WD, kan man lige så godt, når der er tale om enkelte og samtidigt diskutable oplysninger som fx Plankalkül, skrive dem ind i teksten i nuanceret form. Forkerte oplysninger er værre end ingen oplysninger.

Dawiki skal ikke fremstille omstridte teorier som fx "Nostratiske sprog" som den skinbarlige sandhed, bare fordi det står i WD.

Lad mig i øvrigt bemærke, at 'boks' staves 'boks', ikke "box". Og at vi allerede har en terminologi for dem, det hedder en 'infoboks'. Der er ingen grund til at øge forvirringen ved at skabe nye begreber.

Alt i alt lang vej igen, inden "databox" er klar til brug. --Madglad (diskussion) 6. jul. 2023, 06:01 (CEST)[svar]

Undskyld jeg blander mig, men det ser ud som om at en lignende model bruges på Commons: c:Template:Wikidata Infobox. Christian Giersing [ disk // bidrag // e-mail ] 6. jul. 2023, 09:18 (CEST)[svar]

Så er den gal igen - fra i dag indsat infoboks i Østdansk:

Østdansk
Gruppe af danske dialekter, som tales eller taltes i Skåne mm og på Bornholm 
Dialect group 
Undertype af	• indoeuropæiske sprog
 • germanske sprog
 • nordiske sprog
  • østnordiske sprog
  • dansk 
Dialect of	dansk
Har del	bornholmsk, skånsk, Hallandsk 

Masser af engelsk. Navneord (Hallandsk) skal skrives med småt. Igen: "Undertype af" - er det et anerkendt lingvistisk begreb? Er østdansk en "undertype af indoeuropæiske sprog"? Hvad betyder "Har del bornholmsk, skånsk, Hallandsk"? @Tomastvivlaren: Læser du korrektur på dine egne redigeringer?

Spørgsmål: Kommer teksterne i venstre side fra WD og hvordan er de oversat? --Madglad (diskussion) 6. jul. 2023, 19:03 (CEST)[svar]

Du Madglad - du ikke været inde i Østdansk wikidata-emne. Der kan du faktisk se hvad der skal rettes af wikidata-emner og egenskaber. For Hallandsk skal rettes: hallandsk (Q10516456). Men ellers mangler jeg en mærkering og en sporingskategori til etiketter, som ikke er oversat. Det er noget, som Modul:Brug Wikidata har. Se Kategori:Oplysninger fra Wikidata på et andet sprog end dansk. Steen Th (diskussion) 6. jul. 2023, 19:54 (CEST)[svar]
Nej, Steen Th, jeg har ikke været inde på Wikidata for at rydde op. sv:Användare:Tomastvivlaren angiver at han har været aktiv på Wikipedia med forskellige brugernavne og ip-adresser siden 2002, så jeg gætter på at han kan finde ud af at læse korrektur og færdiggøre sine redigeringer selv. Hvilket bringer os tilbage til det problem ved WD, jeg har forsøgt at antyde. Hvis man ændre "Hallandsk" til "hallandsk" på WD, skal man jo også ind at tjekke alle de andre steder hvor teksten bruges. Det kan være at der nogen steder forventes stort begyndelsesbogstav. Jeg gætter også på at hvis man retter "Undertype af" til den korrekte lingvistiske betegnelse, vil det gå galt andre steder, hvor man forventer en anden oversættelse til en anden sammenhæng. Derfor er sagen ikke lige til. Etiketten "Har del" kan muligvis oversættes til "Omfatter" her, men spørgsmålet er: Går det galt andre steder, hvor man oversætter det engelske udtryk, som jeg ikke kan gætte mig til, hvad er. --Madglad (diskussion) 6. jul. 2023, 22:24 (CEST)[svar]
Databox er nu inkluderet på prøve i 157 vidt forskellige artikler. Hvilke typer artikler synes du, den passer bedst ind i?
Databox er ofte ukontroversielt i geografiskabeloner og nyttigt til at vise positionskort. Skabelon:Infoboks vej mangler Wikidataforbindelse og positionskort. Databox bruges i dag i mange svenske sogne siden flere år, mens skabelon:Infoboks sogn bruges i danske sogne.
Jag bad om kritisk granskning och fick det. Tack. Mange af problemerne i wikidata-emplerne er nu løst, ikke kun af mig. Problemerne skyldtes ikke programkoden i Databox.
Foreslå venligst et bedre alias for underklasse til (P279) (kort navn "undertyp av" på svensk) i stedet for "undertype". Undermængde af? Type? Underkategori til? "Underklasse til" har fået kritik, fordi det er et ontologi udtryk, eller datalogisk udtryk, der ikke passer ind i et almindeligt leksikon.
Foreslå et bedre kort navn til etablerings- / skabelsesdato (P571) (kort navn "tillkomst" på svensk, "inception" på engelsk), for eksempel i Z2, Det græske alfabet og Grimeton sogn. "Etableret", "Opret", "Skabt", "Begyndelse", "Etableret / skabt"?
Er der flere egenskabsnavne, der bør erstattes med et kortere? Databox viser kort navn (P1813) for egenskabsnavne i venstre kolonne.
Fortæl mig, hvis orddelingen af egenskabsnamnen ikke er korrekt i nogen af ​​eksemplerne. Min opfattelse er, at skandinaviske sprog, og de fleste nabosprog, har de samme principper for orddeling. Enkonsonantprincippet er svensk anbefaling men virker tilsyneladende også mest på dansk.
"Databox" har engelsk stavemåde, hvilket indikerer, at det er et internationalt brugt modul og skabelon. Hvis jer alle hellere vil have et dansk navn til Databox, så skift navnet.
På svwiki evaluerede vi commons:Mall:Wikidata Infobox, som også er en generel faktaruteskabelon, men den viser mindre indhold, og vi fik den aldrig til at fungere godt og gav op. Også en russisk variant findes, men vi har ikke testet den.
Tomastvivlaren (diskussion) 8. jul. 2023, 20:43 (CEST)[svar]

Skabelon:Infoboks uroligheder

[rediger kildetekst]

Kan det passe, at man skal angive en billedstørrelse, når man indsætter et billede i Skabelon:Infoboks uroligheder? Det strider mod princippet om ikke at skulle angive billedstørrelser. Har jeg overset noget, eller har infoboksen en mangel?
- Sarrus (db) d. 10. jan. 2023, 08:55 (CET)[svar]

Den hører tilsyneladende til de infobokse der ligger i Kategori:Skabeloner egnet til konvertering til at bruge Skabelon:Infoboks (pt. 130+ stk), og når den konvertering har fundet sted, er der (formentlig) en default for billedstørrelse, se Skabelon:Infoboks#Valgfrit_indhold:
|image = {{#invoke:InfoboxImage|InfoboxImage|image={{{billede|}}}|size={{{billedstørrelse|{{{Size|}}}}}}|sizedefault=250x150px|alt={{{imagealt|}}}}}
Det princip du henviser til, gælder vist kun artikler, hvor man i stedet er gået over til brug af 'upright=', fx |upright=0.8| eller |upright=1.2|
Du kan omlægge den, hvis du har lyst.
-- Mvh PHansen (diskussion) 10. jan. 2023, 09:52 (CET)[svar]

Desktop improvements. A new change is coming!

[rediger kildetekst]

(Hello! Hjælp venligst med at oversætte til dit sprog)

Next week (the week of February 6), the Wikimedia Foundation Web team will move some links from the side menu ("sidebar") to a new menu on other side of the screen.

This will make it easier to intuitively use all the links and tools within our interface. The table of contents will also appear a bit higher up the screen because the sidebar will be shorter. The latter change would mostly be interesting for editors. This is because readers use the sidebar much more rarely.

Why we are changing this

The interface does not distinguish between the links and tools that are relevant to the website and the links and tools that are relevant to a single page. Main page, random page, recent changes, are in the first group. What links here, related changes, cite this page, belong to the second one. This mix is confusing to new readers. Also new editors are not familiar with what each link does. Mixing these groups makes it less likely for people to explore these tools naturally.

This change also addresses the concern for the location of the table of contents. Previously, some editors using an earlier version of Vector 2022 told us that because the table of contents appeared below the sidebar, it was placed too much down below the page. After this change, the sidebar will be shorter and thus will shift the table of contents further up in the page. Also, this change will reduce the white space on the page by using more of the space for the display of tools.

Gadgets' compatibility

Technically skilled editors may need to update some gadgets and user scripts. Some of these might become redundant or obsolete. We provide support for users who would like to maintain the compatibility. Please explore this section of our documentation for more information on gadget compatibility.  

Let's work together

Tak! SGrabarczuk (WMF) (diskussion) 3. feb. 2023, 21:55 (CET)[svar]

Vertikal tekst i tabeller

[rediger kildetekst]

Er det muligt at istallere de skabeloner, der er nødvendige for at skrive vertikal tekst i tabeller i stil med det, som svensk wikipedia har, f.eks. på https://sv.wikipedia.org/wiki/Eurovision_Song_Contest_2021#Po%C3%A4ngtabeller

Benadikt (diskussion) 23. mar. 2023, 17:16 (CET)[svar]

Det ser ud til at der er brug for en modulkyndig til en dansk version af en:Module:Vertical header og en tilhørende dansk skabelon af en:Template:Vertical header. -- PHansen (diskussion) 24. mar. 2023, 08:39 (CET)[svar]
Jeg vil gøre det. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 24. mar. 2023, 09:01 (CET)[svar]
Gjort Se {{Vertical header}} --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 24. mar. 2023, 10:08 (CET)[svar]

Tusind tak, Dipsacus fullonum. Teksten går opad, så den er helst fra den engelske version. I den svenske version går teksten nedad. Er det mon muligt med begge versioner, f.eks. "Vertikal opad" og "Vertikal nedad"? Benadikt (diskussion) 24. mar. 2023, 18:42 (CET)[svar]

Du kan bruge parameteren |cellstyle=transform: rotate(180deg) i {{Vertical header}}. Det er samme teknik som svenske skabelon bruger. Bemærk at det vil bytte rundt på den lodrette justering (|va=) så den bliver modsat af hvad der er beskrevet i skabelondokumentationen. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 24. mar. 2023, 20:13 (CET)[svar]

Endnu engang tak. Det virker fint, så nu skal jeg bare blive færdig med oversigten. Benadikt (diskussion) 24. mar. 2023, 22:28 (CET)[svar]

Stiplede linjer i tabeller

[rediger kildetekst]

Kan det være rigtigt, at style="border-bottom:1px dashed" og style="border-top:1px dashed" kun virker på celler og ikke på linjer i tabeller? Benadikt (diskussion) 9. apr. 2023, 12:46 (CEST)[svar]

Tintin – oversigt
Nr. Belgiske udgaver Danske titler Bladudgaver og lignende Album (Sonnergaard)
Uautoriseret
Album (Søndergaard)
moulinsart
Førsteudgaver og
ændrede udgaver
Fransk-belgiske
titler
Kong Ky.
Politiken
fart og t.
Stiftstid.
Se & Hør
Bill. Bla.
Comics
B.T.
Indbu.
Stand.
Special
Dobbelt
Orig./kla.
Klub
Retro
Mini
Fund.
Stand.
Gigant
Special
Føljeton Album
4
1932-34 1934, 55,
58, 70, 87
Tintin en Orient
Les Cigares du pharaon
Faraos cigarer  x 
5
5
x
 x 
8
x
4
 x 
x
5
1934-35 1936, 46 Tintin en Extrême-Orient
Le Lotus bleu
Den blå lotus
Den Blå Lotus
 ✸ 

21

14


x

5

 x 

x
4
1932-34 1934, 55,
58, 70, 87
Tintin en Orient
Les Cigares du pharaon
Faraos cigarer  x 
5
5
x
 x 
8
x
4
 x 
x
5
1934-35 1936, 46 Tintin en Extrême-Orient
Le Lotus bleu
Den blå lotus
Den Blå Lotus
 ✸ 

21

14


x

5

 x 

x
Ja, det er rigtigt. "border"-stile bliver ikke nedarvede, og derfor bliver stilen fra et <tr>-element (table row) ikke brugt i de indeholdte <td>-elementer (table data cell). Du kan fremtvinge nedarving med brug af "inherit":
For eksempel:
Kode Resultat
<table>
<tr style="border-bottom:1px dashed; border-top:1px dashed;">
<td>Celle 1</td>
<td style="border:inherit;">Celle 2</td>
</tr>
</table>
Celle 1 Celle 2
Eller samme tabel omskrevet til wiki-syntaks:
Kode Resultat
{|
|- style="border-bottom:1px dashed; border-top:1px dashed;"
| Celle 1
| style="border:inherit;" | Celle 2
|}
Celle 1 Celle 2
--Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 9. apr. 2023, 13:19 (CEST)[svar]
Tak. Dette bliver noget kortere i koder, og det virker. Benadikt (diskussion) 9. apr. 2023, 18:44 (CEST)[svar]

Diagonaler i tabeller

[rediger kildetekst]

Kan man få de engelske skabeloner {{diagonal split header|Danske titler|Danske udgaver}} og især {{diagonal split header 2|Danske titler|Danske udgaver}} til at virke på den danske wiki? Benadikt (diskussion) 9. apr. 2023, 18:44 (CEST)[svar]

Skabelon:Diagonal split header
 
 
 
Tintin – oversigt
rowspan="3" Skabelon:Diagonal split header 2
 
 
 
Det skulle være muligt. en:Template:Diagonal split header, som er den simpleste, bruger udelukkende CSS til at tegne diagonalen, mens en:Template:Diagonal split header 2 bruger en .svg-fil fra Commons med en linje. Koden fra den første kan kopieres direkte over. Det største arbejde vil være at oversætte og tilpasse dokumentationssiden. Ved den anden skal man også have skabelonstilarket (en:Template:Diagonal split header 2/styles.css) kopieret. Jeg har ikke tid lige nu, men andre vil også kunne gøre det. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 9. apr. 2023, 19:29 (CEST)[svar]

Graf udvidelse slået fra

[rediger kildetekst]

Afhensyn til vores brugeres sikkerhed offentligtgjorde Wikimedia Foundation igår at Graf udvidelsen ville blive slået fra. Dette betyder at grafer der tidligere har fungeret nu vil blive vist som et blankt område. For at hjælpe læsere til bedre at forstå situationen, kan grupper definere en kort besked det vil blive vist i stedet for de enkelte grafer, indtil problemet er løst. Denne besked kan defineret for hver wiki på MediaWiki:Graph-disabled. Wikimedia Foundations ansatte undersøger mulige løsninger og forventet tidsline for en rettelse. For flere opdateringer følg med på den offentligt tilgængelige Phabricator opgave for dette problem: T334940

--MediaWiki message delivery (diskussion) 19. apr. 2023, 19:36 (CEST)[svar]

Fejl i formatering af "series="

[rediger kildetekst]

Her er formatteringen fra engelsk wiki:

 • Weibull, Lauritz (1923), Lunds Domkyrkas Nekrologium, Monumenta Scaniæ Historica, Lund: Lunds domkyrka

og saadan vises den her:

 • Weibull, Lauritz (1923), Lunds Domkyrkas Nekrologium, Monumenta Scaniæ Historica, Lund: Lunds domkyrka

med parametrene:

 • {{Citation|first=Lauritz|last=Weibull|author-link=Lauritz Weibull|title=Lunds Domkyrkas Nekrologium|date=1923|series=Monumenta Scaniæ Historica|publisher=Lunds domkyrka|place=Lund}}

Sechinsic (diskussion) 26. apr. 2023, 12:02 (CEST)[svar]

Det viser sig nogen har manipuleret med CS1 saa parameteret 'Series' kun fungerer vha 'Cite book'. Jeg troede min fejlrapportering ikke gav respons fordi CS1 jo er det vaerste makvaerk - lige pt - men der tog jeg fejl. Responsen udeblev fordi ingen gider tage et ansvar. (og saa kommer det jo ogsaa ud paa et) Sechinsic (diskussion) 10. maj 2023, 18:09 (CEST)[svar]

Den, som vedligeholder CS1-modulerne, har ikke været aktiv i siden du skrev. Vi er ikke mange, som vedligeholder skabeloner og moduler, så det er svært at dække alle henvendelser af. Og her det stor kompleks, som tager tid at sætte sig ind i. Men det er en af de bedre vedligeholdt samling af moduler. Steen Th (diskussion) 10. maj 2023, 18:53 (CEST)[svar]
Ja det gaar ikke altid den lige vej. Da jeg tjekkede en testside (Bruger:Sechinsic/Cc) saa jeg det jeg ville se.. aabenbart, for idag kan jeg ikke reproducere det optiske bedrag det maa have vaeret. CS1 er i udu baade med {{Citation}} og {{cite book}}. Men, det opmuntrende er at fejlen saa ikke laengere er saa mystisk. Det var let nok at lokalisere problemet i kildekoden - meget praktisk skriver det nuvaerende CS1 jo et afsloerende Serier i html-formateringen (ekslusiv fed type). Det maerkelige var kun at CS1 fungerede med CitationClass sat til 'book' men ikke til 'citation', og det har nu vist sig at vaere fuldkommen forkert.. selvom det jo var det der satte mig igang med fejlfindingen :) Sechinsic (diskussion) 11. maj 2023, 13:43 (CEST)[svar]

Jeg virkelig fortrudt mine harske ord. Sagen er den at jeg let lader mine subjektive praeferencer komme til orde. CS1 er godtnok uhyrlig, men det er jo noget helt andet. Sechinsic (diskussion) 14. maj 2023, 23:38 (CEST)[svar]

Mystisk fejl i skabelon

[rediger kildetekst]

Jeg forsøgte at rette i Skabelon:Danmarks landstrænere i Håndbold (herrer), men får følgende fejl:

[681dc56c-371c-437a-bc49-897f470ce1ea] 2023-05-31 15:06:23: Fatal undtagelse af typen "Exception"

Er der nogen, der kan hjælpe? --Arne (Amjaabc) (diskussion) 31. maj 2023, 17:07 (CEST)[svar]

Det har været helt generelt på dawp hele dagen (men ikke på andre wik'er). Ni ud af ti forsøg ender med den fejl. Det er vist ved at løse lidt op nu. --Pugilist (diskussion) 31. maj 2023, 17:10 (CEST)[svar]
Tak for det - jeg havde ikke oplevet det før, så jeg troede, det bare var den side. Jeg venter bare. --Arne (Amjaabc) (diskussion) 31. maj 2023, 17:17 (CEST)[svar]
Som du kan se herunder, burde det være løst nu. - Kåre Thor Olsen (Kaare) (diskussion) 31. maj 2023, 19:40 (CEST)[svar]

Intern fejl

[rediger kildetekst]

Er der andre, der har problemer med, at et tryk på "rediger"-knappen giver en intern fejl? Og er der nogen, der ikke har problemet? Har nævnt det på #wikimedia-tech. Det kunne måske være gavnligt for teknikerne at vide.
- Sarrus (db) d. 31. maj 2023, 17:47 (CEST)[svar]

Se mit indlæg ovenfor. Jeg har skrevet flere gange tidligere i dag uden problemer, men her sent til eftermiddag er det galt (men fx ikke her på siden !?). —Arne (Amjaabc) (diskussion) 31. maj 2023, 17:54 (CEST)[svar]
Ah, havde overset, at du havde skrevet det :-).
- Sarrus (db) d. 31. maj 2023, 17:55 (CEST)[svar]
PS: Gælder kun kilderedigering, når man klikker på "rediger" øverst på siden. Ikke når man redigerer afsnit eller bruger visual editor.
- Sarrus (db) d. 31. maj 2023, 17:56 (CEST)[svar]
Hvis I skifter brugerfladesprog til f.eks. engelsk, er problemet ikke til stede.
- Sarrus (db) d. 31. maj 2023, 18:42 (CEST)[svar]
Hallo, apologies for writing in English — to try to fix this problem (tracked at phab:T337700), I deleted some da.wikipedia pages as a sysadmin action. I am required to let you know. Please feel free to contact me with any questions or concerns. TheresNoTime (diskussion) 31. maj 2023, 19:16 (CEST)[svar]
Det løste problemet for mig/It solved the problem for me.
- Sarrus (db) d. 31. maj 2023, 19:20 (CEST)[svar]

TheresNoTime fandt ud af, at fejlen skyldtes Mediawiki-softwarens fortolkning af visse danske bogstaver i nogle meget gamle beskedtekster. Beskederne blev derfor slettet (og automatisk erstattet af oversættelser fra Translatewiki), hvilket løste de umiddelbare problemer. Der kan dog være flere sådanne fejlbehæftede beskeder.

Det er endnu uvist hvorfor fejlen pludselig optrådte i dag; jeg forventer at det vil blive undersøgt nærmere af teknikerne, så der kan blive ryddet op. Den ungarske Wikipedia er ramt af samme fejl.

Hvis man løber ind i et sted, hvor der stadig kommer en "intern fejl"-besked, så rapporter det her. - Kåre Thor Olsen (Kaare) (diskussion) 31. maj 2023, 19:38 (CEST)[svar]

I mellemtiden har vi konstateret, at fejlen synes at findes overalt, i hvert fald i bidrag fra årene 2003, 2004 og 2005. Men det må være op til teknikerne at løse problemet, da det formentlig optræder i mange gamle bidrag. også i historikker, som vi jo alligevel ikke selv kan rette. - Kåre Thor Olsen (Kaare) (diskussion) 31. maj 2023, 21:24 (CEST)[svar]

Slettede beskeder

[rediger kildetekst]

Slettede beskeder pr. 31. maj 2023, kl. 20:18:

Teknikerne finder forhåbentlig en bedre løsning, så det kan nok ikke betale sig at vi selv gør en større indsats for at finde defekte beskeder. - Kåre Thor Olsen (Kaare) (diskussion) 31. maj 2023, 20:04 (CEST)[svar]

Kan nogen patruljere brugerdiskussion:152.115.160.202 ? Jeg mangler patruljer-linket, det er ikke røget i forbindelse med oprydningen her? Mvh KnudW (diskussion) 31. maj 2023, 21:37 (CEST)[svar]
Hmm, jeg kan heller ikke...
- Sarrus (db) d. 31. maj 2023, 21:39 (CEST)[svar]
Det ser ud til at det er alle nyoprettelser, der ikke kan patruljeres.
Jeg har en “[ ]” nede i hjørnet i stedet for linket. Mvh KnudW (diskussion) 31. maj 2023, 21:46 (CEST)[svar]
Det har jeg også.
- Sarrus (db) d. 31. maj 2023, 21:47 (CEST)[svar]
Det var en af de gamle filer, der spærrede. MediaWiki:Markaspatrolledtext fik kniven og det lader til at virke, der kan patruljeres igen. mvh KnudW (diskussion) 31. maj 2023, 23:01 (CEST)[svar]

Skabelonen i bunden af denne og øvrige delstatsartikler nævner stater i USA. Men det er delstater. På min egen diskussionsside har jeg omtalt denne fejlagtige benævnelse. Skabelonerne mm bør korrigeres.--Bornsommer (diskussion) 13. jun. 2023, 05:15 (CEST)[svar]

Se nu. Skabelon:Stater i USA -- Valjean (diskussion) 13. jun. 2023, 05:31 (CEST)[svar]

Temporary range

[rediger kildetekst]

Når jeg, fra google, downloader en fil (pdf) om arter så kommer tidsrummet arten har eksisteret (øvert til venstre i artiklen) ikke med over i pdf filen.

Det er lidt generende, Mvh 212.130.162.164 14. jun. 2023, 07:59 (CEST)[svar]

Skabelon:Uddybende

[rediger kildetekst]

Der er problemer med Skabelon:Uddybende på nogle sider. Teksten der skal vises bliver presset sammen i højre side i stedet for at stå som en linje. Se for eksempel Landbrug og København Zoo. Skabelonen er ikke blevet ændret for nyligt, så årsagen må være noget andet. --Dannebrog Spy (diskussion) 11. jul. 2023, 16:42 (CEST)[svar]

Det gælder i øjeblikket også {{Hovedartikler}}
Det ser ud til at gå væk hvis man fjerner <div class="detail"> øverst i koden
Det gælder ikke {{Uddybende2}} og {{Uddybende4}} som er uden 'div class'
-- PHansen (diskussion) 12. jul. 2023, 09:50 (CEST)[svar]
@Dannebrog Spy og PHansen: Jeg har prøve at fjerne class detail fra div. Det ligner den klasse ikke virker som påtænkt. Eller det er pga. at den kode, som parser output og normalisere det, er blevet ændret. Se mw:Parsoid/Parser Unification/Media structure/FAQ. Hvis jeg fjerner billede i skabelonen, så teksten med indhold forskudt, som jeg forventer. class detail er defineret i MediaWiki:Common.css... Det kunne været at jeg skulle fjerne det fra common.css og flytte det over en style.css for de berørte skabeloner, så de kan rettes til af andre end mig. Eller vi benytter lejligheden til at kode skabelon om forfra. Steen Th (diskussion) 12. jul. 2023, 11:04 (CEST)[svar]
En anden skabelon, som også er ramt, er {{Se også}}. Jeg tager den beslutning af fjerne class detail fra MediaWiki:Common.css, som kan vedligeholdes i Skabelon:Uddybende/styles.css - så jeg ikke flaskehals for en endelig løsning. Det vil medfører i første omgang at indryg mangler. Det må vi senere får styr på. Jeg synes problemer er så synlig, så der skal gøres noget hurtig, så det bliver et mindre problem.. Så må vi bagefter finde ud hvad så gør. Steen Th (diskussion) 13. jul. 2023, 15:24 (CEST)[svar]

Google viser andet afsnit, ikke første

[rediger kildetekst]

Jeg har gennem flere år bemærket, at Google (ofte? altid?) viser den forkerte tekst som uddrag fra dansk Wikipedia. Lige nu bemærkede jeg det også, da jeg slog rødøret terrapin op på Google (https://www.google.com/search?q=rødøret+terrapin): Uddraget på Google er fra andet afsnit af artiklen, og ikke det første, som klart vil være det mest hjælpsomme. Og det lader til altid eller ofte at være andet afsnit frem for det første. Og det er aldrig hjælpsomt.

Eftersom det fungerer fint på engelsk Wikipedia, hvor det altid er første afsnit af artiklen, der vises som uddrag (prøv fx at søge på Google efter pond slider https://www.google.com/search?q=pond+slider), tænker jeg, at noget må være anderledes på dansk Wikipedia.

Inden jeg eventuelt efterforsker det nærmere vil jeg lige høre om nogen allerede er ved at efterforske det eller det er blevet diskuteret et sted? Jhertel (diskussion) 31. jul. 2023, 12:18 (CEST)[svar]

Det er ikke et problem jeg oplever, når jeg bruger Google. Hverken på computeren med Microsoft Edge eller på min smartphone. Der starter uddragene af de danske artikler altid med første afsnit. Det virker heller ikke til, at andre har klaget over det før. Men jeg spekulerer på, om det er infoboksene, der spiller ind. For når man læser en artikel med en infoboks på sin smartphone, står den nemlig mellem første og andet afsnit, uanset om det er dansk eller engelsk Wikipedia. Men hvad nu hvis det er noget, hvor der ikke er en infoboks i den givne artikel? Gør det en forskel for dig? --Dannebrog Spy (diskussion) 31. jul. 2023, 13:42 (CEST)[svar]
Tak for dit svar! Interessant. Jeg har også tænkt på, om det var specifikke infobokse, som var problemet.
Jeg har bare lagt mærke til det mange gange, og det har været generende, for det ville være langt mere nyttigt, om teksten på Google var første afsnit, for så ville man i mange tilfælde ikke engang behøve klikke på linket for at få et kort svar på hvad det, man søgte efter, var. Og jeg har som sagt lagt mærke til, at jeg aldrig har set det ske med engelsk Wikipedia.
Så egentlig skrev jeg bare for at høre, om det var noget, som allerede var blevet diskuteret og efterforsket. Der var jo ingen grund til at lave en mere systematisk efterforskning, hvis den allerede var lavet og årsagen til problemet var kendt, men problemet blot ikke løst.
Så jeg vil prøve fremover at se, om der er forskel på, hvilke infobokse der bliver benyttet på de specifikke sider, jeg søger efter på Google, for at blive klogere på problemet.
Men jeg skal lige høre: Når du søger specifikt på rødøret terrapin (https://www.google.com/search?q=rødøret+terrapin), så får du altså IKKE teksten "Rødøret terrapin er en invasiv art i danske søer, hvor folk der har haft dem som kæledyr har sat dem ud, når de ikke længere ville have dem. Terrapinen trives ..." (andet afsnit) som uddrag på Google, men i stedet noget i stil med "Rødøret terrapin er en skildpadde, der er hjemmehørende i den sydlige og centrale del af Nordamerika og er meget nemt genkendelig på dens røde striber bag ved ørene." (første afsnit)?
For jeg finder det meget besynderligt, hvis jeg skulle få et andet uddrag end dig?
Jeg har prøvet både i Chrome og Edge på computeren, også i incognito, og også i Chrome hvor jeg via Developer Tools sætter den til at opføre sig som en mobiltelefon. Desuden i Brave på min mobiltelefon. I alle situationer får jeg andet afsnit af artiklen Rødøret terrapin som uddrag på Google, når jeg har søgt på "rødøret terrapin".
Så kan jeg få dig til at tjekke det helt eksplicit på rødøret terrapin (https://www.google.com/search?q=rødøret+terrapin)? Hvilken tekst får du som uddrag? Jhertel (diskussion) 31. jul. 2023, 21:02 (CEST)[svar]
Min eget bud, at det ikke er et browser problem. For det er samme tekst, som bliver vist uanset hvordan man ser det.
Det jeg observeret med de 2 afsnit, at de begge starter med Rødøret terrapin. Det kunne være at Google har valgt de længste af dem... det kunne være det afsnit opfattes dem en eller anden skabelontekst, som bliver sorteret fra. Det kunne være en ide at prøve at omskrive teksten, så første afsnit får mere indhold. Hvis vi havde et andet eksempel, hvor der er samme problem, så var lettere at se et mønster i det. Steen Th (diskussion) 31. jul. 2023, 21:16 (CEST)[svar]
Jeg tænkte heller ikke det kunne være et browserproblem, og egentlig heller ikke at det kunne være forskelligt fra person til person, og det viser det sig så heller ikke at være. Hvad jeg har konstateret over lang tid er, at Googles uddrag, når de ikke nævner første afsnit, stort set aldrig er hjælpsomme, fordi de viser andet afsnit, som altid er sekundært vigtigt i forhold til det første, som ville have været hjælpsomt i disse tilfælde. Så jeg tænkte der er noget galt med Googles fortolkning af danske Wikipedia-sider, måske på grund af noget teknisk i infoboksene eller lignende (uafsluttede HTML-elementer eller ting i den stil). Jeg har ikke fornemmelse af, at det skulle være selve indholdet af første afsnit på de danske Wikipedia-sider, som er problemet, for det plejer at være godt nok til kort at beskrive det emne, jeg har søgt efter. Jhertel (diskussion) 4. aug. 2023, 15:51 (CEST)[svar]
Indtil videre kan jeg se at artiklen Rødøret terrapin (som ikke fungerer godt) bruger skabelonen taksoboks, mens artiklen Knopsvane (som virker fint) bruger taxobox2. Desuden har Knopsvane-artiklen indsat 5 billeder efter taksoboksen, lige før brødteksten. Det er selvfølgelig alt for lidt data til at konkludere noget, men jeg ville lige notere det. Jeg kigger videre i den kommende tid. Jhertel (diskussion) 4. aug. 2023, 16:04 (CEST)[svar]
Nå, jeg kiggede lige på et par sider som bruger taksoboks, og dem jeg kiggede på viste første afsnit fint på Google. Så det er næppe (udelukkende) infoboksskabelonen, der er problemet, og problemet optræder altså, som I andre også oplever, kun relativt sjældent (fordi der ikke var noget problem med nogen af mine stikprøver). Jeg må samle mere data. Jhertel (diskussion) 4. aug. 2023, 16:12 (CEST)[svar]
Jeg vil tage flere noter på Bruger:Jhertel/Googleproblem for ikke at forstyrre denne side mere mens jeg samler data. Jhertel (diskussion) 4. aug. 2023, 16:30 (CEST)[svar]
Jhertel: Jeg tror vi er kommet til at tale forbi hinanden. I den boks Google viser i højre side med uddrag ser jeg første afsnit med "Rødøret terrapin er en skildpadde" osv. Men i listen med søgeresultater får jeg andet afsnit med "Rødøret terrapin er en invasiv art" osv. Men hvis jeg for eksempel søger på knopsvane, får jeg første afsnit begge steder. En parentes med det latinske navn er dog kun med i søgeresultatet og ikke i boksen. --Dannebrog Spy (diskussion) 31. jul. 2023, 21:28 (CEST)[svar]
Nå sådan! Nej, det er nemlig uddragene under søgeresultaterne, jeg taler om. Og ja, nu har vi to eksempler, hvor det ene viser andet afsnit, som er dårligt, og hvor det andet viser første afsnit, som er godt. Derfra er det så muligt at gå videre i dataindsamlingen og analysen til senere at konkludere noget om mulige årsager til problemet. Jeg vil prøve at se på det en dag. Som sagt ville jeg blot høre, om det var et problem kendt af jer andre, før jeg gik i gang med at undersøge det yderligere. Jhertel (diskussion) 4. aug. 2023, 15:56 (CEST)[svar]
Når jeg googler Landboreformerne, viser google indledningen på det syvende nummererede afsnit i den lange artikel. Googler jeg "Landbohøjskolen", viser google tekstblok nr. 2 i den relevante artikel med det lange nuværende navn: Det Biovidenskabelige Fakultet for Fødevarer, Veterinærmedicin og Naturressourcer. Økonom (diskussion) 4. aug. 2023, 17:26 (CEST)[svar]
Ved både Det Biovidenskabelige Fakultet for Fødevarer, Veterinærmedicin og Naturressourcer og Landbohøjskolen viser Google de to første linjer af Wikiartiklerne hos mig, mens en søgning på Landbohøjskolen kommer op i en anden formatering, uden infoblokken til højre. - Nico (diskussion) 4. aug. 2023, 17:51 (CEST)[svar]

Temporary accounts for unregistered editors

[rediger kildetekst]

Read this in your languageHjælp venligst med at oversætte til dit sprog • Please tell other users about these changes

Mock up of history page showing old and new username styles. The IP address 172.0.0.1 changes to the temporary account ~2024-23126-086, with an icon for revealing the underlying IP address
Next year, unregistered editors will start using temporary accounts.

In 2024, editors who have not registered an account will automatically begin using temporary accounts. These editors are sometimes called "IP editors" because the IP address is displayed in the page history.

The Trust and Safety Product team gave a presentation at Wikimania about this change. You can watch it on YouTube.

There is more information at m:IP Editing: Privacy Enhancement and Abuse Mitigation.

SGrabarczuk (WMF) (diskussion) 30. sep. 2023, 04:05 (CEST)[svar]

Hvorfor er der ikke en prik foran linket til Internet Movie Database på f.eks. Baader-Meinhof komplekset?
- Sarrus (db) d. 18. okt. 2023, 07:37 (CEST)[svar]

Fordi skal være en "*" foran skabelon {{filmlinks}}}. Jeg har rettet det. Steen Th (diskussion) 18. okt. 2023, 08:46 (CEST)[svar]
Nåh, men der må alligevel være en fejl et sted, for de andre links havde en? Du fjernede {{Kursiveret titel}}. Sættes den af infoboksen?
- Sarrus (db) d. 18. okt. 2023, 09:08 (CEST)[svar]
@Sarrus Det er kun den første indgang, hvor det fejler. Modulet ved godt, at det skal indsættes de efterfølgende.
Kursiveret titel har været en del af infoboksen siden april 2009. Og det er dokumenteret i toppen er dokumentationen. Anledningen var denne forespørgsel: Wikipedia:Anmodning om botassistance/Arkiv 3#Kursiveret titel, hvor nogle infobokse blev ændret i den anledning og senere kom det til flere infobokse. Steen Th (diskussion) 18. okt. 2023, 09:35 (CEST)[svar]
[rediger kildetekst]

Linket til "seneste autoblokeringer" på skabelon:bandlyst fører til en side på toolserver.org, men det er flyttet til toolforge.org, hvor jeg ikke umiddelbart kan finde et tilsvarende værktøj. Findes det, eller skal vi bare fjerne linket?
- Sarrus (db) d. 19. okt. 2023, 10:54 (CEST)[svar]

Det ligner den skabelon bygger på en:Template:Banned user. Og den er blevet ændret en del siden maj 2007, hvor vores skabelon blev oprettet. Spørgsmålet om vi skal bevare den nuværende udformning. Ellers det er mange år siden, at toolserver blev nedlagt der er pt. 272 links til den. Steen Th (diskussion) 19. okt. 2023, 11:36 (CEST)[svar]
272 links til Toolserveren?
- Sarrus (db) d. 19. okt. 2023, 12:11 (CEST)[svar]
[rediger kildetekst]

Navboksen i bunden af Stormfloden 2023 vises ikke i mobilvisning. Er det en teknisk begrænsning eller noget, der er valgt/overset af WMF/skabelonssnedkeren?
- Sarrus (db) d. 24. okt. 2023, 17:16 (CEST)[svar]

Jeg kan se det har været drøftet på Phabricator her: https://phabricator.wikimedia.org/T124168 Mvh. Asger (diskussion • bidrag • e-mail) 24. okt. 2023, 17:40 (CEST)[svar]
Det lader til at være bevidst, at de ikke vises.
- Sarrus (db) d. 25. okt. 2023, 08:56 (CEST)[svar]

Åndsvidenskab (alternativ videnskab)

[rediger kildetekst]

I "Diskussion" under artiklen "Åndsvidenskab (alternativ videnskab)" har der været en diskussion om, hvorvidt artiklen bør slettes. Der er dog ikke konsensus herom. Men ud fra diskussionen fremgår det, at det ville være en forbedring, hvis artiklen kom til at hedde "Åndsvidenskab (esoterisk begreb)". Derved klargøres det, at "åndsvidenskab" i denne betydning ikke er en anerkendt universitetsvidenskab.

Hvordan ændrer man overskriften fra "Åndsvidenskab (alternativ videnskab)" til "Åndsvidenskab (esoterisk begreb)"? Er der nogen, der vil gøre det for mig? Alexandramander (diskussion) 25. okt. 2023, 03:00 (CEST)[svar]

@Alexandramander: Øverst til højre er der en menu, der hedder "Mere". I den menu er der et punkt, der hedder "Flyt". Når du klikker på den, kommer der en formular frem, som du kan udfylde. Du kan evt. læse mere om sideflytninger på Hjælp:Flyt.
- Sarrus (db) d. 25. okt. 2023, 07:06 (CEST)[svar]
Tak.Alexandramander (diskussion) 25. okt. 2023, 15:43 (CEST)[svar]

Linkforslagsfunktion

[rediger kildetekst]

En del redigeringsopsummeringer er begyndt at starte med "Linkforslagsfunktion ...". Jeg går ud fra at det er et program, der finder på disse forslag? Hvor læser man om det? Jeg er i øvrigt bange for at nybegyndere og andre begynder at klistre for mange forkerte links på. --Madglad (diskussion) 27. nov. 2023, 19:08 (CET)[svar]

Jeg har godkendt et større antal af disse og har umiddelbart indtryk af at det fungerer udmærket. Hjart (diskussion) 27. nov. 2023, 19:13 (CET)[svar]
Tak. Mit spørgsmål gik nu mere på det tekniske, hvor disse redigeringsopsummeringer stammer fra? Om det fungerer godt, er en diskussion, der må tages i Landsbybrønden, når der er flere erfaringer. --Madglad (diskussion) 27. nov. 2023, 20:56 (CET)[svar]
Du udtrykte bekymring for at nybegyndere med flere klistrer for mange forkerte links på. Det er indtil videre ikke min erfaring. Hjart (diskussion) 27. nov. 2023, 21:05 (CET)[svar]
@Madglad: Redigeringsopsummeringerne med "Linkforslagsfunktion" stammer fra Wikimedias funktion "Tilføj links mellem artikler" som er en af de opgaver man kan løse fra sin nybegynderforside. Nye kontoer får automatisk aktiveret deres personlige nybegynderforside. Andre brugere kan aktivere den ved at gå til indstillinger (link:Special:Indstillinger), hvor den kan aktiveres nederst i fanebladet "Brugerdata". Når det er gjort, kan man bruge Special:Homepage til at gå til sin nybegynderforside. Der kommer også et link til siden i form af et ekstra faneblad fra ens brugerside og brugerdiskussionsside. På forsiden er funktionen "Tilføj links mellem artikler" som kommer med maskingenererede forslag til links som man kan bruge eller afvise. Det er betragtet som en let opgave som kan udføres på 3-5 minutter. Der en en hjælpeside på mw:Help:Growth/Tools/Add a link og en projektbeskrivelse på mw:Growth/Personalized first day/Structured tasks/Add a link. Den danske oversættelse af teksterne på forsiden er i øvrigt meget mangelfuld og bør forbedres. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 28. nov. 2023, 15:26 (CET)[svar]
OK, tak, jeg forsøgte uden held at lede i Visual Editor. Og jeg gættede også på at jeg kunne finde oversættelsen i WD, men nej. --Madglad (diskussion) 29. nov. 2023, 00:16 (CET)[svar]

Oversættelser i MediaWiki-programmellet

[rediger kildetekst]

Et spørgsmål i forlængelse af ovenstående tråd:

Hvor gemmer MediaWiki og diverse udvidelse oversættelsesteksterne? Jeg har lagt mærke til at enkelte af oversættelserne kunne tåle tydeliggørelse. (Ikke lige den aktuelt nævnte, men det kunne også være rart at kunne finde frem til den udvidelse, der automatisk har lagt en tekst ind.) --29. nov. 2023, 00:16 (CET)

Oversættelser i MediaWiki-programmellet

[rediger kildetekst]

Et spørgsmål i forlængelse af ovenstående tråd:

Hvor gemmer MediaWiki og diverse udvidelse oversættelsesteksterne? Jeg har lagt mærke til at enkelte af oversættelserne kunne tåle tydeliggørelse. (Ikke lige den aktuelt nævnte, men det kunne også være rart at kunne finde frem til den udvidelse, der automatisk har lagt en tekst ind.) --29. nov. 2023, 00:16 (CET)

Alle grænsefladetekster fra MediaWiki inkl. installerede udvidelser findes i MediaWiki-navnerummet (se: Hjælp:Navnerum). Hvis spørgsmålet går på hvor eller hvordan de oversættes fra engelsk til dansk, så er svaret på wikien translatewiki.net. Link til wikiens forside og "om"-side: translatewiki: og translatewiki:Project:About. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 29. nov. 2023, 21:57 (CET)[svar]
PS: Hvis man vil finde ud af hvor en bestemt grænsefladetekst kommer fra, kan man bruge den særlige sprogkode "qqx" som i stedet for grænsefladeteksternes indhold viser deres navn, det vil sige titlen på strengen i MediaWiki-navnerummet. Man kan for eksempel vise Teknisk forum med denne sprogkode ved at bruge <https://da.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Teknisk_forum&uselang=qqx>. Teksternes navne begynder med en betegnelse for hvilken funktionalitet i MediaWiki eller udvidelse som teksten kommer fra. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 29. nov. 2023, 22:24 (CET)[svar]

Koordinater på Verkhovna Rada

[rediger kildetekst]

Hvorfor er der ikke koordinater på Verkhovna Rada, når de er angivet på Verkhovna Rada (Q176296)? Er det en forkert egenskab, der er brugt i forhold til {{coord wd}}?
- Sarrus (db) d. 4. dec. 2023, 16:06 (CET)[svar]

@Sarrus Det er fordi koordinaterne der ikke er en primær property, sådan som den er i bygningen Verkhovna Rada-bygningen (Q2790684). Hjart (diskussion) 4. dec. 2023, 16:33 (CET)[svar]
Nå, der er både artikler om parlamentet og om bygningen? Hmm...
- Sarrus (db) d. 4. dec. 2023, 16:39 (CET)[svar]
@Sarrus: Jeg har ikke set dette spørgsmål før nu. {{Coord wd}} vil hente koordinater angivet med egenskaben geografiske koordinater (P625). Men i tilfældet Verkhovna Rada (Q176296) er koordinaterne på Wikidata angivet som en kvalifikator til egenskaben hovedkvarterets beliggenhed (P159). Men værdien kan godt hentes alligevel, det kræver blot en anden skabelon med større mulighed for at specificere det ønskede indhold end det er muligt med Coord wd. Man kan i stedet bruge:
{{Wikidata-emne | P159 | kvalifikator1=P625 | kvalifikatorformat1=$2 | display=title}}
 • Her angiver P159 hovedegenskaben.
 • |kvalifikator1=P625 angiver den ønskede kvalifikator
 • $2 i |kvalifikatorformat1=$2 angiver at kun kvalifikatorværdien (dvs. koordonaterne) skal vises, mens værdien for P150 ikke vises (den kunne angives som $1 i formatangivelsen)
 • |display=title fortæller at koordinaterne skal vises i artiklens titellinje og ikke inline i teksten.
Der er også muligheder for flere tilpasninger. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 27. dec. 2023, 22:12 (CET)[svar]
Det ser ud til at virke. Skal {{coord wd}} så fjernes?
- Sarrus (db) d. 28. dec. 2023, 09:35 (CET)[svar]
Ja, endelig! {{Coord wd}} laver nu en besked i artiklen om at man kan hjælpe ved at indsætte koordinater på Wikidata. Det ville ikke være en hjælp at gøre det, men det modsatte, så beskeden er forkert. Wikidata skelner skarpt mellem organisationer, institutioner m.v. og fysiske genstande som bygninger og anden infrastruktur. Kun ting i sidstnævnte kategori (samt geografiske og administrative områder) har koordinater med geografiske koordinater (P625) som hovedegenskab på Wikidata.
Man kunne evt. lave en ny Wikidata-kooordinatskabelon for organisationer m.v. som er ligeså simpel at at bruge som Coord wd, eller simpelthen udvide Coord wd's funktion til også at forsøge hente hovedkvarterets koordinationer, hvis der er stemning for det. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 29. dec. 2023, 09:13 (CET)[svar]
Det vil kun være en fordel, hvis {{coord wd}} kan klare det hele :-).
- Sarrus (db) d. 29. dec. 2023, 10:03 (CET)[svar]
Jeg vil gerne ændre Coord wd hvis der er stemning for det, men jeg vil gerne høre flere tilkendegivelser først Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 29. dec. 2023, 10:32 (CET)[svar]

"Hvad henviser hertil" mystik

[rediger kildetekst]

Igår flyttede jeg "Trelleborg (Trelleborg)" og i dag ville jeg lige tjekke rundt i de artikler der linkede til siden. Den første artikel på "Hvad henviser hertil" er Aarhus, og jeg kan sørme ikke finde linket. Det plejer jo at virke.. Sechinsic (diskussion) 26. jan. 2024, 14:18 (CET)[svar]

Linket er i Skabelon:Vikingetid. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 26. jan. 2024, 14:49 (CET)[svar]
Tak for det, jeg fortsætter hvor jeg slap så. Men kan den slags ikke opfanges af "Hvad henviser hertil"? Det er jo et dumt spørgsmål, som bare betyder: "Burde den slags.." osv. Mekanismen er lidt for teknisk for mig. Sechinsic (diskussion) 26. jan. 2024, 15:00 (CET)[svar]
Hvis spørgsmålet er, om "Hvad henviser hertil?" kan markere at et link på en side kommer fra en skabelon som er brugt siden, så er svaret nej.
Til retning af links efter flytning, vil jeg anbefale først at kigge på links fra skabeloner ved at vælge skabelon-navnerummet på "Hvad henviser hertil?". Når alle links fra skabeloner er rettede i skabelonerne, så vent et stykke tid, mens de sider som bruger skabelonerne, bliver opdateret og derfor efterhånden automatisk forsvinder fra "Hvad henviser hertil?". Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 26. jan. 2024, 15:26 (CET)[svar]
Ups. Der har jeg været før. Det burde jeg helt klart have haft med i tankerne. ..men nu husker jeg det - som jeg engang ville have sagt. Tak for endnu et godt tip! Sechinsic (diskussion) 26. jan. 2024, 16:12 (CET)[svar]

Til min forholdsvis nyskrevne artikel Henning Andersen har jeg prøvet at indsætte Infoboks - uden held... der har været en pause i mine artikler - længe nok til, at jeg har glemt visse egentlig nok lettere procedurer. Er der mon een, der på pædagogisk vis kan fortælle, hvor man taster Infoboks - kunstner, alle osv? Lene Rasmussen KKS-arkivet (diskussion) 27. jan. 2024, 19:42 (CET)[svar]

Skabelon:Infoboks Wikidata person er der et sæt med ofte brugte parametre, der kan indsættes og udfyldes. Der er også en masse andre parametre, der kan tilføjes i det omfang, det er relevant. --Dannebrog Spy (diskussion) 27. jan. 2024, 19:51 (CET)[svar]
Du skrev
[[Infoboks Wikidata person
|Wikidata = alle
Hvis det skal være kort, bruges {{Infoboks Wikidata person | wikidata = alle}} - Det henter fem oplysninger:
Født − Død − Uddannelses­sted − Elev af − Beskæftigelse
Skabelonen kan også håndteres manuelt med mange flere oplysninger som Dannebrog Spy skrev.
Læs fra Skabelon:Infoboks_Wikidata_person#Ofte brugte parametre og de følgende afsnit. Man kan indkopiere de parametre der er brug for.
Der er fx lidt nede et lille afsnit markeret <!-- kunstner-parametre --> Det kan kopieres ind og udfyldes hvis det er nyttigt.
NB: Da det er en skabelon, bruges {{ ikke [[ ; og husk afslutning med }}
-- PHansen (diskussion) 28. jan. 2024, 08:37 (CET)[svar]
10.000 tak til jer begge; nu lykkedes det! Lene Rasmussen KKS-arkivet (diskussion) 28. jan. 2024, 15:16 (CET)[svar]

Import af filer til Commons

[rediger kildetekst]

Hvis man klikker på "Eksporter til Wikimedia Commons" på Fil:Mette Svart Kristiansen.jpg, kommer den med en fejlmeddelelse om at noget skal rettes på mw:Extension:FileImporter/Data/da.wikipedia. Kan nogen gennemskue, hvad der skal rettes?
- Sarrus (db) d. 8. feb. 2024, 18:45 (CET)[svar]

Internet Archive Bot malformateret redigering

[rediger kildetekst]

Vel vidende at dette ikke er det korrekte sted at rapportere den slags, så kan jeg informere at internetarchivebot har været over Cheminova[1], og gjort sit bedste, men at der i skærmvisningen står noget med CS1-fejl - pt. er det i fodnote 3. Udover at botten jo også har foretaget en stil-redigering, for funktionelt er der ingen forskel på nuværende og foregående version. Tjaa.. Sechinsic (diskussion) 9. feb. 2024, 14:58 (CET)[svar]

@Sechinsic Istedet at gå tilbage til noget, som ikke hensigtmæssigt, så skal du arbejder med det den skaber. Du modarbejder det bot gør. Du bør istedet forbedre brugen af {{cite web}}. Steen Th (diskussion) 9. feb. 2024, 16:46 (CET)[svar]
Jeg synes at det er imponerende at botten fandt ud af at linket blev indsat i en redigering i 2012 og indsatte en |access-date= derudfra. Det kan/kunne have været vigtigt i fald at den arkiverede webside var ændret mellem brugen af den og arkiveringen i 2014. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 9. feb. 2024, 17:53 (CET)[svar]
@Sechinsic Jeg har tjekke mere på det. Der står i kategorien Kategori:CS1-vedligeholdelse: BOT: original-url status ukendt, at Internet Archive Bot har opdaget den originale stadig er aktiv. Så du skal angive om status er live eller dead, evt. unfit.. Så du gøre netop det, som den beder om. Steen Th (diskussion) 9. feb. 2024, 17:31 (CET)[svar]
@Kartebolle: Jeg studsede noget over din bemærkning og tjekkede redigeringen (igen). Det er også en ganske korrekt iagttagelse, både nyttigheden, og det teknisk imponerende trawl som botten må have været igennem (?LN1 load oldpage LN2 match 'websiden fra DN' LN3 decrement oldpage LN4 GOTO LN1 - endless loop, det er bare et udkast. Måske har botten også været igang med en semantisk analyse?).
Min redigering benyttede ikke skabelon, og det er jo endnu ganske regelret. Selvom jeg hyppigt benytter {{Citation}} så klarer jeg også i flere tilfælde redigeringen med almindelige links. Men når jeg bruger {{Citation}} så har jeg også lært at angive access-date, også netop af den årsag du nævner. Det er jo godt at botten har fået det med, og rækken af fortrinlige ting der kan siges om botten er sikkert også længere. Som mit proto-skrift viser, er det en ret enkel proces, og det er, lige i det her tilfælde, snarere ideen til at applikere den enkle proces, der er imponerende. Jeg går dog alligevel ud fra det må betegnes som en logisk fejl, al den stund at semantisk analyse endnu ikke (mig bekendt) er et normalværktøj. Semantisk analyse er mainstream, ingen tivl om det, og måske er det bare mig der virkelig ikke har fulgt med. Alt i alt, nærved og næsten. Og lidt af et tekno-push.
@Steen Th: Nej, du gøre hvad jeg beder om, ja!? Ok, joke aside. Jeg er såmænd principielt uenig i det du skriver.
"Istedet [for] at gå tilbage til noget, som ikke [er] hensigtmæssigt, så skal du arbejder [arbejde] med det den skaber. Du modarbejder det bot[ten] gør."
Det her er et redaktør sted for mennesker. Botten kan arbejde med det jeg skaber, men i stedet har den modarbejdet hvad jeg har gjort. I parentes bemærket - og som jeg har antydet i et par tidligere indlæg - så ville det måske have været mere korrekt at skrive, "Det her var engang et redaktør sted for mennesker".
Det som botten har gjort er følgende
 1. Tilføjet information om access-date. Sikkert velment, og imponerende, og i det konkrete tilfælde også korrekt - jeg har mine tvivl om konsistensen af den tekniske implementering, jvf. ovenstående, men det kan nok gå for at være en detalje
 2. Ændret formateringen/skærmvisningen af referencen. Det er vel i grunden svært at undgå, og jeg ved ikke helt hvordan jeg skal præcisere hvad jeg mener.
Bottens opgave er at opspore og udbedre linkrot. Det siger jeg på baggrund af at kende bottens navn, og den gør jo også meget andet. Jeg har tjekket introen på bottens brugerside, hvor linkrot kun er en lille del af beskrivelsen. En intro er jo bare en intro, men det der eksplicit står nævnt er dels "filling out bare reference Templates" hvilket måske netop betyder omarbejdelsen af et http-link til en skabelonvisning, og så et lidt mystisk "adding links to ressources" der muligvis bare går på det allerede nævnte linkrot, altså et link til archive.org. Lidt usikkerhed skal der vel altid være.
Jeg må indrømme at bottens arbejde aldrig har faldet i min smag. Den har været igang i mange år, mener jeg, men her på det sidste er det som om dens indgriben er blevet lidt mere irriterende. Ud fra navnet, og ideen om at udbedre linkrot, så er det jo en god ting, og måden at komme videre på, i dette tekniske tema, er nok at begrænse bottens indgriben til netop det. Måske vil det fokus kunne udbedre de glitch der forekommer, eksempelvis genereringen af CS1-fejl. Sechinsic (diskussion) 10. feb. 2024, 11:24 (CET)[svar]

Jon Bon Jovi

[rediger kildetekst]

Da jeg indsatte en infoboks i Jon Bon Jovi, kom der et tomt felt efter "Film og TV-serier". Hvordan kan man fjerne det?
- Sarrus (db) d. 11. feb. 2024, 11:37 (CET)[svar]

Der er en style-parameter width=100% lige efter overskiften. Og der er først plads til det afsnit efter infoboks og billedet er blevet vist. Steen Th (diskussion) 11. feb. 2024, 11:51 (CET)[svar]
Super, så er det fikset :-).
- Sarrus (db) d. 11. feb. 2024, 12:05 (CET)[svar]

Endnu mere om InternetArchiveBot

[rediger kildetekst]
 1. Prelim
 2. Problembeskrivelse i relation til botten
 3. Problembeskrivelse i relation til dawiki
Prelim

Efter bottens sidste og ikke-fungerende redigering [2] (på de sider der er i min overvågningsliste) tog jeg et kig i arkiverne. Dengang i maj 2023 tilbageførte jeg en botredigering [3] og skrev på bottens diskussionsside -> m:User talk:InternetArchiveBot for at gøre opmærksom på et par problemer med botredigeringen [4], og også et problem med indrapporteringen af falske positiver [5]. Ligesom dengang stoppede jeg botten, og det er nu tredje gang jeg gør det for dawiki. Den første gang, i maj 2023, skrev jeg årsagen, forsøgte med rapportering af falske positiver og skrev også et diskussionsindlæg. Anden gang stoppede jeg bare botten, og sprang over alt det der foregik væk fra dawiki, men oprettede i stedet et diskussionsindlæg 'lokalt' (Hjælp:Nybegynderforum#Hvordan stopper jeg internetarchivebot), og det er samme praksis jeg følger nu. I dag er jeg også faldet over bottens dansksprogede brugerside, som godtnok er forældet men viste sig at indeholde god information -> Wikipedia:Landsbybrønden/Brug archive.org [tanketorsk, her er det rigtige wikilink Brugerdiskussion:InternetArchiveBot]. Her fandt jeg ud af {{bot}}-skabelonen kan bruges til at forhindre bottens læsning af en artikel, og jeg fandt også en diskussion af dengang IABot indsatte {{Webarchive}} (ex. [6]) og det synes jeg er lidt af et mysterie - i den senere tid har den i stedet integreret en allerede indsat {{Webarchive}}-skabelon i {{Citation}}. Jeg fandt også ud af botten kunne konfigureres. Det har jeg ikke forsøgt, og jævnfør den forældede (men dansksprogede) diskussion er det heller ikke noget man bare lige gør.

IABot er en stor ting og implementeres overvældende meget, for nu at sige det på en let måde. På enwikis side for linkrot en:Wikipedia:Linkrot beskrives linkrot problemet og IABot er en del af løsningen. Bundlinjen er at bottens indsats mod linkrot er meget velkommen.

Problembeskrivelse i relation til botten

Live links sættes som døde og {{Webarchive}} slettes (integreres som parametre til {{Citation}})

Note: Er det et konfigurationsvalg - dvs. ikke et spørgsmål om kodeskrivning? Jeg kan vanskeligt følge interface dokumentationen generelt, men også specielt m:InternetArchiveBot/Documentation/Configuring archive templates#Editor items der synes at beskrive den rutine hvorunder eksempelvis {{Webarchive}} indsættes, og det er jo ikke længere tilfældet. Jeg studser også over en replik fra Steen Th der går på at bottens kategorisering af live links som dead ikke er et problem, da botten vil justere denne parameter næste gang botten parser siden. Er det en lapsus, eller ligger der mere bag?

Problembeskrivelse i relation til dawiki

Formateringen af {{Citation}} kan gøres bedre. Mht. om IABot også sletter/integrerer {{Webarchive}} imorgen eller næste år er egentlig ikke så relevant.

Men det er godtnok noget af en bagatel, i runde ord: En diskussion om hvor kommaet skal stå.

Afslutning

Pt. har jeg et par artikler på bedding, men jeg ser frem til at kigge på modul-koden. Sechinsic (diskussion) 26. feb. 2024, 15:26 (CET) [opdateret Sechinsic (diskussion) 26. feb. 2024, 16:03 (CET)][svar]

@Sechinsic Du er vist ikke gode venner med den bot. Men jeg kan ikke se problemer med den redigering, som du henter til. Du skriver en masse, men du fortæller ikke hvad der er galt. Det er en del af funktionen, at den skal samle skabelonerne. Noget som jeg godt kan lide. Og jeg kan se, at du modarbejder den. Det ligner, at du ikke forstå hvorfor den gør det, som den gør.
Noget, som jeg ikke kan lide, at du stopper bot'ten helt. Du har gjort det før. Men jeg kan ikke se, at du alene skal bestemme, at den skal kører. Den beslutning skal bør tages sammen med andre. Steen Th (diskussion) 11. jul. 2024, 21:18 (CEST)[svar]
[rediger kildetekst]

Der er flere links på MediaWiki:Sp-contributions-footer-anon, der enten ikke fungerer eller ikke fungerer efter hensigten:

 • Whois virker egentlig, men giver en timeout - måske er dette midlertidigt?
 • RDNS åbner en side med henvisninger til flere forskellige værktøjer, hvilket vel ikke er hensigten
 • RBLs virker
 • Traceroute havner på samme side som RDNS
 • Torstatus virker, men ip-adressen er ikke indsat automatisk
 • Globale bidreag virker
 • RIR er et link til Regional Internet Registry - og virker
  • Alle links efter RIR giver forskellige varianter af 404-fejl

Nogen, der kender værktøjer, der virker?
- Sarrus (db) d. 6. mar. 2024, 10:33 (CET)[svar]

@Sarrus Prøv at kigge på andre wiki'er, hvad for nogle værktøjer de bruger. Fx en:MediaWiki:Sp-contributions-footer-anon. De ligner de bruger skabelonen en:Template:Anontools. Steen Th (diskussion) 6. mar. 2024, 11:07 (CET)[svar]
Nu har jeg rettet nogle af den. Den afrikanske virkede heller ikke på enwiki.
- Sarrus (db) d. 6. mar. 2024, 11:20 (CET)[svar]
RDNS og Traceroutes ved jeg ikke, hvad viser, så dem kan jeg ikke rigtigt rette i.
- Sarrus (db) d. 6. mar. 2024, 15:19 (CET)[svar]
Jeg fandt et link til rDNS på simple:MediaWiki:Sp-contributions-footer-anon, men den linker til samme side som RBLs på den danske...vil det sige, at der ikke er forskel på rDNS og RBLs?
- Sarrus (db) d. 6. mar. 2024, 15:25 (CET)[svar]

Skabelon:Infoboks kriminalsag

[rediger kildetekst]

Der er en fejl i Skabelon:Infoboks kriminalsag, der gør, at når man udfylder "titel=", så følger linjen med titlen ikke resten af infoboksen. Se f.eks. Skyderiet i Moskva 2024.
- Sarrus (db) d. 23. mar. 2024, 11:45 (CET)[svar]

Det ser for mig at se ud til at Bruger:MellowMurmur bevidst lavede infoboksen, så titlen står over den indraammede boks. Han har ikek været aktiv på Wkipedia siden 2017, så det er ikke sikkert vi får svar om det fra ham. Men hvis det ønskes, kan jeg ændre det, så overskriften kommer inden for rammen. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 23. mar. 2024, 13:04 (CET)[svar]
Jeg forstår i hvert fald ikke formålet med, at den ikke skal følge resten af infoboksen.
- Sarrus (db) d. 23. mar. 2024, 13:09 (CET)[svar]
Den underliggende infoboks-skabelon (Skabelon:Infoboks) er lavet, så der er valgfrihed mht. om overskriften skal placeres indenfor eller oven rammen. Jeg kender ikke grunden til dette. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 23. mar. 2024, 13:30 (CET)[svar]

Wikidataemne

[rediger kildetekst]

Kan {{Wikidata-emne}} ikke bruges til at hente oplysninger fra Wikidata ind i en artikel? Jeg har forsøgt at få antallet af døde og sårede fra Wikidata ind i Skyderiet i Moskva 2024 via en sandkassetest, men oplysningerne fremgår ikke. Har jeg brugt skabelonen forkert?
- Sarrus (db) d. 23. mar. 2024, 17:39 (CET)[svar]

@Sarrus: Nej, der skal bruges {{Wikidata-tal}} fordi de ønskede Wikidata-egenskaber har numeriske datatyper:
 • Antal døde: {{Wikidata-tal | P1120 | q=Q125092492}} giver 144
 • Antal sårede: {{Wikidata-tal | P1339 | q=Q125092492}} giver 360
Parameteren |q=Q125092492 vil ikke være nødvendig i artiklen om emnet (Skyderiet i Moskva 2024). Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 23. mar. 2024, 17:54 (CET)[svar]
Super, så er det indsat :-).
- Sarrus (db) d. 23. mar. 2024, 17:58 (CET)[svar]

Import af filer fra Wiki Commons (UK vs. DK)

[rediger kildetekst]

Hej skønne Wiki-people :) Jeg har efterhånden oprettet en del musikalbum på den danske WP, og det har længe undret mig, hvorfor så relativt få musikalbum på det danske site har cover-image af albummet. Jeg kan se, at det fungerer på den engelske udgave af WP - er det mon fordi, man her uploader direkte til WP og ikke kun til Wiki Commons? Jeg har just oprettet Sheryl Crows album Evolution, og kan ikke lige finde et cover-image af albummet på Wiki Commons. Men på den engelske side om albummet har man brugt dette billede - [Sheryl Crow - Evolution]. Som jeg læser informationen, ser det ud til, at billedet er betragtet som en slags Creative Commons, som man gerne må uploade og bruge til WP-brug. Er det korrekt forstået? Jeg ville ikke lige uploade/gøre noget, førend jeg er HELT 100% sikker på, at vi gør det rigtigt. Kan nogen anvise en vej videre her :) Kmilling (diskussion) 3. apr. 2024, 21:36 (CEST)[svar]

Engelsk Wikipedia opererer med et begreb fra amerikansk ret, der hedder fair use. Det gør det muligt, at gengive billeder, der ellers er beskyttet af ophavsret, på visse betingelser. Fair use findes imidlertid ikke tilsvarende i dansk lovgivning. Vi har derfor efter et par afstemninger valgt ikke at tillade det her. Da mange andre lande heller ikke har det, er det heller ikke tilladt på Wikimedia Commons. Det er derfor normalt ikke muligt at uploade covers på Commons. Undtagen er hvis det er så gammelt, at ophavsretten er udløbet, eller så simpelt at det ikke kan beskyttes. --Dannebrog Spy (diskussion) 3. apr. 2024, 21:47 (CEST)[svar]
Tak for godt svar :) Det giver jo supergod mening. Det er naturligvis ærgerligt, at vi ikke kan få de albumcovers med. Men verden går ikke under uden dem. -- Kmilling (diskussion) 13. apr. 2024, 13:25 (CEST)[svar]

Jean-Paul Sartre

[rediger kildetekst]

I artiklen "Jean-Paul Sartre" er jeg kommet til slette indholdsoversigten til venstre, og jeg kan ikke bringe den frem igen. Kan nogen hjælpe mig med det? Alexandramander (diskussion) 8. apr. 2024, 17:06 (CEST)[svar]

Jeg har fjernet __NOTOC__ fra den, så det ser ud til at virke nu (hvis jeg forstår dig rigtigt). Men det virker ikke til at det faktisk var dig der kom til at slette den :D //Replayful (diskussion | bidrag) 8. apr. 2024, 17:11 (CEST)[svar]
Ja, nu virker den rigtigt - hvem der så end kom til at slette indholdsoversigten. Tak for hjælpen! Alexandramander (diskussion) 8. apr. 2024, 17:58 (CEST)[svar]

Geografiske koordinater i titellinjen

[rediger kildetekst]

Det ser ud til at parameteren |display=title i {{Coord}} og {{Coord wd}} er holdt op med at virke, så koordinaterne altid vises inline. Jeg har kigget hastigt på det uden at finde årsagen. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 21. apr. 2024, 16:06 (CEST)[svar]

Det gælder også {{Wikidata-koord}}. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 21. apr. 2024, 16:11 (CEST)[svar]
Den virker fint hos mig. Nico (diskussion) 21. apr. 2024, 16:13 (CEST)[svar]
Det er da i det mindste godt. Koordinater indsættes nu på titellinjen vha. forskellige CSS-definitioner for "id=coordinates" i samtlige skin-CSS-filer. Der er nu en nyere og bedre måde at gøre det på, nemlig <indicator>-tagget (se mw:Help:Page status indicators). Så jeg foreslår at Modul:Coordinates opdateres til at bruge det tag i stedet - kopiering af modulkoden fra enwiki burde virke. Men det ville fortsat være rart at vide hvorfor det ikke længere virker for mig (testet med Firefox indlogget og Chromium uindlogget). Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 21. apr. 2024, 16:52 (CEST)[svar]
@Dipsacus fullonum Jeg har forsøgt at genskabe problemet og jeg bruger netop 2 browser på samme måde. Men det er god at få modulet opdateret med fletning af vores lokale tilføjelser. Sidste gang det skete, var i 2018.. Der er bl.a. kommet en qid-parameter... Steen Th (diskussion) 21. apr. 2024, 21:23 (CEST)[svar]
@Steenth: Der er et opdateret og testet modul klar i Modul:Coordinates/sandkasse. Med det virker titelkoordidater igen hos mig. Desuden er der qid-parameteren, som du nævnte. De danske fejltekster, hvor ordene længde- og breddegrad før var ombyttede i en del tilfælde, er rettede. Funktionen coord2text som ikke virkede før pga. manglende lokalisering, virker nu. Jeg vil flytte det nye indholdet til Modul:Coordinates om nogle dage og opdatere dokumentationen, hvis der ikke er indsigelser eller viser sig fejl. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 28. apr. 2024, 17:22 (CEST)[svar]
Problemet er nu løst for mit vedkommende idet Modul:Coordinates er opdateret. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 1. maj 2024, 13:10 (CEST)[svar]

#article-section-source-editor

[rediger kildetekst]

Er der nogen, der ved, hvorfor der er begyndt at stå #article-section-source-editor i nogle redigeringsbeskrivelser?
- Sarrus (db) d. 23. apr. 2024, 10:04 (CEST)[svar]

@Sarrus på de samme redigeringsbeskrivelser står også Redigering lavet i iOS appen, så jeg gætter på det har noget med den app at gøre. Hjart (diskussion) 23. apr. 2024, 10:12 (CEST)[svar]
Det lader faktisk til at være tilfældet med alle redigeringer foretaget med ios-appen.
- Sarrus (db) d. 23. apr. 2024, 15:12 (CEST)[svar]
Via en tur rundt om irc-kanalen #wikimedia-tech har jeg nu oprettet https://phabricator.wikimedia.org/T363166.
- Sarrus (db) d. 23. apr. 2024, 15:45 (CEST)[svar]

Blocked External Domains

[rediger kildetekst]

Har opdaget, at der er en Speciel:BlockedExternalDomains. Hvad er forskellen, hvis nogen, på denne funktion og MediaWiki:Spam-blacklist?
- Sarrus (db) d. 12. maj 2024, 15:42 (CEST)[svar]

Interessant. Det er en ny ting som kom i MediaWiki version 1.41 sidste år. Det er forklaret på mw:Help:BlockedExternalDomains. Forskelle fra MediaWiki:Spam-blacklist:
 • Man bruger ikke regulære udtryk (regex) for at matche URL'en, men angivet simpelthen domænenavnet.
 • Kan kun bruges til hele domæner. Underdomæner til det angivne domæne blokeres også.
 • Mere struktureret med et kommentarfelt.
 • Jeg tror at det vil være at foretrække i de tilfælde hvor man ikke har brug for at bruge regulære udtryk, men kan nøjes med et domænenavn, hvilket vel er langt de fleste tilfælde.
Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 12. maj 2024, 16:42 (CEST)[svar]
En par ting til:
 • Det skulle være betydeligt hurtigere at tjekke eksterne links mod "Blocked External Domains" end mod "Spam-blacklist", så sider med eksterne links kan redigeres hurtigere.
 • Nemmere at bruge, og mindre risiko for at lave fejl som fx at sortliste mere end ønsket.
 • Nemmere at søge i. Listen kan sorteres.
Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 12. maj 2024, 16:51 (CEST)[svar]
Bør vi så flytte indholdet derover?
- Sarrus (db) d. 12. maj 2024, 17:00 (CEST)[svar]
Ja, det vil jeg anbefale. Man skal dog være opmærksom på at undtagelserne til MediaWiki:Spam-blacklist som er i MediaWiki:Spam-whitelist, ikke gælder for Speciel:BlockedExternalDomains. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 12. maj 2024, 17:07 (CEST)[svar]
@KnudW, Hjart og Kaare: I er blandt dem, der har redigeret på MediaWiki:Spam-blacklist. Hvad siger I til ovenstående?
- Sarrus (db) d. 12. maj 2024, 17:11 (CEST)[svar]
Vi kan prøve. Vi har vist 2 på Spam-Whitelist, som gerne skulle blive ved med at virke, så det kan være at deres entries på Spam-black-list skal blive der og så flytte resten? Mvh KnudW (diskussion) 13. maj 2024, 10:53 (CEST)[svar]

Problem med lodret tekst i tabelcelle

[rediger kildetekst]

Følgende kode

{| class="wikitable" align="center"
|-
!   !! align="center" | Vandret
|-
|rowspan="2" |{{vert header|va=middle|'''Lodret'''}} || [[Billede:Wikipedesketch.png|thumb|center]]
|-
|En tekst.
|}

leverer følgende resultat:

  Vandret
class = "nowrap unsortable" style="line-height:99%;vertical-align:middle;padding:.4em .4em .2em;background-position:50% .4em !important;min-width:0.875em;max-width:0.875em;width:0.875em;overflow:hidden;" |
Lodret
En tekst.

Hvorfor optræder den ekstra tekst i cellen med Lodret?

Hvis jeg fjerner rowspan="2" (og retter næstsidste linje til |   || En tekst.) dukker fejlen ikke op. Men jeg ønsker, at cellen med lodret tekst fylder to rækker.

Hvad gør jeg forkert? AstroOgier (diskussion) 15. maj 2024, 10:29 (CEST)[svar]

@AstroOgier: Der skal ikke være en '|' mellem 'rowspan="2"' og {{vert header|va=middle|'''Lodret'''}} Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 15. maj 2024, 11:18 (CEST)[svar]
@Dipsacus fullonum Jeg fjernede den lodrette streg, og så virkede det perfekt. Mange tak! AstroOgier (diskussion) 15. maj 2024, 13:34 (CEST)[svar]

På andre sprog - spørgsmål

[rediger kildetekst]

Pludselig kunne hjeg ikke finde Dansk, Norsk Bokmål, eller Islandsk i listen På andre sprog. Det viste sig, at de pludselig stod øverst ... hvordan får jeg de sprog, jeg har brugt Wikipedia på for nyligt til at smutte hen på deres plads i alfabetet igen?

Jeg bruger Vector Legacy (2010) som standardvisning. Uglemor (diskussion) 27. maj 2024, 13:07 (CEST)[svar]

Du vil aldrig kunne finde "dansk" på listen over andre sprog, medmindre du taler om en anden Wikipedia end dansk Wikipedia. Der er nogle gadgets under "Indstillinger" som ændrer rækkefølgen af sproglinkene. Du har måske valgt en af dem, men jeg er faktisk ikke sikker på om de overhovedet virker i Vector-2010. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 27. maj 2024, 13:42 (CEST)[svar]

The Appearance menu and new default standard font size will be available for logged-out users

[rediger kildetekst]

Read this in your languageHjælp venligst med at oversætte til dit sprog

Hi everyone! We are the Wikimedia Foundation Web team. We work on making it easier to read Wikimedia projects as part of the objective "Reading and media experience" of the current year’s annual plan. To achieve this goal, we have introduced the "Accessibility for Reading" beta feature. It adds a menu which works on the Vector 2022 skin and allows logged-in users to choose different font sizes and color schemes based on individual needs.

The menu introduces a new Standard font setting. It slightly increases the size and height of the font. It was selected based on multiple sources. You will find more information on this in the section "About the new Standard font setting".

What will change

 • We are now ready to make the new Appearance menu available for logged-out and logged-in users.
 • At the same time, we will also make the Standard option the new default for logged-out users only.
 • If no breaking technical issues are found, we plan on making this change within the next two weeks.
 • Later, this menu will also include the option to select dark mode, which for the time being will remain a beta feature. For more information, check out our project page.
About the menu

The new menu will allow logged-in and logged-out users to set preferences for:

 1. Text size and line height (available now as a beta feature): Users will be able to choose between the Small (current default), Standard (recommended for better accessibility), and Large options. Selecting an option will change both the font size and line height of the text.
 2. Dark mode (available now as a beta feature): Users will be able to choose to see the site in night mode on a permanent basis, or select an "automatic" setting which will set day or night mode based on the device or browser preferences.
 3. Content width (previously available as a toggle button): We have moved the content width toggle from an icon at the bottom of the page to a labeled radio button in the new menu. It will work exactly the same as the toggle. The previous toggle button will no longer be available.

This menu has been tested as a beta feature by logged-in users across wikis as well as in user testing with readers. Based on the findings of these tests, we changed the menu to improve discoverability and ease of use, and to accommodate gadget compatibility.

The menu will appear to the right of the page, immediately under the Tools menu if that has been pinned. Unlike the Tools menu, the Appearance menu is pinned by default, but can be unpinned. Once unpinned, it collapses under an icon at the top of the page.

About the new Standard font setting

The "Small" option is the current default. We will be changing this default to "Standard" for logged-out users, while keeping "Small" as the default for logged-in users. The "Standard" and "Large" options were built and tested based on the following:

 • Academic studies and recommendations for the best average font size for the majority of readers. These recommendations stated that our current size is too small for the majority of people to read comfortably. This means that on average, people read more slowly, strain their eyes while reading, or have difficulty clearly seeing the text. Increasing the font size by default improves these issues for all users, including users who might not have sufficient time to spend adjusting a setting via the appearance menu or browser. Information density is also important, which is why we wanted to increase font size without sacrificing information density. We have achieved this by changing not only font size, but also line height and paragraph spacing.
 • Designs submitted by more than 630 Wikipedians from across 13 wikis of different languages, scripts, and sizes. The majority (~450) of these users opted for a font size that was larger than the default. "Standard" represents the average of the most popular cluster of responses (15-20 pixels). "Large" represents the need for an even larger option, as represented by the cluster of sizes between 21-26 pixels. You can read more on how we included volunteers in the process and landed on these options.
 • Beta feature usage showed that the majority of users who interact with the feature at least once opt for a font size that is larger than the current default.

Our works so far and next steps

Logged-in users will remain with the "small" setting for the time being as their default, but can change to any other setting at any time. In a few months, we will study how many logged-in users switch to standard and start a conversation on whether it makes sense for logged-in users to make the switch as well. From the early data from the beta feature, 55% of sessions who interacted with the feature chose to use a setting that was standard or larger.

If you'd like to help, we have a few simple requests for you:

 1. Please, turn on the beta feature ("Accessibility for Reading (Vector 2022)")
 2. Try out the new menu. Is anything confusing? Do you understand all the labels and how the menu works?
 3. Try out the small, standard, and large sizes, the color schemes, and the width toggle. Reach out to us if you notice any bugs, or have questions or concerns.

If you'd like to learn more about the project, see our FAQ. Comments and questions are most welcome. Thank you! SGrabarczuk (WMF) (diskussion) 29. maj 2024, 02:21 (CEST)[svar]

Sidevisning

[rediger kildetekst]

Når jeg går ind på wikipedia, er visningen for mig lige pludselig blevet til en meget bred visning - nærmest uden margin, med teksten fra fra kant til kant. Jeg kan ikke finde ud af at ændre visningen tilbage til normal visning. Kan nogen hjælpe mig med det? Alexandramander (diskussion) 7. jul. 2024, 07:30 (CEST)[svar]

@Alexandramander Det kan formentlig rettes ved at gå ind under "indstillinger"->"Udseende" og vælge "Standard". Hjart (diskussion) 7. jul. 2024, 08:15 (CEST)[svar]
Standardskinnet, Vector 2022, (se Hjælp:Skin) har en hovedmenu i venstre margen og en værktøjsmenu i højre margin. Disse menuer kan begge skjules, så artikelteksten i midten bliver bredere. Hvis du buger Vector 2022, og hvis du har skjult menuerne, kan du få dem frem igen og dermed gøre indholdet smallere igen ved at:
 • Hovedmenu: Klik på menu-ikonet (3 vandrette streger) i øverste venstre hjørne, og vælg "flyt til sidebjælken"
 • Værktøjsmenu: Klik på knappen "Værktøjer" i højre side af den vandrette bjælke lige under sidetitlen, og vælg "flyt til sidebjælken".
Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 7. jul. 2024, 08:28 (CEST)[svar]
Det kan også være at du har valgt "Bred" i udseeende-menuen. Hvis det er tilfældet, kan du skifte tilbage ved at vælge "Standard" i punktet "Bredde" i udseendemenuen. Menuen er placeret under værktøjsmenuen i højre margin, eller også den kan være skjult. Hvis den skjult, kan den findes bag ikonet som ligner 2 små ringe ved siden af hinanden i den øverste vandrette bjælke lige til højre for dit brugernavn. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 7. jul. 2024, 08:35 (CEST)[svar]
Tak for hjælpen til jer begge. Alexandramander (diskussion) 7. jul. 2024, 17:56 (CEST)[svar]