Hjøllund

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hjøllund
Købmandsgården Pitstop Tulip
HjøllundKøbmand.jpg HjøllundPitstop.jpg
HjøllundHallen.jpg
Hjøllund Hallen
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Midtjylland
Kommune Silkeborg Kommune
Sogn Vrads Sogn
Postnr. 8600 Silkeborg
Demografi
 - Areal 864,89 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Oversigtskort

Hjøllund er en landevejsbebyggelse på primærrute 13 i Midtjylland, beliggende 17 km sydøst for Ikast, 12 km nordøst for Ejstrupholm, 13 km vest for Them og 19 km sydvest for Silkeborg. Bebyggelsen hører til Silkeborg Kommune og ligger i Region Midtjylland.

Hjøllund hører til Vrads Sogn. Vrads Kirke ligger i Vrads 6 km sydøst for Hjøllund. 1 km syd for Hjøllund ligger den lidt større landevejsbebyggelse Lille Hjøllund.

Faciliteter[redigér | redigér wikikode]

  • Hjøllund Hallen er kendt for et ugentligt bankospil, der samler ca. 150 mennesker fra et stort opland og skaffer penge til både hallen og Hjøllund Gymnastik & Idrætsforening.[1]
  • Hjøllund har købmandsgård og i Lille Hjøllund ligger grillbaren Pitstop Tulip Hjøllund.

Historie[redigér | redigér wikikode]

I 1904 blev Hjøllund beskrevet således: "Hjøllund (St.- og Lille-H.), Huse, med Skole og Skovbetjentbolig (den tidligere Lille Hjøllund Kro, ved Landevejen)."[2] Lille Hjøllund Kro lå nord for den nuværende rundkørsel.

Kommunen[redigér | redigér wikikode]

Vrads Sogn og Bryrup Sogn var annekser til Vinding Sogn og havde altså ikke egen præst, men blev betjent af præsten i Vinding. Vinding-Bryrup-Vrads pastorat blev grundlaget for Vinding-Bryrup-Vrads sognekommune, der fungerede frem til kommunalreformen i 1970. I 1970-2006 hørte den til Them Kommune.

Jernbanen[redigér | redigér wikikode]

Hjøllund fik jernbanestationDiagonalbanen (1920-1971). Øst for jernbanen placerede tyskerne under 2. Verdenskrig Hjøllund ammunitionsdepot. Da englænderne efter krigen destruerede ammunitionen, betegnede de depotet som det største i Europa.

Godstrafikken mellem Brande og Hjøllund fortsatte til 1989. I 1992 blev banelegemet overdraget til Naturstyrelsen, som etablerede Funder-Ejstrup natursti.[3] Stationsbygningen er bevaret på Viborg Hovedvej 2.

Under Anden Verdenskrig opførte den tyske besættelsesmagt et våbendepot.[4]

Efter 2000[redigér | redigér wikikode]

Hjøllund har oplevet en betydelig tilbagegang. I 2011 stod hvert femte hus tomt.[5] Hærvejskroen, der var ret populær, kom på tvangsauktion både i 2003 og 2011.[6]

I 2018 var ammunitionsdepotet ved Hjøllund ramme for eventet Bunker By Night.[7]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]