Hjørring Bibliotekerne

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Hjørring Bibliotekerne er den fælles betegnelse for de fem folkebiblioteker i Hjørring Kommune. Hjørring Bibliotekerne udfylder en rolle som centrum for kulturel aktivitet, dannelse og sammenhængskraft i lokalsamfundet. De fire afdelinger i hhv. Hirtshals, Løkken, Sindal og Vrå er åbne biblioteker, hvor man kan lukke sig ind uden for den betjente åbningstid med sundhedskort/lånerkort.

Bibliotekerne[redigér | rediger kildetekst]

Hjørring Bibliotek[redigér | rediger kildetekst]

Det røde bånd binder enderne sammen på Hjørring Bibliotek

Hjørring Bibliotek i indkøbscenteret Metropol er kommunens hovedbibliotek og åbnede på denne placering i 2008. Inden da lå biblioteket først i en fredet bygning i Brinck Seidelins Gade (opført til biblioteket i 1926-1927) og derefter i den kommunale administrationsbygning Codanhus, hvor Hjørring Rådhus ligger i dag.

Biblioteket i Metropol åbner sig mod indkøbscenterets gæster med en kreativ indretning, som designerne Rosan Bosch og Rune Fjord har stået for. Hjørring Bibliotek har et areal på 5000 m², fordelt på publikumsområde med udlån, læsekroge, studierum, multisal, kontorer til de ansatte og publikums-caféen Lige efter bogen.  

Hjørring Bibliotek er indrettet med publikumsinddragende elementer som rutsjereol, Chesterfield-stole, stop motion-studie, legeområder for børn og mødesteder for studerende eller foreninger. Gennem hele biblioteket snor sig det røde bånd - en organisk udstillingsplatform, der binder stedets afdelinger sammen og giver plads til små temaudstillinger. Placeringen i Metropol betyder, at biblioteket indgår i en række samarbejder med byens forretnings- og kulturliv.

Hirtshals Bibliotek[redigér | rediger kildetekst]

Hav og havn er temaet for indretningen på Hirtshals Bibliotek

Biblioteket i Hirtshals har siden 1972 haft adresse på Jørgen Fibigersgade. Først i en sidefløj til rådhuset og siden – efter kommunesammenlægning og nedlæggelse af rådhuset – i bygningen, der nu går under navnet Det Gamle Rådhus.  

I 2015 blev Hirtshals Bibliotek renoveret og nyindrettet. Biblioteket har havet og havnen som tema, med drivtømmerlook samt blå og gyldne farver – et tema udtænkt af arkitekt Dorthe Andersen. I børnebiblioteket findes en rutsjebane udformet som Hirtshals Fyr. I og uden for biblioteket kan publikum se mange forskellige kunstværker af bl.a. billedhuggerne Sven Bovin og Claus Ørntoft og malerne Sofie Bagger og Lars Nielsen.  I bibliotekets forgang findes skibet ”Dagmar”, som er bygget af Hjalmar Pedersen, den første leder af det egentlige folkebibliotek i Hirtshals.

Bibliotekets beliggenhed i Det Gamle Rådhus giver et naturligt samarbejde med husets øvrige lejere, der bl.a. tæller lokalradioen Skaga FM, Hirtshals Turisme og Borgerservice. 1. salens mødelokaler kan bookes af foreninger m.v. gennem biblioteket – bl.a. den gamle byrådssal, der stadig står i næsten oprindelig stand med stole, kunst og borgmesterkæde.

Løkken Bibliotek[redigér | rediger kildetekst]

Den blå bølge løber gennem Løkken Bibliotek

Løkken Bibliotek flyttede i 2016 ind på Løkken Skole og blev til et fælles folke- og skolebibliotek. Inden da havde biblioteket haft til huse i bl.a. Løkkegade i byens tidligere kommunekontor og senere i Løkkenstrand i Nørregade (i dag Løkken Strand Hotel), sammen med musikskolen, lokalhistorisk arkiv m.fl.  

Strand, klitter, hav og badehuse er gennemgående temaer i bibliotekets farver og indretning, som er udtænkt af designer Rosan Bosch. Indretningen afspejler på den måde den gamle badebys historie og stemning. Samtidig indbyder den til ophold, leg og fordybelse for både skolens brugere og byens øvrige lånere. Den blå havstrøm, der løber gennem biblioteket, er på samme tid symbol på havet og på den vidensstrøm, som bøgerne bidrager til.  

Biblioteket ligger ikke blot i samme hus som Løkken Skole, men også sammen med Kulturhus Løkken, Løkken Lokalhistoriske Arkiv og Hjørring Musiske skole. Det gør samarbejdet med de lokale foreninger og kulturinstitutioner nemt. Biblioteket samarbejder også med byens daginstitutioner, Løkken Turistbureau og foreningen Løkken.dk.

Sindal Bibliotek[redigér | rediger kildetekst]

Den grønne plet er synlig overalt i indretningen af Sindal Bibliotek

Sindal Bibliotek ligger centralt i byen – tæt på indkøbsmuligheder, daginstitutioner og skole.  Før opførelsen af huset i Torvegade i 1991 havde Sindal Bibliotek bl.a. til huse i en tidligere realskole. Sindal Bibliotek blev voldsomt beskadiget ved en brand i 2008 og gennemgik derefter en omfattende renovering og nyindretning.  

Det overordnede ansvar for renoveringen blev lagt i hænderne på arkitektfirmaet Finn Østergaard, mens arkitekt Dorthe Andersen stod for den indretningsmæssige del. Temaet i bibliotekets indretning er ”den grønne plet”, da Sindal ligger i et skovrigt område. Farven er grøn som naturen udenfor, med grønne detaljer strøet omkring i biblioteket, bl.a. en billedfrise med æbletræer, en “skovsø” og en hængekøje i børneafdelingen. Gulvbelægningen er gul, fordi Sindal betyder ”byen i soldalen”.

Udover biblioteket har kommunens borgerservice til huse i bygningen. Bibliotekets 1. sal er indrettet med to store mødelokaler som, udover at være rammen for bibliotekets egne arrangementer, benyttes flittigt af foreninger, oplysningsforbund m.m.

Vrå Bibliotek[redigér | rediger kildetekst]

Transformatortårnet, gjort ikonisk af kunstmaler Poul Anker Bech, optræder som reol på Vrå Bibliotek

Biblioteket i Vrå er i en overgangsfase. Det ligger i Idrætscenter Vendsyssel (ICV), indtil det nye bibliotek i Vrå Skole og Børnehus står færdigt ved årsskiftet 2021/2022. Afdelingen i ICV omfatter en materialesamling bemandet af bibliotekarer i åbningstiden og en foyerudstilling med bøger, der kan lånes uden for åbningstid. Tidligere har biblioteket ligget på Sdr. Vråvej i en biblioteksbygning tegnet af kgl. bygningsinspektør Leopold Teschl i 1959.  

Det nye bibliotek bliver et fælles folke- og skolebibliotek. Vrå Skole og Børnehus er tegnet af AART Architects og inspireret af naturen, hvor skoven er et særligt tema, både inde og ude. Byggeriet er certificeret bæredygtigt, og store dele er opført i træ. I Hjerterummet, der forbinder bibliotek, undervisningslokaler, faglokaler og idrætsfaciliteter, opføres et gigantisk, bygningsintegreret kunstværk som et træ. Selve biblioteket indrettes af Rosan Bosch, som har hjulpet med indretningen af kreative læringsrum på andre af Hjørring Kommunes biblioteker.

Vrå Skole og Børnehus skal være byens nye samlingssted, hvor grænsen mellem læring, kultur, idræt, bevægelse og fritid bliver flydende. Husets integration af mange forskellige funktioner – fra vuggestue til ungdomsklub og musikskole - placerer Vrå Bibliotek helt centralt i byens kultur- og foreningsliv.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Odczyt z laty.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.