Hjartdal

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hjartdal
Våben Kort
Hjartdals kommunevåben Hjartdals beliggenhed
Fakta om Hjartdal
Kommunenummer: 3819
Fylke: Vestfold og Telemark
Kommunesæde: Sauland
Areal: 798 km²
Indbyggere: 1.573 (1. januar 2020)
Politik
Borgmester: Bengt Halvard Odden (fra 2015) Rediger på Wikidata
Sprog: Nynorsk
Websted: www.Hjartdal.kommune.no
Commons-logo.svg Hjartdal på Commons

Hjartdal er en kommune i Vestfold og Telemark fylke i Norge. Den har et areal på 798 km², og en befolkning på 1.619 indbyggere (2006). Kommunen ernærer sig hovedsagelig ved skov- og landbrug. Mange pendler til Notodden, som er nærmeste by for de fleste hjartdøler. Elven Hjartdøla løber gennem byerne Hjartdalsbygda, og Sauland. Den skifter senere navn, og løber med andre elve ud i Heddalsvatnet, og ender i Skien/Porsgrunn. Hjartdal kommune har 3 bygder; Hjartdalsbygda (navnet var Hjartdal frem til 2005), Sauland og Tuddal. Kommunens administrative centrum ligger i Sauland.

Hjartdal grænser i vest til Seljord, i nord til Tinn og i øst og syd til Notodden. Højeste punkt er Gaustaråen der er 1615 moh.[1] Kommunen har store naturområder, og vidder med rensdyr.

Det er tre børnehaver og tre skoler, en i hver bygd. Ungdomsskolen ligger i Sauland.

I Hjartdal afholdes en meget speciel festival: «Slåttefestivalen», en festival som handler om at slå græs med le Festivalen holdes i begyndelsen af sommerferien, og der var i 2005 en landskamp mellem Norge og Sverige.

Alle bygderne i Hjartdal har haft stavkirker. Sauland stavkirke blev nedrevet i 1860, men portalen blev reddet, og står nu udstillet på Historisk museum i Oslo. Det var denne som bestemte højden på bygningen, da udstillingshallen blev bygget.

Bondeoprøret i 1540[redigér | redigér wikikode]

I 1540 samlede bøndene i Øvre Telemark sig til væbnet oprør mod kongens mænd i den trange Ambjørndal på grænsen til Svartdal i Seljord. Baggrunden var misfornøjelse med høje skatter og tvangsarbejde for tyske bjergværksfolk i området. Bønderne blev narret til at nedlæggge deres våben, og fem af lederne blev dømt til døden ved halshugging i nærheden af Hjartdal kirkegård. Et mindesmærke om bondeoprøret blev rejst i 1990 ved Hjartdal kirke. Selve stenen er hentet længere oppe i Hjartdal. Relieffet på mindestenen er lavet af billedkunstneren Kari Buen fra Tuddal.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Hjartdal på snl.no

Koordinater: 59°36′1″N 8°39′9″Ø / 59.60028°N 8.65250°Ø / 59.60028; 8.65250