Hjerteinsufficiens

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hjerteinsufficiens
Klassifikation
Hovedsymptomerne ved hjerteinsufficiens.
Information
Navn Hjerteinsufficiens
Medicinsk fagområde kardiologi Rediger på Wikidata
SKS DI50
ICD-10 I50
ICD-9 428.0
DiseasesDB 16209 Rediger på Wikidata
MedlinePlus 000158 Rediger på Wikidata
Patientplus heart-failure-diagnosis-and-investigation Rediger på Wikidata
MeSH D006333 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Hjerteinsufficiens eller hjertesvigt er et klinisk syndrom, hvor hjertets pumpeevne er nedsat og kroppens behov for blodgennemstrømning ikke bliver opfyldt. Hjerteinsufficiens resulterer i en række symptomer som åndenød, træthed og væskeophobning (ødemer) i fødderne eller lungerne. Årsagen til hjerteinsufficiens er oftest iskæmisk hjertesygdom, hvor en del af hjertemuskulaturen er gået til grunde.

Akut og kronisk hjertesvigt[redigér | rediger kildetekst]

Hjertesvigt kan inddeles i akut hjertesvigt og kronisk hjertesvigt. Akut hjertesvigt kan være forårsaget af en blodprop i hjertet, førende til at dele af hjertemuskulaturen svigter og ikke kan deltage i pumpefunktionen. Ved kronisk hjertesvigt er symptomerne typisk de samme, men kan variere alt efter om patienten er i behandling. Tilstande der kan medføre hjertesvigt er f.eks. aortastenose, hvor aortaklappen er forsnævret, og venstre ventrikel i hjertet møder større modstand under systolen, og slagvolumen derfor bliver mindre.

Symptomer der opstår ved hjertesvigt som lungeødem, kan forklares ved, at venstre side af hjertet ikke kan pumpe blodet ud i arterierne effektivt, og det dermed staser op i lungerne førende til øget blodtryk i lungernes blodkar. Ydermere ses der ved kronisk hjertesvigt, at patienter får øget blodvolumen for at kompensere for det nedsatte slagvolumen. Det resulterer i et højere venøst tryk og dermed et større transmuralt tryk, der øger risikoen for både lungeødem og hævede ben, da væsken udskilt fra blodkarrene overstiger lymfesystemets kapacitet.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

SygdomSpire
Denne artikel om sygdom er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.