Hobro

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Hobro
Købstadsvåben Herredsvåben
Hobros våben 1648.png
Onsild Herreds våben 1610.png
Hobro kirke.jpg
Hobro Kirke
Overblik
Land: Danmark Danmark
Motto: "I Hobro er der godt at bo"
Borgmester: Mogens Jespersen
Region: Region Nordjylland
Kommune: Mariagerfjord Kommune
Sogn: Hobro Sogn, Hørby Sogn
Grundlagt: Fyrkat opført år 980
Postnr.: 9500 Hobro
Demografi
Hobro by: 11.787[1] (2015)
Kommunen: 42.134[1] (2015)
 - Areal: 792,92[2] km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.hobro.dk
Oversigtskort
         

Koordinater: 56°38′13″N 9°47′39″E / 56.63694°N 9.79417°Ø / 56.63694; 9.79417

Hobro Havn

Hobro er en købstad i bunden af Mariager Fjord med 11.787 indbyggere (2015) [1], beliggende i Hobro Sogn. Byen hører til Mariagerfjord Kommune og ligger i Region Nordjylland. Hobro er beliggende i kuperet terræn med høje bakker i såvel byens nordlige som sydlige bydele. Byen befinder sig nær den nord-syd gående motorvej E45 og er tillige stationsby mellem Aalborg og Randers. Ca. 2 kilometer vest for byen ligger vikingeborgen Fyrkat, der er en ringborg med datering tilbage til år 980.

Navngivning af Hobro[redigér | redigér wikikode]

Der er ingen sikre kilder til navngivningen af Hobro. En ældre stavemåde af Hobro er med sikkerhed Hobroe, som stadig blev brugt op til slutningen af 1800-tallet. Både tidligere og i dag, bruges den mere lokale udtaledialekt Hobrow. Blandt de forskellige muligheder for navnet "Hobro" kan følgende tre alle betragtes som sandsynlige[Kilde mangler]:

A: Nord for Mariager Fjord boede en mand ved navn Ho. Han byggede en bro over fjorden. Broen hed deraf ”Hos bro”, som sidenhen er blevet til Hobro.

B: Den inderste del af Mariager Fjord, i dag Hobro Vesterfjord (Onsild Å løber ud i den lavvandede Vesterfjord, som igen via en å-strækning løber ud i Mariager Fjord), hed oprindelig ”Ho”, som er en ældre betegnelse af for ordet ”trug”. Ved ”Truget” har der været en bro, som har ført over den lavvandede og sumpede å- og fjordstrækning.

C: ”Ho” har oprindelse i det angelsaksisk hoh, ho eller hoo, som har relation til en ”en landodde formet som en hæl eller en støvle og ofte stikkende ud i havet”. I dette tilfælde skulle ”hælen” være identisk med den lave landtange og Hobro betyde ”broen ved hælen”. [3]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Hobro omkring år 1900

Den jyske længdebane på strækningen mellem Randers og Aalborg åbnede i 1869, og samme år fik byen sin station.

Hobro hører til Himmerland, selvom den centrale del af byen mellem jernbanen og fjorden indtil 1970 lå i Onsild Herred i Randers Amt. Forstæderne Hald Tostrup og Hørby Skoleby (ved Rosendalsskolen) lå derimod i Hindsted Herred i Aalborg Amt. Efter 1970 hørte hele Hobro til Nordjyllands Amt.

Den daværende Hobro Kommune havde kommunesæde i byen, men siden 2007 har kommunen hørt til Mariagerfjord Kommune, der blev dannet sammen med Hadsund, Arden og størstedelen af Mariager Kommune.

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Hobro rummer flere folkeskoler som Bymarkskolen, Søndre Skole, Friskolen, Rosendalskolen og Hobro 10. Klassecenter. Derudover findes efterskolerne Østerskov Efterskole og Hobro Efterskole.

Mariagerfjord Gymnasium tilbyder STX, HTX og HF. Derudover findes handelsskolen Tradium Handelsskole samt den videregående uddannelsesinstitution, Erhvervsakademi Dania.

Kendte bysbørn[redigér | redigér wikikode]

Danmarks ældste Produktionshøjskole ligger i Hobro og er startet af Kurt Kristensen tidligere skoledirektør i Hobro.[4]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. 1,0 1,1 1,2 Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BEF44
  2. Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel ARE207
  3. Nordjyllands Historiske Museum – Årsberetning 2006
  4. hph.dk

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]