Hollywood

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hollywoods berømte vartegn.
En stjerne på Walk of Fame.
Universal Studios i Hollywood.

Hollywood er en berømt bydel, der blev grundlagt i 1857 i Los Angeles, Californien i USA. Ordet "Hollywood" bruges også ved omtale af film- og tv-industrien i det sydlige Californien, afledt af den berømte bydel.

I Indien er Bollywood kælenavnet for den del af landets filmindustri, der har hjemme i Mumbai, det tidligere Bombay. Navnet er opstået som en sammentrækning af "Bombay" og "Hollywood". Dolly Partons forlystelsespark er navngivet Dollywood.

Historie[redigér | redigér wikikode]

I begyndelsen af 1900-tallet begyndte filmselskaber fra New York City og New Jersey at flytte til det solrige Californien på grund af det gode vejr og de længere dage. Selvom der fandtes elektrisk lys på den tid, var det ikke kraftigt nok til at kunne give tilstrækkeligt med lys til filmoptagelser, hvorfor den bedste lyskilde var almindeligt solskin. Det første filmstudie i Hollywood-området blev grundlagt i 1911 af David Horsley for Nestor Company. Samme år slog femten andre uafhængige filmselskaber sig ned i området.

Det sydlige Californiens afstand fra New Jersey gjorde det også mere besværligt for Thomas Edison at håndhæve sine patenterlevende billeder. På det tidspunkt ejede Edison næsten alle patenter som var relevante ved filmproduktion, og i øst blev filmskabere, der arbejdede uafhængigt af Edisons Motion Picture Patents Company ofte sagsøgt eller fik fogedforbud af Edison og hans repræsentanter. Derfor kunne filmskaberne i Californien arbejde uden Edisons kontrol, og hvis Edison sendte sine repræsentanter til Californien, havde man som regel hørt om det før de nåede frem og filmskaberne kunne stikke af til det nærtliggende Mexico.

Det berømte vartegn for Hollywood var oprindeligt "Hollywoodland". Det blev opført i 1923 for at reklamere for et nyt boligområde i bakkerne over Hollywood. I flere år forfaldt vartegnet, men i 1949 tilbød Hollywoods Handelskammer at fjerne de sidste fire bogstaver og reparere resten. Vartegnet er nu et registreret varemærke og må ikke anvendes uden tilladelse fra Hollywoods Handelskammer, der også står for det berømte fortov kaldet "Walk of Fame".

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 34°06′00″N 118°20′00″V / 34.1°N 118.33333333333°V / 34.1; -118.33333333333