Hooliganisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Hooliganisme er et begreb der bruges om fodboldfans, som udøver vold i forbindelse med fodboldkampe. Hooligans kæmper normalt i hold imod fans fra konkurrerende fodboldhold. Hooligans arrangerer som regel slagsmål i forbindelse med Superligakampe, men selve slåskampene kan finde sted langt fra selve stadionet. Slagsmålene er ofte koordineret mellem de to modstandere på forhånd. En sådan kamp kaldes et "off". En hooligan er den mest rabiate af de forskellige typer af fans. Personen organiserer sig med ligesindede og opsøger slagsmål med modstandernes hooligans. Manden, der ville overfalde dommeren under Danmark – Sverige i Parken kan derfor ikke klassificeres som hooligan.

Hooligan-grupperne opererer med et forholdsvist skarpt æreskodeks, der indebærer at man kun slås med ligesindede, og at man ikke bruger våben.

Casuals ligger i Danmark tæt op af hooligans, men den aktive søgen efter slagsmål er skåret væk i de fleste gruppers tilfælde. Casuals er fanatiske, de synger højt, og de klæder sig vigtigst af alt i dyrt mærketøj.

Hooligans knytter sig ofte til det højreradikale miljø, hvilket i Danmark primært vil sige organisationen Dansk Front. Der findes ingen kendte hooligangrupper på den yderste venstrefløj.

Hooliganisme anses indenfor fodboldverdenen som et alvorligt problem. I forbindelse med de seneste verdenmesterskaberne i fodbold, som fandt sted i Tyskland i 2006, valgte myndighederne at lukke de ellers åbne grænser i Schengen-samarbejdet, således at der skal vises pas ved indrejse til Tyskland – netop for at dæmme op for det voksende problem med fodboldvold.

Hooligangrupper bliver i England kaldt firms.

Man har i Danmark indført et Hooliganregister, for at dæmme op for hooliganismen.

Se også