Horsens

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Denne artikel handler om selve byen Horsens. Ordet Horsens bruges ofte også som en kort betegnelse for Horsens Kommune.
Horsens
Købstadsvåben Købstadssegl
HorsensCOA-colour.png
Horsens segl 1421.jpg
Horsens - Vor Frelser Kirke (2).JPG
Vor Frelsers Kirke i Horsens
Overblik
Land: Danmark Danmark
Borgmester: Peter Sørensen, Socialdemokratiet
Grundlagt: Omkring 1100-tallet
Demografi
Horsens by: 56.536[1] (2015)
Kommunen: 86.361[1] (2015)
 - Areal: 542,00 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.horsens.dk
Oversigtskort
         

Koordinater: 55°51′43″N 9°51′7″E / 55.86194°N 9.85194°Ø / 55.86194; 9.85194

Horsens er en by i Østjylland og er med sine 56.536 indbyggere (2015)[1] Danmarks 8. største by, placeret for enden af Horsens Fjord på den jyske østkyst. Horsens er hovedby i Horsens Kommune, beliggende i Region Midtjylland. Byen nævnes første gang i 12. århundrede og var en betydelig by i Middelalderen med adskillige klostre og fæstningsanlæg. En række patricierhuse, bl.a. Jørgensens Hotel, vidner om at Horsens også var "købmændenes by" i 1700-tallet.

I dag er byen inde i en udviklingsfase med ny industri, der flytter til byområdet eller udvider allerede eksisterende aktiviteter. Transportcentrum er i de sidste par år flyttet fra Trekantområdet til Horsens. Byen har stor elektronikindustri og en del grafiske firmaer. Horsens har endvidere Danmarks eneste industrimuseum. Den østjyske fjordby har i Søndergade Danmarks bredeste hovedstrøg, som er gågade. I den nordlige del af byen på en bakketop ses det tidligere Horsens Statsfængsel der nu er indrettet som "World of Crime"-museum med tilnavnet Slottet.

Horsens er Østjyllands tredjestørste by efter Aarhus og Randers.

Horsens historie[redigér | redigér wikikode]

Horsens anno 1778[redigér | redigér wikikode]

Horsens, en købstad i Nim Herred, Stjernholm Amt, Århus Stift, 5½ mil fra Aarhus og 4 mil fra Vejle. Byens ældste privilegier som kendes, er fra Christoffer af Bayern 1442. Den har allerede været til i det 11. århundrede.

Byen har 14 gader, 2 torve, et stort grundmuret rådhus, 5 porte, 2 broer over åen, 497 gårde og huse, deriblandt afg. etatsråd Lichtenbergs gård på 2 etager grundmuret med hvælvede kældre, anseelig opgang, betrukne og gipsede værelser. Apoteket og gården næst ved og grev Trampes gård samt adskillige andre anseelige gårde på 2 etager.

Klosterkirken er stor og indvendig anseelig, har ingen kirketårn. Altertavlen er middelalderligt billedskærerarbejde, meget stærkt forgyldt med fire låger. Koret er stort og anseeligt med et stort tralværk. Prædikestolen er overmåde ziirlig af ibenholt og brasilientræ, billedhuggerarbejdet er et basrelief bekostet 1670 af Dorthe Hansdatter, rådmand Anders' enke. Orgelværket er stort og ziirligt bekostet 1739 af købmand Peder Bjerring. Sankt Ibs eller Jacobi Kirke har et højt tårn med 5 klokker og et spir tækket med kobber.

Latinskolen er bygget 1745, 54 fag ny grundmur og 8 fag bindingsværk, hvori er et bibliotek med 430 bind. Dertil er 1 rektor, 2 hørere, 30-40 disciple. Hospitalet er bygget på Frederik 2.'s befaling 1560, er en stor gammel, grundmuret bygning på 21 fag, vel vedligeholdt, deri er 33 lemmer som ugentligt nyde 2 mark, har en forstander og egen præst, som tillige er sognepræst til Torsted i Hatting Herred. Den fri danske skole er oprettet 1752 af en købmand Jens Jørgen Lindved.

Indbyggerne betår af 500 familier, hvoriblandt er sognepræsten, kapellanen, hospitalspræsten, rektor, 2 hørere, byens øvrighed som er 1 borgmester, 2 rådmænd, 1 byfoged, 1 byskriver og 1 rådstueskriver, tolderen, kontrolløren, postmesteren, vejer og måleren, doktor medicinæ, apotekeren, en kirurg, 32 købmænd, 17 skippere, 132 håndværkere, i alt 1.700 personer.

Byen har 17 skibe som mest farer søndenfjelds på Norge, til København, Lübeck, Flensborg og Østersøen. Havnen er bekvem for mådelige skibe, mens de over 10 læster må ligge for anker og overvintre i Stensballe sund, ¼ mil fra byen, og varerne må da ind- og udføres med pramme.

Byens jorder er 139 tønder 5 skæpper hartkorn. Fiskeriet er kun lidet af torsk og flynder. Konsumptionen er 6.000 rigsdaler. Markeder holdes 27. juni og 8. oktober.

Ved byen lå Stjernholm Slot, hvoraf nu slet ingen levninger findes.

Det russiske hof[redigér | redigér wikikode]

Horsens husede fra 1780 til 1808 et russisk hof for fire landflygtige russiske prinser og prinsesser.

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Horsens omkring 1900
Søndergade i Horsens

Horsens har flere museer, tilbagevendende kulturbegivenheder, og er også kendt for at kunne tiltrække internationale musikere som Bob Dylan, Madonna[2] Rolling Stones[3] og Dolly Parton, David Bowie, Elton John, AC/DC.

Horsens Museum har en kulturhistorisk samling og indeholdt frem til 1986 også en kunstsamling, der i dag findes i Horsens Kunstmuseum, der er et museum for dansk samtidskunst. Museet har en væsentlig samling af værker skabt af kunstnere fra den såkaldte 80'er-generation, herunder den største eksisterende samling af Michael Kviums værker samt omfattende samlinger af kunstnere som Christian Lemmerz, Erik A. Frandsen, Lars Nørgård, Nina Sten-Knudsen, Bjørn Nørgaard og Peter Holst Henckel. Horsens Kunstmuseum har desuden en betydelig samling af den lokale kunstner Mogens Zieler.[4]

En stor begivenhed er den årligt tilbagevendende Europæisk Middelalderfestival[5], hvor over 100.000 besøgende[Kilde mangler] oplever Middelalderen over 2 dage, altid den sidste weekend i august, fredag-lørdag.

Horsens har også et årligt tilbagevendende litterært arrangement. Hvert år i marts afholdes Krimimessen[6], hvor læserne kan møde danske og udenlandske krimiforfattere. Forfatteren Henning Mortensens 10-binds romanserie om Ib Nielsen, lader Ibs barndom udspille sig i Horsens.

På sundhedsområdet har Horsens Kommune markeret sig gennem sin deltagelse i WHO's Healthy Cities Network, som Horsens tilsluttede sig i 1987. Året efter åbnedes den første Sund By Butik af sin art i Europa i Horsens. Horsens Byråd vedtog "Horsens Deklarationen om Bæredygtighed og Sundhed for Alle" i 2001. Den har siden været grundlaget for Horsens Kommunes sundhedsfremmende og forebyggende indsats.

Kulturelt har byen også et sted for unge der spiller musik, skater eller andet som hedder "Det Gule Pakhus"[7]. Der, udover øvelokaler, skaterhaller og studier, bl.a. huser en café med scene til koncerter. På Det Gule Pakhus er der opstået mange bands, bl.a. Miss Queen Evil, The Lovin' Flickknives, TurboNelSon, Sparkplug og mange andre. Horsens har også sin egen musik- og kunstfestival, Stoneass Festival[8], som løber af stabelen hvert år i august på Fængslet.

Horsens Statsfængsel – der nu er nedlagt og flyttet udenfor byen langt ud på landet. Det gamle Horsens Statsfængsel, nu kaldet Fængslet, rummer mange kriminalhistorier, og der er planer om at skabe et oplevelsescenter om forbrydelse og straf. Projektet går under navnet World of Crime.[9] Fængslet tages i brug til flere og flere formål; Horsens Turistkontor (VisitHorsens) har hjemsted på fængslet og i 2015 åbnede der et hostel med navnet Sleepin i Fænglet.

Egebjergdalen mellem Horsens og Gedved på postkort fra omkring 1910.

Sport[redigér | redigér wikikode]

På sportens område har horsensianerne blandt andre håndboldklubben Horsens HK der spiller i Damehåndboldligaen og fodboldklubben AC Horsens som spiller i 1. Division.

Vitus Bering En af byens store sønner er Vitus Bering, der gav navn til Beringstrædet og Uddannelses-afdelingen[10] som nu er uddannelses-centeret i Horsens – herunder HTX og HTS.

Undervisning og Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Vitus Bering Danmark bestod indtil udgangen af 2007 og var dannet gennem flere fusioner af:

 • Byggeteknisk Højskole (BTH)
 • Ingeniørhøjskolen i Horsens (IH)
 • Horsens Tekniske Skole (HTS)
 • Horsens Teknisk Gymnasium (HTX)
 • AMU Center Horsens (AMU)
 • Gedved Seminarium

Derudover findes følgende uddannelses-institutioner også:

 • Horsens Amtsgymnasium (Efter kommunensammenlæggelser og fjernelse af amter kun kendt som Horsens Gymnasium (i folkemunde stadig Amtsgymnasiet))
 • Horsens Statsskole
 • Horsens Handelsskole (Efter en konkurrence blandt eleverne i 2008, blev navnet Business College Horsens (BCH) valgt) – I januar 2011 fusionerede BCH med VIA Erhvervsuddannelser og AMU og hedder nu Learnmark Horsens.
 • Horsens VUC og HF (VoksenUddannelses Center)
 • Bygholm Landbrugsskole[11]

Vitus Bering Danmark fusionerede 1. januar 2008 med 4 andre midtregionale uddannelsesinstitutioner, som VIA University College. VIA Campus Horsens er byens største uddannelsesinstitution.

De fire andre institutioner i fusionen til VIA UC var: CVU Alpha – Silkeborg, JCVU – Aarhus, CVU Midtvest – Viborg og CVU Vita – Holstebro

Kendte fra Horsens[redigér | redigér wikikode]

Venskabsbyer[redigér | redigér wikikode]

Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikel: Venskabsbyer i Danmark.

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: