Horwitz & Kattentid

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Horwitz & Kattentid A/S var en dansk cigarfabrik i København grundlagt 1892 af den fra Altona indvandrede Salomon Horwitz (1851-1930) samt grosserer Jens Julius Maximilian Kattentid (1856-1927). Fabrikken lå først i Store Kongensgade 29 og dernæst i Kigkurren 6-8 på Islands Brygge i bygninger, der var opført 1915-17 ved Kay Schrøder.

Ifølge Trap Danmark (1906) producerede fabrikken årligt 7½-8 mio. cigarer og beskæftigede 170 medarbejdere.[1]

I 1919 indgik Horwitz & Kattentid i A/S De Danske Cigar- & Tobaksfabrikker, der var dannet ved en sammenslutning med firmaerne Chr. Augustinus Fabrikker og E. Nobel. I 1933 blev A/S Horwitz & Kattentid atter udskilt (ligeledes E. Nobel i 1938), men i 1949 blev A/S Horwitz & Kattentid helt overtaget af De Danske Cigar- & Tobaksfabrikker. Firmanavnet blev dog bevaret nogle yderligere år.

3. februar 1945 blev en stor mellembygning i Horwitz & Kattentids tidligere fabrikskompleks totalt ødelagt ved brand og bombeeksplosion. I bygningen fremstillede "Seibæks mekaniske Etablissement" værnemagtsgods af et meget brandfarligt stof.[2]

Det var på Horwitz & Kattentid, at den unge Thorvald Stauning fik fast arbejde som cigarsorterer i 1890'erne efter at have været ansat på flere andre fabrikker i København (bl.a. P. Wulffs Cigarfabrik) og i provinsen (J.P. Schmidt jun.).[3]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Odczyt z laty.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.
Awatcornertower01.JPGDenne artikel om en bygning eller et bygningsværk kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.