Hossein-Ali Montazeri

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hossein-Ali Montazeri

Hussein-Ali Montazeri in evin prison.jpg

Personlig information
Født 22. september 1922 Rediger på Wikidata
Najafabad, Iran Rediger på Wikidata
Død 20. december 2009 (87 år) Rediger på Wikidata
Qom, Iran Rediger på Wikidata
Dødsårsag Hjerte-kar-sygdom Rediger på Wikidata
Gravsted Fatima Masumahs helligdom Rediger på Wikidata
Politisk parti Løsgænger Rediger på Wikidata
Børn Mohammad Montazeri,
Ahmad Montazeri Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Elev af Ruhollah Khomeini, Seyed Reza Bahaodini, Mohammad Mohaghegh Damad, Muhammad Husayn Borujerdi, Allameh Tabatabaei med flere Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Teolog, menneskerettighedsaktivist, Akhond, skribent, filosof, politiker Rediger på Wikidata
Elever Hashim Muhammad al-Shakhs, Mohammad Fazel Lankarani, Mahmoud Hashemi Shahroudi, Mohammad Ali Kousha, Mahmoud Salvati med flere Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Hossein-Ali Montazeris hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Hossein-Ali Montazeri (persisk: حسین علی منتظری) (født 1922 i Najafabad, død 19. december 2009 i Qom) var en prominent iransk storayatollah, teolog, forfatter, systemkritiker og aktivist, der var en af lederne i den iranske revolution i 1979.

Montazeri stod i 1980'erne ayatollah Khomeini nær, og blev i 1985 udnævnt til at efterfølge ham. Han faldt imidlertid i unåde hos Khomeini som følge af massiv kritik af blandt andet henrettelserne af politiske fanger i 1988, og da der som følge af Khomeinis død i 1989 skulle udpeges en afløser, blev det Ali Khamenei i stedet for Montazeri.

Montazeri fortsatte sin kritik af styret under Khamenei, selv om styret fra 1997 til 2003 satte ham i husarrest. Han advokerede for reformer af det politiske system i Iran, således at landet kom til at respektere demokrati og menneskerettigheder; han fandt, at landet efterhånden havde udviklet sig til et despotisk teokrati. Så sent som i foråret 2009 opfordrede han landets unge til at fortsætte demonstrationerne mod styret.