Hotel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hotel D’Angleterre, København
Hotel Llao llao, Argentina
For alternative betydninger, se Hotel (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Hotel)

Et Hotel (fra det franske: hôtel, gl. fransk: hostel fra det latinske: hospitale gæstfri eller gæsteværelse) var i de franske byer – først og fremmest i Paris – en bolig for landadelelen. De blev også kaldt adelshoteller i fordums tid.

Hotel i nutidig i dag mere forbundet med begreber som herberg, beværtning og gæstgiveri. Det er en virksomhed eller forretningsforetagende inden for turismen, hvor gæster mod betaling kan overnatte i et værelse i en eller flere nætter og evt. købe andre ydelser og tjenester som f.eks. morgenmad, skopudsning, tøjrensning mv.

Ydelser[redigér | rediger kildetekst]

Den grundlæggende ydelse i et hotel er et værelse med en seng. Hertil kommer bord, stol, vaskekumme og mange andre tillægsydelser som f.eks. separat bad og toilet, elektronisk udstyr som telefon, radio, TV, Internet-adgang mv. Føde- og drikkevarer kan også tilkøbes i form af en "mini-bar" (lille køleskab).

Kendte hoteller[redigér | rediger kildetekst]

Radisson Blu, PAZIM, Szczecin (Stettin), Polen

Andre typer[redigér | rediger kildetekst]

Hotellets forgænger er kroen, der går langt tilbage i tiden, hvor man "agede med stude". Siden kom jernbanen til og gav anledning til jernbanehoteller landet over. Missionshoteller så også dagens lys, og her blev spiritus erstattet af en bibel i natskuffen.

Bilister kræver at kunne køre direkte til hoteldøren og gerne værelset Det krav skabte begrebet motel (sammenkrivning af motor og hotel). Med den tiltagende masseturisme blev bade- og feriehoteller skabt. Mange hotelgæster ser gerne, at hotelværelser ligner hinanden, overalt i verden. Derfor blev hotelkæder en skabt.

Et konferencehotel har store lokaler, hvor der kan holdes møder for hundreder.

I de senere har "kunsthoteller" set dagens lys hvor hvert rum typisk er individuelt designet af en kunstner. Eksempler er Hotel Fox i København og Propeller Island City Lodge i Berlin, der er designet af kunstneren Lars Stroschen. Det indeholder f.eks. et værelse helt i orange, et andet hvor alle væggene er beklædt med spejle, samt et rum "på hovedet".

Se også[redigér | rediger kildetekst]