Hr. Bøsmer i elverhjem

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

"Hr. Bøsmer i elverhjem" (nogle gange "Herr Bøsmer i elverhjem") eller "Ungersven och havsfrun" i Sverige og "Herr Magnus og Havfrua" på norsk[1] er en svensk folkevise, specifikt en tryllevise. Den er registreret som A 49 i The Types of the Scandinavian Medieval Ballad som en overnaturlig ballade.[2] Overleverede version er redigeret i Sveriges Medeltida Ballader (no. 21) i ti svenske varianter (hvoraf én er finlandssvensk) fra midten af 1700-tallet og fremefter. Fem af de svenske varianter findes med melodi. Den optræder også i Danmarks gamle Folkeviser (no. 45) , hvor et af de tidligste manuskripter, som inderholder den, er Karen Brahes Folio.

Indhold[redigér | redigér wikikode]

I de fleste varianter kommer en havfrue til en ung ridder mens han sover, og beder ham komme til floden (eller havet). Den næste dag rider han ud og falder i floden, og ankommer således til havfruens side. I de fleste varianter får han en drik, der enten får ham til at glemme sin familie eller forlovede og i stedet blive sammen med havfruen.[2]

I nogle norske versioner er det en overnaturlig kvinde i form af en elver i bjergene frem for en havfrue, der lokker ridderen væk. I nogle svenske versioner er drikken giftig og ridderen dør. I andre lykkes det ham er flygte ved at spille på sin harpe;[2] i den svenske variant G (fra Brita Cajsa Carlsdotter fra Östergötland, samlet af L. Chr. Wiede i 1840'erne) redder den unge mand sig selv ved at spille smukt på sin gyldne harpe, meget lig det som sker i balladen "Harpens Kraft".

Indspilninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Herr Magnus og havfrua. dokpro.uio.no. Hentet 12/4-2016
  2. ^ a b c The Types of the Scandinavian Medieval Ballad: A Descriptive Catalogue, ed. by Bengt R. Jonsson, Svale Solheim og Eva Danielson, Skrifter udgivet af svenskt visarkiv, 5 (Stockholm: Svenskt visarkiv, 1978), pp. 38-39.
  3. ^ Bonden og elverpigen. Skjaldesang. Hentet 12/4-2016