Human Development Index

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg "HDI" omdirigeres hertil. For PSA Peugeot Citroëns dieselmotor, se HDi.
Verdens lande markeret med farver på grundlag af forskelle HDI baseret på FN's Human Development Report fra 2016. Rød markeret den laveste værdi, og mørkegrøn den højeste.

Human Development Index eller HDI er en engelsksproget betegnelse for et internationalt anvendt indeks for menneskelig udvikling. Human Development Index anvendes til at måle og sammenligne velstand og udvikling i forskellige lande eller foretage sammenligninger af eksempelvis lokale regioner inden for et land.

Mens bruttonationalproduktet (BNP) måler et lands økonomiske værdiskabelse gennem anvendelse af standardiserede økonomiske retningslinjer, er HDI udviklet med det formål at kunne sammenfatte langt flere parametre, så indekset kan give et mere komplet – og samtidig også mere komplekst – udgangspunkt for en sammenligning, da det inkluderer fattigdom, læse- og skrivefærdigheder, uddannelse, forventet levealder, fertilitetsrate, sundhedsforhold samt en række andre faktorer.

HDI blev udviklet af den indiske modtager af Nobelprisen i økonomi, økonomen Amartya Sen og hans pakistanske kollega økonomen Mahbub ul Haq (19341998), og fra 1990 er indekset blevet anvendt i FNs årlige rapport Human Development Report.

HDI angives på en skala fra 0 til 1, hvor 1 er bedst. Der foretages en vurdering af hver enkelt parameter, som derefter lægges sammen efter bestemt fastlagte matematiske regler, hvorefter hvert enkelt lands indekstal ligeledes fremstår som et tal mellem 0 og 1. Siden 2001 har Norge hvert år ligget øverst på den årlige internationale oversigt fra UNDP (FN's udviklingsorganisation). I den seneste 2016-rapport (offentliggjort i marts 2017)[1] ligger Norge (0,949) fortsat på førstepladsen, hvorefter følger Schweiz og Australien på en delt andenplads (0,939). På fjerdepladsen er Tyskland med 0,926, og på femtepladsen kommer Danmark med 0,925. Nederst ligger landene Tchad (0,396), Niger (0,359) og Centralafrikanske Republik (0,352).

FN udarbejder også et ulighedsjusteret HDI, der supplerende inddrager ulighed i forskellige sociale og økonomiske dimensioner. Her ligger Norge også på førstepladsen, mens Danmark opnår en syvendeplads blandt alle landene på ranglisten.[2]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]