Humanistisk Samfund

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.

Humanistisk Samfund er en dansk forening, der arbejder for at udbrede det humanistiske livssyn samt et sekulært samfund. Medlemstallet er ca. 1200 (juni 2017). Foreningens formand er Lone Ree Milkær. Talsmænd er Thorkild Svendsen, Ole Wolf[[1]] og Ole Morten Nygård.

Foreningen blev stiftet i august 2008. Dens formål er at arrangere ceremonielle handlinger som bryllupper, begravelser, navngivninger og konfirmationer på et ikke-religiøst grundlag. Handlingerne forestås af nogle af foreningens medlemmer, der har gennemgået en intern uddannelse. Humanistisk Samfund arbejder desuden for en adskillelse af kirke og stat, således at Folkekirken blandt andet fratages sine opgaver vedrørende personregistrering, og at der gennemføres en ligestilling mellem alle trossamfund og livssynssamfund i Danmark. Humanistisk Samfund betragter Human-Etisk-Forbund i Norge som sin søsterorganisation.

Humanistisk Samfund er medlem af International Humanist and Ethical Union, IHEU og European Humanist Federation, EHF.

Humanistisk konfirmation[redigér | redigér wikikode]

Humanistisk Samfund har siden 2010 hvert år afholdt humanistisk konfirmation efter norsk, tysk, hollandsk og skotsk forbillede. Konfirmationen betragtes som en styrkelse af den unge i etiske og moralske spørgsmål, samt undervisning i menneskerettighederne og seksualundervisning og en fejring af denne begivenhed.

Forberedelsen indeholder kurser, undervisning og afsluttes med en fælles ceremoni hvor man fejrer overgangen fra barndom til ungdom.

Antallet af humanistiske konfirmerede i Danmark er steget fra 11 i 2010 til 140 personer i 2017.[2]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]