Spring til indhold

Humlekløver

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Humlekløver

Truet (DKRL)[1]
Videnskabelig klassifikation
RigePlantae (Planter)
DivisionMagnoliophyta (Dækfrøede planter)
KlasseMagnoliopsida (Tokimbladede)
OrdenFabales (Ærteblomstordenen)
FamilieFabaceae (Ærteblomst-familien)
SlægtTrifolium (Kløver)
ArtT. aureum
Videnskabeligt artsnavn
Trifolium aureum
Pollich[2]
Synonymer
  • Chrysaspis aurea (Pollich) Greene
  • Trifolium agrarium L.
  • Trifolium strepens Crantz
Hjælp til læsning af taksobokse

Humlekløver eller Humle-kløver (Trifolium aureum), også stor humle kløver[3] eller guldkløver,[4] er en art af blomstrende planter i ærteblomst-familien, hjemmehørende i store dele af Eurasien.

Humlekløver er en lille opretstående urteagtig toårig plante, der vokser til 10-30 cm høj. Som alle kløvere har den blade opdelt i tre fastsiddende småblade, hver 15-25 mm lang og 6–9 mm bred. Dens gule blomster er arrangeret i små, aflange runde blomsterstande 12-20 mm diameter, placeret for enden af stilken. Når de ældes, bliver blomsterne brune og papirlignende. Frugten er en bælg, der normalt indeholder to frø.

Den nært beslægtede gul kløver (Trifolium campestre) er en lignende, men kortere, udbredt art med mindre blade og blomster.

Humlekløver er hjemmehørende i hele Europa (i Rusland omfatter dette ikke-europæiske Nordkaukasus og det vestlige Sibirien; i Spanien kun i den nordøstlige del; og i den europæiske del af Ukraine inkluderer dette Krim); det vestlige og nordlige Asien og Mellemøsten (i Armenien; Aserbajdsjan; Georgien; det nordlige Iran; Libanon; og Tyrkiet); og Afrika (begrænset til De Kanariske Øer).[3]

Den er er bredt naturaliseret i Nordamerika; det blev først introduceret til USA (via Pennsylvania) i 1800,  hvor den nu findes i de vestlige (så langt nordligere som Alaska ) og østlige regioner af landet, men ikke i midten eller meget i de sydlige stater.[4] Det findes også nu i Canada i alle dets sydlige provinser (med en mulig undtagelse er Manitoba).[4]

Humlekløvers nordvestgrænse går gennem Danmark, og den er regnet som en truet artden danske rødliste.[1]

Kilder og henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]
  1. ^ a b Humle-kløver på Den danske Rødliste, bios.au.dk
  2. ^  Trifolium aureum was originally described and published in Historia Plantarum in Palatinatu Electoralis 2: 344–345. 1777.
  3. ^ a b "Trifolium aureum". Germplasm Resources Information Network (GRIN). Agricultural Research Service (ARS), United States Department of Agriculture (USDA). Hentet 14. maj 2012."Trifolium aureum".
  4. ^ a b c "Profile for Trifolium aureum (golden clover)". PLANTS Database. USDA, NRCS. Hentet 14. maj 2012.

Blamey, M.; Grey-Wilson, C. (1989). The Illustrated Flora of Britain and Northern Europe. Hodder & Stoughton. ISBN 0-340-40170-2.