Hundested

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Hundested
Hundested-Roervig ferry.jpg
Hundested-Rørvigfærgen lægger til.
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Hovedstaden
Kommune: Halsnæs Kommune
Sogn: Torup Sogn
Postnr.: 3390 Hundested
Demografi
Hundested by: 8.588[1] (2017)
Kommunen: 31.162[1] (2017)
 - Areal: 121,19 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.halsnaes.dk
Oversigtskort

Koordinater: 55°57′49″N 11°51′9″E / 55.96361°N 11.85250°Ø / 55.96361; 11.85250 Hundested ([ˈhunəsdɛð]?) er en havneby i Nordsjælland med 8.588 indbyggere (2017)[1], beliggende på halvøen Halsnæs i Torup Sogn. Byen tilhører Halsnæs Kommune og ligger i Region Hovedstaden.

Hundested var oprindeligt et meget stort stenrev der strakte sig fra Spodsbjerg, Halsnæs, og langt ud i havet i nordvestlig retning. Her levede og ynglede et meget stort antal sæl(hunde), som flere danske konger, såsom Christian VII, og deres jagtselskaber fornøjede sig med at jage.

Revets sten blev i senere tid fjernet og brugt til fundament for Trekronerfortet og flere havne på Øresundskysten. Fjernelsen af revets bevirkede en stor kysterosion som de stejle skrænter ved Spodsbjerg vidner om.

I begyndelsen af 1800-tallet begyndte havfiskerne fra Lynæs at lande deres skibe på stranden udfor revet. Det blev i 1830'erne fulgt op af en række beboelseshuse for fiskerne. I takt med at skibene blev erstattet med større modeller, blev havnen udviklet fra oprindeligt nogle risgærder, der gik ud i vandet til den trafikhavn den i dag er udbygget til.

Jernbanen kom til Hundested i 1916 som forlængelse af Hillerød-Frederiksværk-banen.

Havnen[redigér | redigér wikikode]

En færgeforbindelse til Rørvig etableredes i 1927. Til Grenaa har der været fast rutetrafik (1934-1996). Sidsnævnte rute forsvandt som følge af konkurrerende selskabers mere attraktive forbindelser til Jylland.

Hundested Havn består i dag af fiskerihavn, færgehavn, godshavn, containerhavn samt lystbådehavn. I 2008 blev et glaspusteri indviet på havnen, og flere kunstnere er i disse år med til at skabe nyt liv på havnefronten, herunder den årlige sandskulturfestival.

I årene 2010-2012 er der kommet flere aktiviteter på havnen. Der er bl.a. kommet et bryghus i det gamle vodbinderi/smedeværksted, der serverer hjemmebrygget øl samt lette anretninger. Der er ligeledes kommet et Havnens hus, der fortæller om havnen gennem tiden. Der er også opsat en nyrestaureret Hundested motor, som man ved lejlighed kan høre i gang. Endvidere er der er flere fiskehandlere.

Kendte Personer[redigér | redigér wikikode]

Attraktioner[redigér | redigér wikikode]

I sommermånederne (fra maj til september) kan opleves en sandskulptur festival bestående et stort panorama af sandskulpturer. Flere kunstnere fra både indland og udland arbejder i lang tid på at forberede og at forme skulpturer i mange former og ud fra mange forskellige temaer. Sandskulpturerne kan stå i flere måneder og overlever selv hård regn.

I havnen, med vandet som nabo ligger en sort bygning, som er designet til at passe ind i havne- og naturmiljø. Det er Glassmedjens bygning, som blev indviet og taget i brug som glasværksted i 2008. Her kan opleves glas når det levendegøres fra råmateriale til færdig kunst. Der eksperimenteres med gamle og nuværende teknikker. Glaspusterne kan opleves i arbejde hver dag i værkstedet.

Knud Rasmussens Hus. Hans hjem er nu indrettet som museum, hvor elementer fra hans Grønlands ekspeditioner kan opleves. Huset er beliggende med udsigt over vandet.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Sandfestival, Webside
Knud Rasmussens Hus, Webside

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Halsnæs Kommune Stub
Denne artikel om geografi i Halsnæs Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi