Hundested

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hundested
Hundested-Roervig ferry.jpg
Hundested-Rørvigfærgen lægger til.
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Hovedstaden
Kommune Halsnæs Kommune
Sogn Torup Sogn
Postnr. 3390 Hundested
Demografi
Hundested by 8.616[1] (2020)
Kommunen 31.384[1] (2020)
 - Areal 121,19 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.halsnaes.dk
Oversigtskort

Hundested (udtale: [ˈhunəsdɛð]?) er en havneby i Nordsjælland med 8.616 indbyggere (2020)[1], beliggende på halvøen Halsnæs i Torup Sogn. Byen tilhører Halsnæs Kommune og ligger i Region Hovedstaden.

En lokal fortælling siger:

Hundested var oprindeligt et meget stort stenrev, der strakte sig i nordvestlig retning fra Spodsbjerg og langt ud i havet. Her levede og ynglede et meget stort antal sæl(hunde) – deraf byens navn. Flere danske konger, eksempelvis Christian VII, og deres jagtselskaber kom til Hundested for at jage sæler.

Revets sten blev i senere tid fjernet og brugt til fundament for Trekronerfortet og flere havne på Øresundskysten. Da store dele af stenrevet forsvandt, satte det fart på kysterosionen, hvilket de stejle skrænter ved Spodsbjerg vidner om.

Gamle søkort og andre historiske kilder modsiger dette som en myte[2].

I begyndelsen af 1800-tallet begyndte garnfiskerne fra Lynæs at lande deres skibe på stranden ud for revet. I løbet af 1830'erne byggede mange af fiskerne beboelseshuse på stedet. I takt med, at skibene blev større, måtte havnen udvides. Oprindeligt havde havnen blot bestået af nogle risgærder, der gik ud i vandet. Med tiden udviklede Hundested Havn sig til en moderne trafikhavn.

Jernbanen kom til Hundested i 1916 som forlængelse af Hillerød-Frederiksværk-banen.

Havnen[redigér | redigér wikikode]

I 1927 blev der oprettet en færgeforbindelse til Rørvig. Grenaa-Hundested Linien var aktiv i perioden 1934-1996, men forsvandt som følge af konkurrerende selskabers mere attraktive forbindelser til Jylland.

Hundested Havn består i dag af fiskerihavn, færgehavn, godshavn, containerhavn og lystbådehavn.

Der ligger flere fiskehandlere på havnen, og i 2008 blev et glaspusteri indviet. Flere kunstnere er i disse år med til at skabe nyt liv på havnefronten, herunder med den årlige sandskulpturfestival.

I årene 2010-2012 er der kommet flere aktiviteter på havnen, eksempelvis et bryghus i det gamle vodbinderi/smedeværksted. Her serveres hjemmebrygget øl og lette anretninger. Fiskeriets og Havnens Hus fortæller om havnen gennem tiden. Der arbejdes på at skabe et maritimt oplevelsescenter i nye bygninger på Hundested Havn. Der er opsat en nyrestaureret Hundested-motor, som man ved lejlighed kan høre i gang.

Kendte personer[redigér | redigér wikikode]

Attraktioner[redigér | redigér wikikode]

Byens sandskulpturfestival fra maj til september er en sand opvisning af fantasifulde og smukt udførte sandskulpturer. Kunstnere fra ind- og udland arbejder i lang tid på at forme skulpturer ud fra forskellige temaer. Sandskulpturerne kan stå i flere måneder og overlever selv hård regn.

I havnen, med vandet som nabo, ligger i en sort bygning glasværkstedet Glassmedjen, som blev indviet i 2008. Her Der eksperimenteres med gamle og moderne teknikker. Man kan man dagligt opleve glassets forvandling fra råmateriale til færdig kunst, når glaspusterne arbejder i værkstedet.

I Knud Rasmussens Hus er indrettet museum med effekter fra hans Grønlands-ekspeditioner. Huset ligger naturskønt med udsigt over vandet i bakkerne nordøst for havnen. Der er knapt to kilometer at gå.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ Hundested Lokalhistoriske Forening: Hunderevet - realitet eller Myte? Ekstranummer af Fortidsnyt, september 2019

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Halsnæs KommuneStub
Denne artikel om geografi i Halsnæs Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi