Hurtigløb på skøjter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Fra finalen i 1.000 meter hurtigløb på skøjter ved Ungdoms-OL i Lillehammer i 2016.

Hurtigløb på skøjter er en idrætsgren, hvor konkurrenterne prøver at løbe over isen så hurtigt som muligt på skøjter. Betegnelsen bruges særligt om den gren af skøjtesporten, hvor løberne starter parvis i delte baner og placeres efter tid (og eventuelt sammenlagt pointsum efter fire løb).

Andre former for skøjteløb, hvor løberne starter samtidig, og rækkefølgen over målstregen er afgørende, er marathon og kortbaneløb (short track). Hurtigløb, marathon og amerikansk "pack style" (fællesstartløb på kortere distancer) foregår normalt på 400-meter-bane, mens kortbaneløb løbes på ishockeybaner.

Hurtigløb på skøjter indgår i de olympiske vinterlege. Der konkurreres i 500, 1.000, 1.500, 5.000 og 10.000 meter for mænd. Kvinder dyster på distancerne 500, 1.000, 1.500, 3.000 og 5.000 meter. De traditionelle mesterskaber (siden 1880'erne for mænd, 1930'erne for kvinder) er samlede konkurrencer over fire distancer. Siden mellemkrigstiden placeres løberne efter tidspoint ud fra gennemsnitstid pr. 500 meter for hver distance. På samme måde som i samlede konkurrencer placeres løberne på adelskalenderen på skøjter, hvor tidspoint beregnes på grundlag af personlige rekorder.

Det eneste sted i Danmark, hvor der dyrkes hurtigløb på skøjter, er Genforeningspladsen i København.

Skøjteløbere[redigér | rediger kildetekst]

Danske[redigér | rediger kildetekst]

Udenlandske[redigér | rediger kildetekst]

Hurtigløberen Trevor Marsicano vandt VM-guld i 2009 i 1.000 meter hurtigløb på skøjter.
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: