Hurtigskak

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Hurtigskak er en type skak, hvor der skal spilles hurtigere end hvad end der bruges i almindelig skak. I hurtigskak skal hver spiller have mindst 15 minutter og under 60 minutter til at gennemføre partiet. Man kan også spille med at hver spillers resterende tid forøges med et antal sekunder for hvert udført træk (tilllægstid). I så fald skal den faste tid plus 60 gange tillægstiden pr. træk være mindst 15 minutter og være under 60 minutter. Hvis der er mindre end 15 minutter pr. spiller, kaldes det i stedet lynskak og der gælder andre særregler for dette.

For at holde styr på tidsforbruget bruger spillerne et skakur. Moderne elektroniske skakure har indstillinger som gør at hurtigskak kan spilles med tillægstid, f.eks. 15 minutter for partiet med 12 sekunders tillæg for hvert træk spillerne udfører.

Betænkningstiden i hurtigskak gør at spillerne har begrænset tid til at vurdere hvert enkelt træk. Der er alligevel så meget tid at kvaliteten på partierne ofte er ganske høje, og det er normalt de spillere som er bedst med normal betænkningstid som også gør det bedst i hurtigskak. Tidligere verdensmester i skak, Viswanathan Anand fra Indien, er i 2000'erne blevet regnet som verdens bedste hurtigskakspiller.[1][2]

Hvis en spiller har opbrugt tiden, taber han partiet, med undtagelse af hvis der ikke findes nogen sekvens af lovlige træk (uanset hvor dårlige de måtte være) som fører til at man bliver sat mat, for eksempel hvis modstanderen kun har kongen tilbage på brættet. Da er resultatet remis.

I hurtigskakturneringer er reglen for ulovlige træk. at de kun skal rettes, hvis den anden spiller kræver dette, i modsætning til i normale partier med lang betænkningstid, hvor skakdommeren skal gribe ind, hvis ulovlige træk udføres. Følgerne af et ulovlig træk er at modstanderen bliver tilkendt 2 minutters tillæg til betænkningstiden. Hvis en spiller udfører tre ulovlige træk i et og samme parti, kan modstanderen kræve sejr.

Verdensmesterskaber[redigér | rediger kildetekst]

Der afholdes verdensmesterskaber i hurtigskak.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Mainz 2008: Anand on Carlsen, Morozevich and Polgar". chessbase.com. 1. august 2008. Hentet 16. september 2014.
  2. ^ "Vishy Anand: World Chess Champion". jeremysilman.com. Arkiveret fra originalen 26. november 2014. Hentet 16. september 2014.
  3. ^ The title isn't exactly a historic one, Kasparov's in 2001 was the first.
  4. ^ "FIDE announcement that Anand is World Rapid Champion".
  5. ^ "World Rapid Championship 2012, Karjakin wins".
  6. ^ "Shakhriyar Mamedyarov became the World Rapid Chess Champion".
  7. ^ "Magnus Carlsen wins FIDE World Rapid Championship!".
  8. ^ "Magnus Carlsen tredobbelt verdensmester". Dansk Skak Union. 21. juni 2014. Hentet 16. september 2014.
  9. ^ "Magnus Carlsen wins 2015 FIDE World Rapid Championship!".
  10. ^ "Vassily Ivanchuk is new World Champion in Rapid Chess".
  11. ^ a b "Double gold for Ukraine in FIDE World Rapid Championship".
  12. ^ a b ChessBase staff (28. december 2018). "FIDE World Rapid Champions: Dubov and Ju". ChessBase. Hentet 28. december 2018.
  13. ^ "1992 Women's World Rapid and Blitz Championship".
  14. ^ "FIDE Archive: Women's World Rapid and Blitz Championships 2012".
  15. ^ "Kateryna Lagno crowned Women's World Rapid Champion".
  16. ^ "FIDE "Women" World Rapid Ch. 2016 Final Ranking after 12 Rounds".

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]