Husum (Slesvig)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Husum
Husum
Husum
Våben Beliggenhed
Coat of arms of Husum
Husum (Slesvig) (Tyskland)
Husum (Slesvig)
Administration
Land Tyskland Tyskland
Delstat Slesvig-Holsten
Kreis Nordfriesland
Borgmester Rainer Maaß (SPD)
Statistiske data
Areal 25,20 km²
Højde 5 m
Indbyggere 22.491  (31/12/2004)
 - Tæthed 893 Indb./km²
Andre informationer
Tidszone CET/CEST (UTC+1/UTC+2)
Nummerplade NF
Postnr. 25801–25813
Tlf.-forvalg 04841
Hjemmeside www.husum.org
Beliggenhed af byen Husum i Landkreis Nordfriesland
Map

Koordinater: 54°28′37″N 09°03′5″E / 54.47694°N 9.05139°Ø / 54.47694; 9.05139

Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Husum.

Husum (frisisk Hüsem) ligger ved Slesvig-Holstens vestkyst i landskabet Nordfrisland i Tyskland. Byen er hovedsæde for Kreis Nordfriesland. Den bliver også kaldt for den grå by ved havet, og har cirka 21.000 indbyggere.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Husum er beliggende i det vestlige Sydslesvig på kanten af slesvigsk gest. Området nord og sydvest for byen er præget af marsklandet. Vest for byen ligger halvøen Nordstrand. Bydele uden for midtbyen er blandt andre Porren Kog (tysk Porrenkoog), Øster Husum (Osterhusum), Nørre Husum (Nordhusum), Rødemis (Rödemis, nordfrisisk Rööms) og Skobøl (Schobüll) inklusive Halebøl (Halebüll), Hokkensbøl (Hockensbüll) og Lund. Nørre Husum blev indlemmet i 1929. 1934 fulgte Øster Husum og Rødemis. Skobøl blev indlemmet i 2007.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Husum nævnes for første gang i 1252 for Husumbro (Bro mellem husene). Bebyggelsen lå ved handelsruten langs den jyske vestkyst, hvor de store kvægtransporter blev drevet sydpå. Formodentlig var byen allerede siden 1200 hjemsted for et stor kvægmarked. Sit egentlige opsving fik byen dog først efter stormfloden i 1362 (Den Store Manddrukning), hvor blandt andet Rungholt forsvandt i bølgerne. Med stormfloden opstod en forbindelse til havet, og Husum kunne udvikle sig til en havneby.

Søhandel og opnåelsen af markedsretten i 1465 fremmede Husums økonomiske opsving og og befolkningstallet voksede. Under Frederik 1. blev der anlagt en stabelplads i byen (nu kaldet Skibsbroen). I 1431 blev byen udskilt af Mildsted sogn, og fik en egen kirke. Husum var også den første by i Sønderjylland, hvor reformationen for alvor slog igennem. Det var byens Mariekirke, hvor Hermann Tast i 1522 holdt den første lutherske prædiken i hertugdømmet. I årene 1578-82 byggede hertug Adolf af Gottorp Husum Slot som trefløjet renæssance-slot med Frederiksborg Slot som forbillede. Slottet blev opført på samme sted som franciskanermunke i 1490 havde opført et kloster.

Men efter den store stormflod i 1634 stagnerede byens økonomiske udvikling, og Husum fik konkurrence af havnebyerne ved Ejderen, Tønning og Frederiksstad. Men byen forblev fremdeles en betydende eksporthavn for stude. I 1854 fik byen jernbaneforbindelse til Flensborg og Tønning, også på grund af den voksende kvægtransport til England. Også kulturelt var byen fortsat midtpunkt i det nordfrisiske område. Her udgav kartografen Johannes Meyer i 1652 de kendte landsbeskrivelser over hertugdømmerne. Senere i 1800-tallet var det Theodor Storm, som med sine noveller satte Husum på litteraturens landkort.

Kultur og seværdigheder[redigér | redigér wikikode]

På byens torv findes Mariekirken, som er opført af den danske arkitekt C.F. Hansen, hvis forældre var fra Husum. Kirken blev bygget i samme klassicistisk stil som Københavns domkirke. På torvet foran kirken ses den 1902 opførte skulptur Tine. Skulpturen forestiller en ung fiskerkone i træsko og er støbt i bronze. Tinebrønden er skabt af Husums billedhugger Adolf Brütt.

Husums rådhus er fra 1601. Rådhuset er oprindelig opført i italiensk renæssancestil med udvendig trappe, men blev ombygget i løbet af tiden. Byens ældste hus er det gotisk opførte herrehus. På herrehusets facade ses en række hoveder, der siges at være et minde om de oprørere, der henrettedes under Christian 1.. I 1514 lod den gottorpske hertug Frederik 1. indrette et møntværksted i huset. Ikke langt fra rådhuset ligger også byens skibsfartsmuseum og Nordsø Museet Husum.

Renæssanceslottet Husum Slot er opført 1577-82 af hertug Adolf af Gottorp. Slottet blev bygget på samme sted, som franciskanerne i 1400-tallet havde opført et kloster. Slotsparken er kendt for forårets krokusblomstring.

Af danske institutioner kan nævnes Husum danske Kirke, Husum danske Skole og Husumhus i Nystaden med den lokale danske bibliotek.

Kirker[redigér | redigér wikikode]

  • Mariekirken
  • Friedenskirche (Fredskirken)
  • Christuskirche (Kristkirken)
  • Versöhnungskirche (Forsoningskirken)
  • Christus König Kirche (Katolsk kirke)
  • Husum danske Kirke
  • Nyapostolsk Kirke

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]