Hvalroselfenben

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hvalrosser med stødtænder ved Cape Peirce.
Skakbrikker i hvalrostand fra midten af 1700-tallet, Rusland.

Hvalroselfenben eller hvalrosstødtand er elfenben som er fremstillet af hvalrossers stødtænder. Det kan også være omtalt som morse.[1] Stødtænderne på stillehavshvarosser (Odobenus rosmarus divergens) kan vokse sig helt op til 1 meter lange, og de bliver kommercielt udskåret og handlet, men under visse restriktioner ifølge Washington-konventionen fra 1973.

Spidsen af hvalrossens stødtand har emalje, der normalt bliver slidt af mens dyret endnu er ungt. Der er små aflange revner i samme længde som tanden, og disse ses i hele tandens længden. Tværsnittet af stødtænderne er normalt ovale. Hvalroselfenben er blevet brugt af inuitfolkeslag til at fremstille kunst i flere tusinde år. I den tidlige middelalder, hvor den islamiske ekspansion reducerede mængden af elfenben fra elefanter kraftigt, begyndte vikingerne at handle med hvalroselfenben.[2] Fra midten af 1200-tallet blev mængden af elfenben fra elefanter igen øget, hvilket reducerede brugen af hvalroselfenben.[3]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Williamson, 9, et gammelt ord for hvalros, men i forbindelse med elfenben blev termen brugt meget længere, selvom det i dag er gammeldags.
  2. ^ Webster, 158
  3. ^ Williamson, 15, 17-18
Litteratur

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  • Smithsonian Cooper-Hewitt, National Design Museum. "Pipe #1926-37-61". Smithsonian Cooper-Hewitt, National Design Museum. Hentet 10. oktober 2012.