Hvid druemunke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hvid druemunke
Hvid Druemunke (Actaea pachypoda) Foto: Meneerke Bloem
Hvid Druemunke (Actaea pachypoda)
Foto: Meneerke Bloem
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Ranunculales (Ranunkel-ordenen)
Familie Ranunculaceae (Ranunkel-familien)
Slægt Actaea (Druemunke)
Art A. pachypoda
Videnskabeligt artsnavn
Actaea pachypoda
Elliott, 1821
Hjælp til læsning af taksobokse

Hvid druemunke (Actaea pachypoda) er en mellemstor staude med en tæt, grundstillet løvmasse og oprette til overhængende, blomsterbærende stængler. Planten dyrkes i skyggede bede på grund af sine iøjnefaldende, hvide bær.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Hvid druemunke er en flerårig, urteagtig plante. Bladene er grundstillede og sammensatte med lange stilke og dobbelt snitdelte småblade. Bladranden er groft tandet, og oversiden er græsgrøn og rynket, mens undersiden er lyst grågrøn.

Blomstringen foregår i maj-juni, hvor man finder blomsterne samlet i endestillede klaser på oprette til overhængende skud. De enkelte blomster er uregelmæssige, da de mangler både bæger- og kronblade. Til gengæld er støvdragerne og støvfanget snehvide. Frugterne er hvide, ægformede bær.

Rodsystemet består af en kraftig rodstok, som bærer grove hovedrødder og mange, fine siderødder. Alle dele af planten – i særdeleshed de tiltrækkende, hvide bær – er giftige.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,50 x 0,75 m (50 x 75 cm/år).

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Hvid druemunke hører hjemme i de blandede løv- og nåleskove i hele den østlige del af både USA og Canada. Arten foretrækker let skyggede til skyggede voksesteder med leret, fugtbevarende jord.

Arten vokser (voksede) langs skovbryn og ud på den savanneagtige del af prærien i det østlige Illinois, USA, sammen med bl.a. Adiantum pedatum (en art af Venushår), Skyggeblomst, Amerikansk Ginseng, Amerikansk Snabelkalla, Blodurt, Blomsterjøde, Blå Anemone, Canadisk Akeleje, Canadisk Hasselurt, Dværg-Hjerteblomst, Erythronium albidum (en art af Hundetand), Hvid Ageratina, Håret Solhat, Indianer-Lobelie, Polygonatum commutatum (en art af Konval), Prærie-Fodblad, Skarlagen-Jordbær, Storblomstret Uvularia og Vår-Floks[1]


Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:Note[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ University of Illinois Sourcebook: Native Plants and Communities of East Central Illinois – en grundig oversigt over floraen i det østlige og midterste af staten Illinois, USA (engelsk)