Hvide mennesker

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men dens kilder er uklare, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg

Hvide mennesker er et begreb for en etnisk gruppe, der deler gener, som primært stammer fra Europa. Hvide mennesker udgør ca. 12% af Jordens samlede befolkning. Der findes hvide mennesker i store dele af verdenen pga. af den omfattende imperialisme i det forrige årtusinde. Det gør, at der findes hvide mennesker i både Nordamerika, Sydamerika, Oceanien og Sydafrika.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Den hvide race blev op igennem slutningen af 1800-tallet og i starten af 1900-tallet regnet for den dominerende race på Jorden i mange kredse. Men en reel raceteori blev først defineret i slutningen af 1800-tallet, da socialdarwinismen opstod. Raceteorien blev videreudviklet i 1920'erne, bl.a. af østrigeren Adolf Hitler, der (mere eller mindre) står bag den omdiskuterede teori om, at det medfører degeneration, hvis racerne bliver blandet.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

I forhold til udseende er hvide menneske generelt lyse i huden, typisk højere end andre racer, og mange hvide mennesker i Nordeuropa har blå øjne og lyst hår. Man regnes som hvid, hvis man primært nedstammer fra Europa. Under Europa hører i denne sammenhæng også Spanien, Grækenland, Italien, Bulgarien, Rumænien og det nordvestlige Rusland. Det er selvom, at mange måske kan have svært ved at se umiddelbar forskel på en græker og en tyrker.