Hvidkløver

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hvidkløver
Foto: Sten Porse
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Fabales (Ærteblomst-ordenen)
Familie Fabaceae (Ærteblomst-familien)
Slægt Trifolium (Kløver)
Art T. repens
Videnskabeligt artsnavn
Trifolium repens
L.
Hjælp til læsning af taksobokse

Hvidkløver (Trifolium repens), ofte skrevet hvid-kløver, er en krybende urt med 10-30 cm lange stængler. Bladenes stilke og de blomsterbærende skud er dog oprette. De hvide blomster sidder i tætte hoveder. Planten er vildtvoksende i Danmark, men også meget brugt som foderplante og som supplement til græsserne i ugødede græsplæner. Blomsterne er velduftende og rige på nektar.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Blomsterhoved

Hvidkløver er en flerårig, urteagtig plante med en krybende vækst. De nedliggende stængler er rodslående, og de bærer bladstilke og blomsterstængler, som er oprette. Bladene er spredt stillede og trekoblede ("trekløver"). Småbladene er ovale til omvendt ægformede med fint tandet rand. Oversiden er græsgrøn, ofte med hvidlige aftegninger, mens undersiden er lysegrøn.

Blomstringen foregår i juni-september, hvor man finder blomsterne samlet i tætte, endestillede hoveder. De enkelte blomster er 5-tallige og uregelmæssige (som det er almindeligt hos de ærteblomstrede planter) med hvide kronblade. Frugterne er bittesmå bælge med 1-3 frø i hver.

Rodsystemet består af en kraftig pælerod med en fint forgrenet netværk af siderødder. Planten er afhængig af samliv med kvælstofsamlende bakterier i knolde på rødderne. Nyere undersøgelser viser, at hvidkløver (sammen med andre kvælstofsamlende arter) er afgørende for ophobning af kulstof og kvælstof i plantesamfundene[1].

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,10 x 0,30 m (10 x 30 cm/år).

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Indikatorværdier
Hvidkløver
L = 8 T = x K = x F = 5 R = 6 N = 6

Hvidkløver har sin naturlige udbredelse i Nordafrika, mellemøsten, kaukasus, centralasien, det indiske subkontinent og det meste af Europa, herunder også i Danmark, hvor arten er meget almindelig. Planten er knyttet til lysåbne vokseteder med en jordbund, der er fugtig, forholdsvis næringsfattig og svagt basisk. Derfor findes den i enge, på overdrev og skrænter og langs vejkanter.

Vestvolden i Rødovre vokser arten sammen med bl.a. haremad, hundegræs, pastinak, alm. røllike, engrottehale, engrævehale, hvas randfrø, lancetvejbred, lav ranunkel, markkrageklo, prikbladet perikon og skivekamille[2]

Anvendelse[redigér | redigér wikikode]

Hvidkløver blandes ofte i landbrugets græsfrøblandinger, da den er en god foderplante. Den er også en meget anvendt plante til biernes honningproduktion. Til plantefarvning farver hvidkløver gult på alunbejdset uld.


Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:Noter[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]