Hvidovre

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Hvidovre
Storkøbenhavn
Overblik
Bydel: Hvidovre
Postnr.: 2650 Hvidovre
Kommune: Hvidovre Kommune
Indbyggertal kommune: 52.831[1] (2016)
Indbyggertal bydel: 52.648[1] (2016)
Sogn(e): Avedøre-, Hvidovre-, Risbjerg-, Strandmarks Sogne
Hvidovre Rådhus
Hvidovre Rådhus
Oversigtskort
Disambig bordered fade.svg Denne artikel handler om bydelen Hvidovre. Ordet Hvidovre bruges ofte også som en kort betegnelse for Hvidovre Kommune.

Hvidovre er en bydel i Storkøbenhavn med 52.648 indbyggere (2016)[1], beliggende i Hvidovre Kommune øst for Brøndby, syd for Rødovre, vest for Valby og otte kilometer vest for København Centrum.

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

Mens sidste led i navnet, -ovre, kommer af det olddanske awartha, der betyder "åbrink" eller "bevogtet sted ved åen", hentydes der med første led Hvid- sandsynligvis til den lokale kirkes farve, som modsætning til den røde kirke i Rødovre. [2]

Sport[redigér | redigér wikikode]

Hvidovre har flere fodboldhold bl.a. HIF som tidligere var i superligaen, og Rosenhøj Boldklub som bl.a. har leveret supertalentet Daniel Agger. Avedøre IF som har været oppe og spille i 2. Div. øst er på seniorplan Hvidovres næststørste klub.

Efterhånden har Ishockey dog overhalet fodbold som kommunens førende elitesport. Hvidovre Ishockey Klub har hele to skøjtehaller at boltre sig i og den professionelle overbygning Hvidove Ligahockey, (tidligere Isbjørnen og Totempo hvik) er pt hovedstadens stærkeste ishockeyselskab,

Bydelen har også en af de tre curlinghaller i Danmark, hvor der også er opfostret mange talenter. Desuden har Hvidovre Volleyball Klub hjemme i bydelen med et hold i den bedste række, Elitedivisionen.

Sejlsport[redigér | redigér wikikode]

Hvidovre havn har fostret mange sejlertalenter gennem tiderne, den ligger beskyttet mod Kalveboderne mellem Sjællandsbroen og Amagerbroen. Denne ideelle placering gør, at klubben har et succesfuldt ungdomsarbejde.

Religion[redigér | redigér wikikode]

Hvidovre har flere kirker tilhørende forskellige kirkesamfund og trosretninger. I Hvidovre ligger bl.a. Ahmadiyya-bevægelsens moské, Nusrat Djahan-moskeen, der stod færdig i 1967. Hvidovre har 4 kirker i Den Danske Folkekirke: Avedøre Kirke, Hvidovre Kirke, Risbjerg Kirke og Strandmarkskirken. Hvidovre har også en romersk-katolsk kirke, Sankt Nikolaj Kirke.

Hvidovre er opdelt i følgende sogne: Avedøre Sogn, Hvidovre Sogn, Risbjerg Sogn og Strandmarks Sogn.

Venskabsbyer[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1
  2. ^ >>Fra 1630'erne bliver det tilføjede adjektiv "hvid" hurtigt enerådende, ligesom tilsvarende adjektivet "rød" føjes til navnet Rødovre. De to farveadjektiver anses almindeligvis og sikkert med rette for at sigte til farven på de to byers kirker, idet det om Rødovre Kirke da bemærkes, at den nuværende rødkalkede kirke i anden halvdel af 1600-tallet har afløst en ældre bygning af røde munkesten.<<
    Jørgensen, B. (2006). Stednavne i København og Københavns Amt: Sokkelund Herred, Sjællandsdelen. København: C.A. Reitzel citeret efter Rambusch, S. (2008). Vejnavne i Rødovre. Rødovre: Rødovre Lokalhistoriske Forening, side 5.
Hvidovre Kirke Stub
Denne artikel om geografi i Hvidovre Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi