Hypotakse (lingvistik)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Stop hand nuvola.svgMaskinoversættelse og/eller tvivlsomt indhold
Denne sides indhold bærer præg af at være en maskinoversættelse og/eller meget dårligt og uklart formuleret (også kaldet "dåsedansk"). Det vurderes at sproget er så dårligt og eventuelt forkert eller til at misforstå, at det bør omskrives eller oversættes på ny. Du kan hjælpe med at oversætte til korrekt dansk i denne og lignende artikler.
Hvis dette ikke sker inden for kort tid, kan en sletning komme på tale.
Se evt. denne sides diskussionsside eller i artikelhistorikken.

Hypotaxis er den grammatiske arrangement af funktionelt tilsvarende, men "ulige" konstruktioner (fra græsk hypo- "under", og taxier "aftale"), hvilket vil sige, konstruktioner spiller en ulige rolle i en sætning.

Et almindeligt eksempel på syntaktiske udtryk for hypotaxis er underordningen af en syntaktisk enhed til en anden i en kompleks sætning.[1] et Andet eksempel er observeret i premodification. I udtrykket "billig komposit-materialer", "komposit" ændrer "materialer" og "billig" ændrer komplekse hoved "kompositte materialer", snarere end "composite" eller "materialer". I dette eksempel er den sætning enheder, som er hierarkisk struktureret, snarere end at være på samme niveau, som i forhold til eksempelvis "Kakerlakker elsker varme, fugtige, mørke steder." Bemærk den syntaktiske forskel, hypotactic modifikatorer ikke kan være adskilt af kommaer.

Et klassisk eksempel på verbal hypotaxis er mildt spottende græske reaktion King Leonidas jeg sigende er lavet til den persiske budbringere ved Thermopylæ, Molon labe (dvs, "Der kom, tag!").

Keats' "Ode to a Nightingale" er et eksempel på hypotaxis i anden strofe: "O, for en dybgang på vintage! Der har været/ Cool ville en lang alder i de dybt dykkede jorden, / Smagning af Planter og grønne land" (1. 11-13). "Træk af vintage" er ændret ved bestemmelserne i de efterfølgende linjer. [2]

I Blake ' s digt "Kold og Stenen," sætning ", Så sang en lille Klump Ler/ Jord med kvæg fødder" (l. 5-6) er et eksempel på hypotaxis; line 6 ændrer den "Klump Ler" i linje 5.

Se også[redigér | redigér wikikode]

  • [[Paratakse]]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Stanley Fish, How to Write a Sentence p 51 ISBN 978-0-06-184054-8
  2. ^ Greenblatt, Stephen (2012). The Norton Anthology of English Literature, vol. D (9th udg.). Norton.