ICA AB

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
ICA AB
ICA butik i den svenske by Norrköping.
Virksomhedsinformation
Selskabsform Aktiebolag Rediger på Wikidata
Branche Detailhandel Rediger på Wikidata
Grundlagt 1938 Rediger på Wikidata
Hovedsæde Solna Kommune, Sverige Rediger på Wikidata
Organisation
Datterselskaber ICA Norge
Rimi Baltic AB
Ica Banken Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
OpenCorporates se/556582-1559 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

ICA AB (fork. for Inköpscentralernas Aktiebolag) er en svensk supermarkedskæde, der er blandt de ledende detailhandlere i Norden. Kæden havde ved udgangen af 2013 af i alt 2.127 butikker i Sverige, Estland, Letland og Litauen. Omsætningen var i 2013 på 99,456 mia. svenske kroner, og ICA beskæftigede ca. 21.000 ansatte. ICA er klart størst i Sverige, hvor man har en markedsandel på 36 procent.[1]

ICA har tidligere været aktiv på det danske marked via joint-venture-selskabet ISO-ICA A/S, som drev supermarkedskæden ISO i Storkøbenhavn. Desuden ejede man også halvdelen af Statoil Detailhandel A/S, hvilket indebar, at flere Statoil-tankstationer derfor rummede ICA Express-butikker. ICA frasolgte sine danske aktiviteter i 2004.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

ICA regner sin historie tilbage til 1917, da Hakon Swenson grundlagde AB Hakon Swenson, også kaldet Hakonbolaget, i Vesterås. Selskabet byggede på "ICA-idéen"; at lade mindre købmand fortsætte som selvstændige, men samtidig få del i stordriftsfordele ved fælles indkøb og markedsføring.

Men først i 1938 opstår det, der i dag kendes som ICA. Det sker, da Hakon Swenson, Rudolf Lifwendahl, Emil Clemendtson og Erik Karlsson-Kyhlstedt til middag i førstnævntes hus i den svenske by Västerås. De fire havde hver sin grossistvirksomhed, og man blev her enige om at fusionere de fire virksomheder til den nye Inköpscentralernas Aktiebolag, der blev grundlagt i 1939.

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]


FirmaSpire
Denne artikel om et firma eller en virksomhed i Sverige er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.