iNaturalist

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Brugere af iNaturalist-appen

iNaturalist er et borgervidenskabsprojekt (citizen science) og et online socialt netværk for biologer og andre naturentusiaster, som bygger på kortlægning af biodiversitet over hele kloden. iNaturalist findes både som en hjemmeside og gratis mobilapplikationer. Observationer af levende ting, som tilføjes iNaturalist, er frit tilgængelige som åbne data til brug for biologer og andre med interesse i naturen.

iNaturalist har over en million brugere på verdensplan, som tilsammen har indrapporteret over 50 millioner observationer af dyr og planter (September 2020).[1] Trods potentialet for at indsamle data om biodiversitet i stor skala, der kan være til nytte for videnskaben, understreger iNaturalist, at det primære formål med platformen er at lære folk om naturen. Derved håber man, at folk bliver mere interesseret i naturbeskyttelse.[2]

Observationer[redigér | rediger kildetekst]

INaturalist-platformen er baseret på crowdsourcing af observationer og identifikationer. Når en bruger uploader en observation i form af et billede, hjælper iNaturalist med at artsbestemme organismen ved hjælp af automatisk billedgenkendelse. Dernæst kan andre brugere se oplysninger om observationen (billede, sted, tidspunkt) og enten bekræfte bidragyderens artsbestemmelse eller komme med et bedre bud. Indsendte observationer inddeles efter artsbestemmelsens kvalitet, således at de først er "Uspecificeret" og til sidst af "Forskningskvalitet", når tilstrækkelig mange andre brugere har bekræftet at artsbestemmelsen er korrekt.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

iNaturalist blev skabt i 2008 som et specialeprojekt af Nathan Agrin, Jessica Kline og Ken-ichi Ueda ved UC Berkeley's School of Information i Californien. I 2011 lancerede man den første app, som supplement til iNaturalist-hjemmesiden.[3] I dag har iNaturalist, der nu drives som et fælles initiativ mellem California Academy of Sciences og National Geographic Society, stadig sit hovedsæde i Californien. I dag har iNaturalist fundet stor udbredelse på verdensplan. I Danmark har blandt andre lærere fundet anvendelse for appen i fagene biologi og naturlære. Sammen med skoleklassen artsbestemmer læreren fundene og observationerne indgår på lige fod med de voksnes.

Mobilapplikationer[redigér | rediger kildetekst]

  • iNaturalist: Observationer indsamles hovedsageligt ved hjælp af iNaturalist-appen på smartphones. Den gratis app findes både til Android[4] og iOS[5].
  • Seek: En partner-mobilapplikation til iNaturalist som kan benyttes uden en iNaturalist-konto. Seek-appen har familier og børn som måltruppe og har et element af gamification i sit design. Seek-appen kan i modsætning til iNaturalist-appen benyttes uden internetforbindelse, men appen bruger iNaturalist-databasen til billedgenkendelse og oplysninger om arter. Seek findes til både Andriod[6] og iOS[7].

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]