IT-Universitetet i København

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
IT-Universitetet i København
Logo IT-Universitetet i København.jpg
Logo for IT-Universitetet i København
Grundlagt 1999
Sted Ørestad
Fakulteter 1
Studerende 2.246 (2011)
Ansatte 492 (271 årsværk) (2011)
Budget 242,62 mio. kr. (2012)[1]
Rektor Mads Tofte
Formand Maria Rørbye Rønn
Motto Dedicated to the digital world
Websted itu.dk/
IT-Universitetets atrium
'IT-Universitetet i København

IT-Universitetet i København (engelsk: IT University of Copenhagen) er et dansk universitet, der underviser og forsker i informationsteknologi. Med sine 2.246 studerende er det landets mindste universitet.

IT-Universitetet i København blev etableret i 1999 under navnet IT-Højskolen og havde i begyndelsen til huse i Københavns Nordvestkvarter. Da den nye universitetslov blev vedtaget i 2003, blev institutionen officielt et universitet, det tolvte og mindste i Danmark, og skiftede derfor navn til det nuværende. I 2004 flyttede universitetet ind i sin egen nye bygning i Ørestad ved siden af Københavns Universitets Søndre Campus og DR Byen. Den nye bygning er tegnet af arkitekten Henning Larsen.

Til at begynde med udbød universitetet kun kandidatuddannelser, som forudsatte at de studerende allerede havde en bachelorgrad, men i august 2007 kunne universitetet udbyde sin første bacheloruddannelse i softwareudvikling. Fra 2010 udbyder IT-Universitetet tre bacheloruddannelser (hvoraf en udbydes på engelsk og er globalt orienteret), fire kandidatuddannelser (hvoraf 2 udbydes på engelsk og er globalt orienterede), en masteruddannelse med tre forskellige linjer, en diplomuddannelse og omkring 100 enkeltfag hvert semester.

IT-Universitetet er et monofakultært universitet med en tværfaglig tilgang til studiet af informationsteknologi. Der er mange forskellige tilgange til informationsteknologi: naturvidenskab (traditionel datalogi), softwareudvikling, computerstøttet samarbejde, design og brug af it, e-business, studier i computerspil, samt de sociale, kulturelle og æstetiske aspekter af it. Ud over det videnskabelige personale som tæller 40 personer, har universitetet 50 ph.d.-studerende og knap 2000 studerende. Også mange eksterne lektorer er tilknyttet universitetet.

Det har flere gange været drøftet at fusionere ITU med andre universiteter. I forbindelse med universitetsreformen var det i 2006 på tale at lægge ITU sammen med Københavns Universitet, hvilket ingen af parterne imidlertid ønskede. I 2009 pegede en evaluering af universitetsområdet på, at en fusion var ønskelig, da IT-Universitet hverken havde vundet EU-forskningskontrakter under det syvende rammeprogram, eller har formået at kommercialisere sin forskning i særlig grad. Herefter var det på tale at lægge universitetet sammen med Aalborg Universitet.[2] Ingen af planerne er dog blevet ført ud i livet.

Administration og organisation[redigér | redigér wikikode]

IT-Universitetet ledes som de øvrige danske universiteter af en bestyrelse bestående af 9 personer (8 bestyrelsesmedlemmer samt en formand), hvoraf fem af de ni medlemmer er eksternt rekrutteret, mens resten er valgt af personale og studerende.

Forskning[redigér | redigér wikikode]

Det erklærede mål med universitets forskning er at styrke Danmarks evne til at skabe værdi med it. Forskningen skal skabe ny indsigt, som kan være fundamentet for nye typer interaktion, nye gennembrud for digital kultur, bedre ressourceoptimering, teknologiske nyskabelser og meget andet. En vigtig del af forskningen er ph.d.-uddannelsen. IT-Universitetet tiltrækker hvert år højt kvalificerede ph.d.-studerende fra hele verden. Disse studerende arbejder tæt sammen med fakultetet om deres forskningsprojekter med henblik på at udvikle deres forskningskompetencer og internationale netværk. IT-Universitetet har en hjemmeside som er tilegnet universitets forskningsinitiativer.

Uddannelser[redigér | redigér wikikode]

Der er tre typer uddannelser på IT-Universitetet (to på fuldtid, en på deltid): bachelor, kandidat og masteruddannelserne.

Bacheloruddannelsen[redigér | redigér wikikode]

Fire uddannelser:[3]

Kandidatuddannelsen[redigér | redigér wikikode]

Fem uddannelser:[4]

Masteruddannelsen i IT[redigér | redigér wikikode]

Tre specialiseringer[5]:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°39′35″N 12°35′28″Ø / 55.65972°N 12.59111°Ø / 55.65972; 12.59111