ITIL

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Acap.svgIndforstået sprog
Denne artikel er skrevet i et meget indforstået sprog. Du kan gøre artiklen bedre ved at omskrive den i et sprog, der er lettere at forstå for folk uden forudgående viden om emnet.
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Information Technology Infrastructure Library (ITIL) er en justerbar struktur, som beskriver bedste fremgangsmåder for at levere kvalitetsservice i informationsteknologi (IT)-sektoren.

ITIL går ind i organisationsstrukturen og de faglige færdigheder for en IT-organisation ved at præsentere et udførligt sæt management-procedurer som en organisation kan benytte til at styre sine IT-operationer. Disse procedurer er leverandøruafhængige og er relevante for alle aspekter af en IT-infrastruktur.

Siden midten af 90'erne har ITIL været en verdensomspændende de facto-standard for IT Service Management og er ikke ulig Information Services Procurement Library (ISPL), Application Services Library (ASL), Dynamic Systems Development Method (DSDM) og Control Objectives for Information and related Technology (COBIT).

ITIL er publiceret i en række bøger som hver dækker et emne. Navnene ITIL og IT Infrastructure Library er varemærker registreret af Office of Government Commerce (OGC), som er en afdeling af den britiske regeringsadministration.

Anbefalingerne i ITIL blev udviklet sent i 1980'erne af det britiske Computer and Telecommunications Agency (CCTA), som fusioneredes til OGC i april 2001 og dermed forsvandt som en selvstændig organisation. CCTA skabte ITIL som et svar på den voksende afhængighed af informationsteknologi til at imødekomme forretningsmål og behov.

Siden juli 2013 har ITIL været ejet af AXELOS Ltd, en joint venture mellem HM Cabinet Office og Capita Plc. AXELOS licenserer organisationer til at anvende ITIL intellectual property, accrediterer licenserede Examination Institutes - og forvalter opdateringer af ITIL-frameworket.

Fordele ved ITIL[redigér | redigér wikikode]

ITIL er fordelagtig på mange måder.

 • Den er vidtfavnende.
 • Den skaber et fælles fagsprog. ITIL definerer et glosar af nøje definerede termer, hvilket smidiggør kommunikation.

Oversigt over ITIL-strukturerne i ITIL version 2[redigér | redigér wikikode]

ITIL defineres i en samling bøger, som giver guidelines for forskellige aspekter af data center management. Taget som et hele giver ITIL et vidtfavnende billede af hele feltet. Emnerne i de enkelte bøger kaldes sets. På nuværende tidspunkt er der otte. Sets er yderligere inddelt i discipliner, som hver især fokuserer på et specifikt emne.

De otte sets og deres discipliner er:

 1. Service Delivery. Hvilke services skal datacenter yde for i tilpas omfang at understøtte forretningen.
  1. IT Financial Management
  2. Capacity management
  3. Availability Management
  4. IT Continuity Management
  5. Service Level Management
 2. Service Support. Hvorledes sikrer data center at kunden har adgang til passende services.
  1. Change Management
  2. Release Management
  3. Problem Management
  4. Incident Management
  5. Configuration Management
  6. Service Desk
 3. Planning to Implement Service Management. Hvorledes startes processen med at skifte til ITIL. Den forklarer de nødvendige trin at tage for at undersøge hvorledes en organisation kan forvente gavn af ITIL.
 4. Security Management.
 5. ICT Infrastructure Management. Hvilke processer, organisering og værktøjer er nødvendige for at få en stabil IT og kommunikationsinfrastruktur. Dette er grundlaget for ITIL service management processerne.
  1. Network service Management
  2. Operations Management
  3. Management of local processors
  4. Computer installation and acceptance
  5. Systems Management
 6. The Business Perspective. Forklarer centrale principper og krav til forretningsorganisation og styring og hvorledes disse relaterer til udvikling, levering og support af IT service.
 7. Application Management. Hvorledes man styrer softwareudvikling og software applikationers livsforløb.
 8. Software Asset Management. Hvordan holder man styr på softwarelicenser i forhold til processer og CMDB.
Wikibooks-logo.svg
Wikibooks har en bog, der er relateret til denne artikel: