Spring til indhold

Iben Hjejle

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Iben Hjejle
Iben Hjejle og Bjarne Krogh-Pedersen ved starten af 3. sæson af serien Dicte på TV2 11. august 2016
Personlig information
Født22. marts 1971 (53 år)
Søborg, København
NationalitetDanmark Dansker
ForældreChristian Hjejle
Annelise Kirsten "Line" Jensen
ÆgtefælleEmil de Waal (1996-1999)
Kæreste(r)Lars Kaalund (2001)[1]
Casper Christensen (2002-2011)
Casper Werner Vulpius (2011-2013)[2]
BørnWilliam (f. 1997)[3]
BeskæftigelseSkuespiller
Aktive år1992 – 2017
2019 – nu
Nomineringer og priser
NomineringerEuropean Film Awards for bedste skuespillerinde (1999)
Bodilprisen for bedste kvindelige hovedrolle (2000) Rediger på Wikidata
UdmærkelserTeaterflisen (2000) Rediger på Wikidata
Bodilpriser
Bedste kvindelige hovedrolle Mifunes sidste sang (2000)
Robertpriser
Nomineret - Årets kvindelige hovedrolle Skagerrak (2004)
Nomineret - Årets kvindelige hovedrolle - Mifunes sidste sang (2000)
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Iben Hjejle (født 22. marts 1971) er en dansk skuespillerinde. Hun har medvirket i en række store danske filmsuccesser, såsom Mifunes sidste sang, Blinkende lygter, Gamle mænd i nye biler, INKA$$O og senest i Klovn - The Movie. Ligeledes i tv-serier som blandt andet Langt fra Las Vegas, Klovn, Anna Pihl og Dicte.

Hjejles gennembrud kom i 1999 i Søren Kragh-Jacobsens dogmefilm Mifunes sidste sang, hvor hun spillede den kvindelige hovedrolle som luderen Liva, der flygter fra sin fortid og møder kærligheden på Lolland. Denne rolle indbragte hende en "special mention" ved filmfestivalen i Berlin samme år, og en Bodilpris for bedste kvindelige hovedrolle året efter.[4]

Iben Hjejle dannede fra 2002 til 2011 par med komikeren Casper Christensen – dette forhold startede da de skulle spille kærester i serien Langt fra Las Vegas.

Iben Hjejle er født og opvokset i den københavnske forstad Søborg, som datter af folkeskolelærer Christian Hjejle og gymnasielærer Annelise Kirsten. Hun boede sammen med sine forældre, indtil hun var ti, hvor forældrene blev skilt. Faderen flyttede ind til København, og Hjejle blev boende hos sin mor i Søborg, hvor hun efterfølgende fik en stedfar, to stedsøstre og en lillesøster.[5] I sine ungdomsår gik hun på Det frie Gymnasium i en årrække og så var hun blandt andet også god til sprog, løb, teater og til at spille marimba.

I et interview med Berlingske i 2003 udtalte hun sig om sin barndom:

Citat Mit hjem var i sådan et kvarter, hvor der var enormt mange venstreorienterede akademikere, der delte nogle huse med nogle andre, fordi de ikke var til at betale. Så det var kollektiv-agtige forhold, jeg voksede op under.[6] Citat

Hendes mor Annelise Kirsten døde i 1998 af brystkræft.[7] I oktober 2001 var Hjejle sammen med Natasja Crone ambassadører for en landsdækkende brystkræftkampagne.[8] Ligeledes bidrager hun til Breast Friends, som en en brystkræftkampagne initieret af medicinalvirksomheden Roche a/s, som med kampagner vil skabe øget opmærksomhed og kendskab til brystkræft samt indsamle penge til forskning i forebyggelse og behandling af sygdommen.[9]

1992 – 2003

[redigér | rediger kildetekst]
Betty Nansen Teatret, hvor Iben Hjejle havde sin første teaterrolle i 1995.

Hjejle blev afvist af teaterskolerne i Aarhus og Odense, men blev i 1992 optaget på Statens Teaterskole i København og afsluttede uddannelsen i 1996. I 1995 debuterede hun i den store kvindelige hovedrolle som Gretchen i Goethes "Faust" på Betty Nansen Teatret. Sidenhen har hun også haft roller på Det Kongelige Teater, Det Danske Teater og på Østre Gasværk, blandt andet i titelrollen som "Donna Juanna" i 1999.[10] Hun filmdebuterede i 1992 i novellefilmen Nøgen, men hendes egentlige filmrolle var i Niels Arden Oplevs Aalborg-krimi Portland i 1996, som dog ikke blev en succes og kun endte med at sælge 6.495 biografbilletter.[11] Hendes gennembrud var i dogmefilmen Mifunes sidste sang i 1999, hvor hun spillede luksusluderen Liva på flugt fra en telefonchikanerende psykopat. Denne rolle indbragte hendes kritikerros – blandt andet "Hædrende Omtale" ved filmfestivalen i Berlin og en Bodilpris for bedste kvindelige hovedrolle. Det var også ved filmfestivalen i Berlin, at Hjejle fik rollen som Laura i Stephen Frears' comedy-drama High Fidelity – dette skete efter at Frears havde set Mifunes sidste sang og var så begejstret over Hjejles præstation i filmen, at han tilbød hende rollen.[4]

Hun fortsatte karrieren i Anders Thomas Jensens action-komedie Blinkende lygter i 2000, som blev en succes og solgte over 430.000 biografbilletter. I filmen spillede hun rollen som Torkilds (Søren Pilmark) kæreste Therese. I 2001 spillede hun rollen som Nicole 'Pumpkin' Truchaut i The Emperor's New Clothes overfor Ian Holm. Filmen blev dog ignoreret af kritikere såvel som publikum, men blev dog udgivet i Danmark i forbindelse med NatFilm Festivalen i 2002.[12] Hun medvirkede også i Peter Bays discount-satireserie LøjserneTV 2 Zulu, hvor hun i samspil med Martin Brygmann debuterer som »crazykomiker« i vildt karikerede multiroller.[13] Hun spillede også den svenske dronning Sophie Magdalene i SVT's succesfulde drama produktion Gustav III:s äktenskap.

I 2002 spillede hun rollen som Mille i Lasse Spang Olsens actionfilm Gamle mænd i nye biler og i 2003 havde hun rollen som Marie i Søren Kragh-Jacobsens' komedie Skagerrak. Denne rolle førte til en Robert-normering for Årets kvindelige hovedrolle, men hun tabte til Birthe Neumanns rolle i Lykkevej. Samme år blev Dreaming of Julia udgivet, hvor hun spillede overfor den amerikanske skuespiller Harvey Keitel. Dreaming of Julia omhandler en cubansk historie fra 1950'erne og filmen blev oprindeligt optaget i Den Dominikanske Republik i år 2000, men den røg ind i nogle produktionsmæssige uoverensstemmelser og blev først udgivet i 2003 – dog ikke i Danmark.[14] Fra 2002 til 2003 spillede hun rollen som arkitekten Liva Knibbe Eberhardt på TV 2 Zulus sitcom Langt fra Las Vegas.

2004 – 2009

[redigér | rediger kildetekst]

I 2004 fortsatte samarbejdet med Lasse Spang Olsens to film: Den gode strømer og INKA$$O – begge med Kim Bodnia i hovedrollen. Fra 2005 til 2009 spillede hun en version af sig selv i Christensens og Frank Hvams sitcom Klovn og hun havde også en væsentlig rolle som politibetjenten Mikala i TV 2's dramaserie Anna Pihl. I 2006 spillede hun rollen som Liza i Han, hun og Strindberg og hun havde en større rolle som Lise i Lars von Triers komedie Direktøren for det hele.

I 2008 indtalte hun rollen som Susanne Mortensen i animationsfilmen Rejsen til Saturn. Samme år udtalte hun til BT: fået blod på tanden til at gøre en karriere i udlandet. Først spillede hun overfor Daniel Craig i krigsfilmen Modstand (originaltitel: Defiance). Filmen blev optaget i Litauen i 2008 og blev udgivet i de amerikanske biografer samme år. Modstand fik også dansk biografpremiere i maj 2009 – den blev dog ikke en biografsucces herjemme, men den blev dog den mest indtjenende film som Hjejle har været med i, da den på verdensplan indtjente mere end 50 millioner dollars.[15] I 2009 blev dramafilmen Chéri udgivet, hvor hun spillede rollen som Marie Laure. Filmen var instrueret af den engelske instruktør Stephen Frears, der også instruerede hende i High Fidelity. I Chéri spillede Hjejle blandt andet overfor den amerikanske Michelle Pfeiffer.

Hun spillede den roste rolle som journalisten Rikke Lyngvig i Kathrine Windfelds thriller Flugten i 2009. I filmen bliver hun kidnappet af en terrororganisation i Afghanistan. Hun havde også den større rolle som Lena Morelle i den irske overnaturlige drama The Eclipse.

I 2010 blev tv-serien og sitcomet Klovn filmatiseret i Klovn - The Movie, som blev en af de bedst sælgende danske film i nyere tid – med over 840.000 solgte biografbilletter.[16] Der er der desuden planlagt en efterfølger med en forventet udgivelse i 2015.[17] I 2011 medvirkede hun i den danske drama Rosa Morena. Samme år var hun også til prøve-casting i Hollywood for en eventuel film med Bruce Willis og Sean Penn, men filmen blev dog aldrig til noget.[18]

I februar 2012 blev det annonceret at Hjejle havde fået den titulære hovedrolle i TV 2's kriminalserie Dicte, baseret på Elsebeth Egholms bøger. Egholm var ikke selv involveret i valget af hovedrolleindehaveren, men var meget tilfreds med valget af Hjejle: "Det er svært at sætte et ansigt på, men jeg har fået et meget fint indtryk efter at have set prøveafsnittet og synes, hun er supergod. Det var bare Dicte."[19] Serien fik premiere i januar 2013 og blev fulgt af 1,4 millioner danske seere.[20] Selvom serien fik en lunken modtagelse af anmelderne, blev Hjejle rost for hendes præsentation, blandt andet skrev Kristen Bjørnkjær fra Dagbladet Information at hun var "perfekt i rollen."[21] I marts 2013 offentliggjorde TV 2 at en ny sæson af Dicte ville komme i 2014.[22]

Iben deltog i sæson 14 af Vild med dans, hvor hun danser sammen med Morten Kjeldgaard. Parret endte på en anden plads.

Iben Hjejle blev den 31. august 1996 gift med docent og trommeslager Emil de Waal. Sammen fik de sønnen William den 5. november 1997, men året efter blev de skilt. I 2001 dannede hun kortvarigt par med skuespilleren Lars Kaalund. I 2002 kunne Se og Hør afsløre at Casper Christensen var sin daværende kone Anette Toftgård utro med Hjejle, efter at de offentliggjorde afslørende billeder af Christensen, der forlod Iben Hjejles opgang efter at have overnattet der.[23] Historien viste sig senere at være opdigtet, da Casper og Anette for inden var blevet separeret. Casper Christensen og Iben blev efterfølgende kærester og var i en årrække bosiddende i Værløse i Nordsjælland.[24] Parret gik fra hinanden i 2011.

Samme år blev hun kærester med den selvstændige el-installatør Casper Werner Vulpius, som hun har kendt gennem sin vennekreds i 12 år, og sammen var de bosiddende på Vesterbro i København.[25] De gik dog fra hinanden i foråret 2013.

Hjejle viste tydeligt sit politiske standpunkt ved Boogie prisen i 2008, hvor hun efter at have modtaget prisen som "Årets Griner" med Klovn sagde: "Når I bliver voksne, så husk at spise økologisk og stem langt til venstre for midten".

Hendes kusine og fætter er søskendeparret Josefine Hjejle og Joakim Nikolaj Brammer Hjejle kendt under kunsternavnene Jo-C-Fine og Yo Akim. I 2007 solgte Hjejle et sommerhus til Josefine, som hun tidligere havde ejet med Christensen.[26]

Filmografi
År Titel Rolle Noter Solgte billetter i DK [27]
1996 Portland Eva 6495
1999 Mifunes sidste sang Liva Psilander Berlin Filmfestival - Honorable Mention
Bodilprisen - Bedste skuespillerinde
Nominated - European Film Awards Best Actress
351.128
2000 High Fidelity Laura Nomineret - Chicago Film Critics Association Awards "Mest lovende skuespiller" 94.312
2000 Blinkende Lygter Therese 436.060
2001 The Emperor's New Clothes Nicole 'Pumpkin' Truchaut
2002 Gamle mænd i nye biler Mille 337.354
2003 Skagerrak Marie Robert nomineret - Årets kvindelige hovedrolle 40.113
2003 Cuban Blood Julia aka Dreaming of Julia
2003 Manden bag døren Lizzie 38.864
2004 Inkasso Laura 161.920
2006 Han, hun og Strindberg Liza 743
2006 Direktøren for det hele Lise 18.522
2008 Defiance Bella 2214
2009 Cheri Marie Laurie
2009 Flugten Rikke Lyngvig 95.248
2010 The Eclipse Lena Morrell Udgivet i Danmark under titlen Spøgelser i mørket.
2010 Klovn: The Movie Iben 838.881
2011 Rosa Morena Christine 73.817
2011 Stockholm East Anna
2013 Eskil & Trinidad Mette
2015 Klovn Forever Iben 499.996
År Titel Rolle Noter
1997 Den hemmelige tunnel Ida Stjamp
2001 Løjserne forskellige roller
2002-03 Langt fra Las Vegas Liva Knibbe Eberhardt
2005 Julie Elisabet, Julies mor
2006-08 Anna Pihl Mikala (Politiassistent af 1. grad) afsnit 1-20 & 28
2005-09 Klovn Iben
2010 Live fra Bremen forskellige roller
2012-13 Dag Juanita
2013-2016 Dicte journalisten Dicte Svendsen Hovedrollen
2017 The Rain Ellen
2020 Fangerne på fortet Sig selv afsnit 3

Øvrig medvirken

Stemme til tegnefilm o.l.

[redigér | rediger kildetekst]
Teateroptrædender
År Stykkets titel Teater
1995 Faust [29] Betty Nansen Teatret
1997 Som I vil ha' det [30] Betty Nansen Teatret
1997 Donna Juanna Østre Gasværk Teater
1998 Romeo og Julie Østre Gasværk Teater
1999 Gud bevare Danmark Østre Gasværk Teater
2001 Momument Østre Gasværk Teater
2013 En tjener for to Betty Nansen Teatret
2019 Jordens indre[31][32] Folketeatret
 1. ^ KNUD WILHELMSEN (2001-03-10). "Ibens Hjejles heldige karriere". Jyllands-Posten.
 2. ^ Luise Marie Bekker (15. marts 2013). "Iben Hjejles eks bekræfter: Vi er ikke sammen". Billed-Bladet.
 3. ^ Marie-Louise Truelsen (2. maj 2012). "Iben Hjejle: Caspers og min skilsmisse har været meget civiliseret". Alt for Damerne. Arkiveret fra originalen 12. juli 2012. Hentet 2. juni 2013.
 4. ^ a b Iben Hjejle får hovedrolle i ny Stephen Frears film, Berlingske, 6. maj 1999
 5. ^ Hjemmekartoflen Hjejle, Berlingske, 12. marts 2003
 6. ^ Nanna Katrine Christensen (12. marts 2003). "Hjemmekartoflen Hjejle". Berlingske.
 7. ^ Mette Ebdrup (28. september 2001). "Min mor døde af kræft". BT.
 8. ^ Karen Seneca (2001-09-27). "Brystkræft i oktober". Oestrogen. Arkiveret fra originalen 29. juni 2013. Hentet 2. juni 2013.
 9. ^ "Iben Hjejle – Breast Friends". Arkiveret fra originalen 1. februar 2014. Hentet 2. juni 2013.
 10. ^ Iben Hjejle, hentet fra Danskefilm.dk
 11. ^ BIOGRAFER OG FILM, Danmarks Statistik
 12. ^ ANDERS LANGE (2002-04-05). "Natfilm Festival i nyt lys". Jyllands-Posten.
 13. ^ Iben Hjejle, Det Danske Filminstitut
 14. ^ Kasper Christoffer Larsen (2003-11-03). "Hjejles Dreaming of Julia er genopstået". Cinemazone.
 15. ^ Defiance, Box Office Mojo
 16. ^ Gregers Pind Lohse (22. februar 2011). "Klovn kan blive bedst sælgende film i 25 år". DR.
 17. ^ Jan Eriksen (14. marts 2013). "Casper og Frank i arbejdslejr: Nu kommer Klovn 2". BT.
 18. ^ Jonas Langvad Nilsson (7. juli 2011). "Scener fra Amerika: Casper Christensen". Euroman.
 19. ^ Kirsten Erlendsson (12. februar 2012). "Iben Hjejle får hovedrolle i ny krimiserie på TV2". BT.
 20. ^ TV 2 jubler over Dicte-seertal, Jyllands-Posten, 08.01.13
 21. ^ Kristen Bjørnkjær (8. januar 2013). "Hjem til Aarhus". Dagbladet Information.
 22. ^ SOFIE BUCH HOYER (8. mar. 2013). "'Dicte' vender tilbage til skærmen i 2014". Politiken. Arkiveret fra originalen 11. marts 2013. Hentet 10. april 2013.
 23. ^ Lena Lee Skibye/Maria Odde (9. marts 2011). "Casper og Iben: Sådan blev de afsløret". Se og Hør. Arkiveret fra originalen 9. november 2014. Hentet 2. juni 2013.
 24. ^ Benjamin Gregersen (2. februar 2011). "Casper og Iben sælger villaen i Værløse". Ekstra Bladet.
 25. ^ Juliane Olsen (7. februar 2013). "Iben Hjejle: Derfor gik jeg fra Casper". BT. Arkiveret fra originalen 13. februar 2013. Hentet 2. juni 2013.
 26. ^ Iben sælger ud til kusinen. Ekstra Bladet. Hentet 9/1-2018
 27. ^ "Biografer og film: Hovedtal - Danmarks Statistik". Danmarks Statistik. 2013-01-01. Hentet 2012-04-13.
 28. ^ Køb en kendis: Iben Hjejle on Vimeo
 29. ^ "Faust ved Betty Nansen Teatret". Betty Nansen Teatret. Hentet 2012-04-19. (Webside ikke længere tilgængelig)
 30. ^ "Som I vil ha' det ved Betty Nansen Teatret". Betty Nansen Teatret. Hentet 2012-04-19. (Webside ikke længere tilgængelig)
 31. ^ Olsen, Jakob Steen (16. oktober 2019). "Smukt teatermøde: Velkommen tilbage på teatret, Iben Hjejle". Berlingske.dk. Berlingske Tidende.
 32. ^ "Folketeateret - Jordens Indre". www.folketeatret.dk. Arkiveret fra originalen 28. oktober 2019. Hentet 28. oktober 2019.

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]