Spring til indhold

Iceworm

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Layout af planerne for Camp Century

Project Iceworm var kodenavnet for et projekt, foreslået af US Army under Den kolde krig, der gik ud på at bygge et stort netværk af mobile affyringsramper for atom-missiler under Grønlands indlandsis. De indledende studier begyndte i 1958.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Projektet indebar, at 600 atombevæbnede mellemdistance-raketter skulle placeres i et 4000 km langt tunnelsystem 10 meter under indlandsisen. Der skulle bores nye tunneller hvert år, så missilerne hele tiden kunne skifte position. Hele komplekset skulle dække 140.000 km², og ville kræve 11.000 mand til at betjene systemet.

Camp Century blev i alt 21 tunneler med en samlet længde på 3 km bygget, og de rummede bl.a et hospital, en butik, et teater og en kirke. Det samlede antal indbyggere var omkring 200 personer. Fra 1960 til 1963 blev elektriciteten leveret af verdens første mobile atomreaktor, "Alco PM-2A" [1]. Vandforsyningen kom fra smeltende gletsjere, og blev testet for om smitte, såsom pest, var til stede. Man fandt dog hurtigt ud af, at isen bevægede sig langt mere intenst end forudset, og at den ville ødelægge tunneler og affyrings-stationer i løbet af blot 2 år. Faciliteterne blev derfor nedlagt i 1966.

Men projektet genererede værdifuld videnskabelig viden og forsynede videnskabsfolk med nogle af de første iskerner, som stadig bruges af klimatologer i dag.

Offentligheden får kendskab[redigér | rediger kildetekst]

Projektet kom første gang til offentlighedens kendskab, da Dansk Udenrigspolitisk Institut (DUPI) i 1997Folketingets foranledning udgav en stor rapport om amerikanske overflyvninger af Grønland med atomvåben-bevæbnede fly, og Thule-basens rolle heri. (se også Thuleulykken).

Relateret[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Camp Century, Greenland, Frank J. Leskovitz

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

  • Jørgen Taagholt og Jens Claus Hansen: Den nye sikkerhed. Grønland i et sikkerhedspolitisk perspektiv (1999) – Engelsk udgave Arkiveret 27. september 2006 hos Wayback Machine
  • Grønland under den kolde krig, Dansk og amerikansk sikkerhedspolitik 1945-68. Udgivet af DUPI i 2 bind. 614 sider, ISBN 87-601-6921-4, og bilag, 473 sider, med samme ISBN