Ignaz Franz Castelli

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ignaz Franz Castelli, Litografi af Joseph Kriehuber, 1835

Ignaz Franz Castelli (6. marts 1781 i Wien5. februar 1862) var en østrigsk digter og dramatiker.

Castelli studerede retsvidenskab og blev siden ansat i statsadministrationen i Niederösterreich. Han viede en stor del af sit liv til litterær udøvelse. Med Krigslied für die österreichische Armee (Krigssang til en østrigske hær), som blev omdelt til østrigske soldater i stort oplag, blev han en af de første patriotiske digtere under frihedskrigene mod Napoleon Bonaparte 18131815.

Fra 1811 til 1814 var Castelli hofteaterdigter på Kärntnertortheater i Wien. Han havde en stor produktion af lystspil,og hans dramatiske talent var typisk for hans østrigske samtid. Hans stykker applerede mest til hans egen generation og spilles sjældent i dag. Syngespillet Die Schweizer Familie (1809) samt Die Verschworenen, komponeret af Franz Schubert, Georg Abraham Schneider und Franz de Paula Roser var populære og opføres endnu i dag. Hans kendteste værk er dog det literære værk Gedichte in niederösterreichischer Mundart (1928).

I 1819 grundlagde han det literære selskab Ludlamshöhle, og han havde venskaber med flere andre berømte forfattere og kunstnere som Mortiz Gottlieb Saphir og Antonio Salieri. I 1846 var han medgrundlægger af Wiens dyreværnsforening.

Castelli døde i en alder af 81 år i Wien og er begravet på Wiener Zentralfriedhof.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]