Ilir Meta

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ilir Meta detail, 000824-D-9880W-002.jpg
Personlige detaljer
Født 24. marts 1969
Skrapar[1]
Politisk parti Lëvizja Socialiste për Integrim
Uddannelses­sted Tiranas Universitet

Ilir Meta (født 24. marts 1969 i Skrapar) er en albansk politiker og tidligere premierminister i Albanien.

Ilir Meta er uddannet som økonom fra Tiranas Universitet. I sin fritid dyrker han vægtløftning.

Han er leder af partiet LSI (Forbundet af Socialister for Integration, på albansk: Lëvizja Socialiste për Integrim) og var tidligere et fremtrædende medlem af Socialistpartiet (Partia Socialiste e Shqipërisë).

Ilir Meta blev engageret i politisk arbejde i studenterbevægelsen omkring 1990-1991, da Hoxha-styret brød sammen. Han blev formand for den euro-socialistiske ungdomsbevægelse, FRESSH, efter Pandeli Majko. Fra 1992 har han været parlamentsmedlem.

I 1998 blev han vicepremierminister i Pandeli Majkos regering. Efter krigen i Kosovo i 1999 skubbede han denne til side og blev selv premierminister.

En uenighed med partiformanden, Fatos Nano, førte i 2002 til at han trådte tilbage. I en kort periode blev han erstattet med Pandeli Majko.

Da Fatos Nano på ny blev premierminister i 2002, blev Ilir Meta vicepremierminister og udenrigsminister, men uenigheden med Nano blussede op igen i 2003 – og førte til at Meta i vrede udtrådte af regeringen.

I 2004 forlod Meta, sammen med enkelte andre parlamentsmedlemmer – hvoriblandt hans kone, Monika Kryedmadhi – Socialistpartiet og dannede i stedet LSI (Forbundet af Integrationssocialister).

LSI blev en anelse reduceret ved valget i 2005, således tabte Monika Kryedmadhi sit mandat. Ilir Meta vandt et af de få kredsmandater, der ikke gik til de to store partier.

Ilir Meta blev i 2005 formand for parlamentets Europa-komité.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Navnet er anført på norsk bokmål og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.