Indekstilfældet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Indekstilfældet (index case, patient nul, indekspatienten) er den første patient i en epidemiologisk undersøgelse[1][2], eller mere generelt, det første tilfælde af en tilstand eller et syndrom − ikke nødvendigvis et smitsomt syndrom − som er beskrevet i medicinsk litteratur, uanset om personen menes at være den første, der er blevet ramt af syndromet eller tilstanden.

Indekstilfældet opfattes undertiden som en "klassisk" sag i litteraturen, som fx Phineas Gage: Han var den første person man fik kendskab til, der viste en bestemt personlighedsændring på grund af en hjerneskade[3], men der er ingen grund til at tro, at han var den første. Hans sag var blot den første, der blev undersøgt på en moderne måde.

For visse dyresygdomme i forskellige lande har dyrlæger meldepligt, og det er indekstilfældet i en dyrebesætning, der skal rapporteres, dvs. det første observerede tilfælde i populationen.[4]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Diseases - Activity 1 - Glossary, page 3 of 5". science.education.nih.gov. Arkiveret fra originalen 2010-06-07. Hentet 2010-11-03.
  2. ^ "WordNet Search - 3.0". Princeton University, wordnetweb.princeton.edu. Hentet 3. november 2010.
  3. ^ "Why Brain Scientists Are Still Obsessed With The Curious Case Of Phineas Gage". NPR.org (engelsk). Hentet 2017-11-18.
  4. ^ "Anmälningsplikt - Jordbruksverket". www.jordbruksverket.se (svensk). Arkiveret fra originalen 15. februar 2020. Hentet 2019-02-23.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]