Independence-fjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
MODIS-Satellitbillede af Nordgrønland med Independence-fjorden
Kort over Nordgrønland med Independence-fjorden
Independence Fjord med Independence I- og Independence II-kulturerne

Independence-fjorden er en fjord i det nordøstlige Grønland. Den er omkring 200 km lang og op til 30 km bred. Fjorden udmunder i Wandelhavet i det Arktiske Hav. Jørgen Brønlund Fjord er en mindre fjord, der tilslutter fra nordvest til Independence Fjord.

Independence Fjord har givet navn til to forhistoriske inuitkulturer, Independence I-kulturen og Independence II-kulturen.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Fjorden og dens omgivelser har været genstand for udforskning siden begyndelsen af det 20. århundrede. Den første videnskabelige udforskning af sporene efter forhistoriske bosættelser blev udgivet af Christian Bendix Thostrup i 1911 under titlen Ethnographic Description of the Eskimo Settlements and Stone Remains in North-East Greenland.

Forhistorie[redigér | rediger kildetekst]

Nord for fjorden, i det sydlige Peary Land har man fundet spor efter boliger fra Independence I-kulturen. Folk fra denne kultur har efterladt sig redskaber af sten og ben, der vidner om jagt på blandt andet moskusokse og snehare. Dateringer viser, at Independence I-folkene var bosatte i området 2.400-1.800 f.Kr. Lignende fund daterede til 1.800-1.300 f.Kr. er fundet syd for fjorden. Det vides ikke, om indbyggerne bortvandrede sydover eller uddøde på stedet.

På lignende måde er fundet spor fra tiden 800-200 f.kr., tilhørende Independence II-kulturen. Oprindelig troede man, at de to arktiske kulturer hørte sammen, men den danske polarforsker og arkæolog Eigil Knuth kunne i 1956 påvise, at der var tale om to forskellige kulturer dels ved forskellige i boligernes byggemåde, dels ved forskelle i redskabstyperne. Boligerne fra Independence II-kulturen er mere sammensatte i konstruktionen og større end boligerne fra Independence I-kulturen.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 82°08′N 28°00′V / 82.133°N 28.000°V / 82.133; -28.000