Indianerne (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Indianerne
Overblik
Originaltitel Cheyenne Autumn
Genre Western
Instrueret af John Ford
Produceret af John Ford
Bernard Smith
Manuskript af Maurice Sandoz
Howard Fast
James R. Webb
Medvirkende Richard Widmark
Carroll Baker
James Stewart
Musik af Alex North
Fotografering William H. Clothier
Klip Otho LoveringRediger på Wikidata
Distributør Warner Bros.
Udgivelsesdato 1964
Længde 154 min.
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk
Links
på IMDb
i DFI's filmdatabaseRediger på Wikidata
i SFDbRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Indianerne (originaltitel Cheyenne Autumn') er en western fra 1964 med Richard Widmark, Carroll Baker, James Stewart og Edward G. Robinson i hovedrollerne. Filmen er den sidste western, som instruktørern John Ford lavede, og han hævdede, at den var en slags elegi over de indfødte amerikanere, som var blevet misbrugt af den amerikanske regering og misfortolket i mange af hans egne film.

I sin oprindelige udgave varede filmen 158 minutter og var således Fords længste film. Warner Bros. besluttede senere at bortredigere "Dodge City"-sekvensen, og filmen kom ned på 145 minutter. Sekvensen, hvor James Stewart spiller Wyatt Earp og Arthur Kennedy spiller Doc Holliday, betragtes af mange Ford-kendere som noget af det bedste, han har lavet. Sekvensen er senere kommet med i VHS- og DVD-udgaverne.

Handlingen[redigér | redigér wikikode]

I 1878 fører høvdingene "Little Wolf" (spillet af Ricardo Montalban) og "Dull Knife" (spillet af Gilbert Roland) over 300 udsultede og udkørte cheyenne-indianere fra deres reservat i staten Oklahoma til deres hjemland i staten Wyoming. Regeringen opfatter det som et oprør, og den sympatiske kaptajn Thomas Archer (spillet af Richard Widmark) er tvunget til sammen med sine tropper at forsøge at stoppe indianerstammen. Da pressen fejlagtigt beskriver de indfødtes motiver og mål for rejsen som ondsindede, prøver indenrigsminister Carl Shurz (spillet af Edward G. Robinson) at forhindre, at det kommer til voldsomheder mellem hæren og de indfødte.

Eksterne Henvisninger[redigér | redigér wikikode]