Informationsteknologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Information lagret i form af huller i et bånd af papir var tidligere benyttet informationsteknologi.

Informationsteknologi eller it er et bredt emne, der omfatter teknologi og andre aspekter af styring og behandling af information i større organisationer. Langt det meste informationsteknologi er i dag digital informationsteknologi.


Centrale begreber er software og hardware.


Særligt omfatter it brug af computere til indsamling, lagring, behandling, overførelse og præsentation af information. Derfor kaldes folk, der arbejder med computere, ofte for it-konsulenter og en afdeling, der beskæftiger sig med it, for en it-afdeling. Betegnelsen bruges også i navnet IT-Universitetet i København.


Teoretisk set kan man betragte enhver teknologi, der bruges til at modtage, sende eller lagre information som informationsteknologi, men med den definition er en blyant også at betragte som informationsteknologi, så den definition bruges ikke i praksis.


Digital informationsteknologi har tidligere heddet edb (elektronisk databehandling). Nogle bruger forkortelsen IKT (informations- og kommunikationsteknologi), men denne forkortelse har aldrig vundet større udbredelse.


Det teoretiske studie af digital informationsteknologi kaldes på nogle universiteter for datalogi.


Udviklingen af informationsteknologi[redigér | rediger kildetekst]

Takket være fremskridt inden for IT og deres globale spredning er informations-og kommunikationsteknologier (IKT) opstået som et resultat af konvergensen mellem telekommunikationssektoren og informationsteknologiressourcer,[1] ved at integrere udstyr, programmel og kommunikationsteknologier, der ved hjælp af et sæt metoder gør det muligt at skabe kommunikationssystemer. Sådanne systemer udviklede sig i årevis, og de sikrede interaktion og kommunikation mellem computere, der begyndte at arbejde med en umådelig mængde data og information. 1971 fandt sted en skelsættende begivenhed for IT - den første e-mail blev sendt mellem to mainframe-computere.[2]


IT-udvikling kan opdeles i fire adskilte perioder:


Databehandling (1960'erne);


Informationssystemer (1970'erne);


Innovation og konkurrencefordel (1980'erne);


Forretningsintegration og omstrukturering (1990'erne);


Med fremkomsten af computere dukkede IKT op i virksomheder og organisationer.[3] Tidligere foregik informationsbehandlingsprocessen i note-, regnearks- og faneformater, der blev printet og distribueret til medarbejderne via pakker.

Se også[redigér | rediger kildetekst]
Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Information and Communication Technologies in International Relations". scipro.ru. Hentet 2023-02-27.
  2. ^ "7 лучших электронных книг 2021 года". yavitrina.ru. Hentet 2023-02-27.
  3. ^ "Information and Communication Technology in Business". studysmarter.co.uk. Hentet 2023-02-27.