Institut for Systembiologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Institut for Systembiologi (kort form DTU Systembiologi) er et institut på Danmarks Tekniske Universitet ved Lyngby. Instituttet opstod i 2001 ved sammenlægningen af: Institut for Biokemi og Ernæring, Institut for Bioteknologi og Institut for Mikrobiologi og hed mellem 2001-2008 BioCentrum-DTU. DTU Systembiologi blev i 2016 delt i to nye institutter; DTU Bioengineering og DTU Bioinformatik. Instituttet var det største på DTU, målt i antal medarbejdere, publikationer (kvantitet ikke kvalitet/Impact) og ph.d.-studerende.

Uddannelser[redigér | rediger kildetekst]

Instituttet udbyder bacheloruddannelser i Bioteknologi og Sundhed og Produktion samt kandidatuddannelser i Bioteknologi og Systembiologi. Desuden kan man blive diplomingeniør i Kemi- og bioteknologi.[1]

Forsknings-centre og grupper[redigér | rediger kildetekst]

Biobrændsel[redigér | rediger kildetekst]

13. september 2006 blev BioCentrums nye pilotanlæg "MaxiFuel" indviet. Anlægget var det første af sin slags i verden.[2] Det nye anlæg producerer bl.a. biobrændsel, bioethanol, ud af halm, det såkaldte "2. generations bioethanol". Udover dette udvikler anlægget også metan, hydrogen og et fast restprodukt med næsten samme brændværdi som kul.[3] De sidste restprodukter der er tilovers sendes igennem processen igen og anlægget udnytter således den tilførte biomasse optimalt.

Anlægget var designet helt af BioCentrums medarbejdere. Desuden bistod Novozymes med de nødvendige enzymer mens Energi2 stod for den anvendte biomasse.

I forbindelse med universitetsreformen overgik bioanlægget 1. januar 2007 til Risø DTU.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Uddannelse ved Institut for Systembiologi". Arkiveret fra originalen 23. december 2008. Hentet 15. december 2008.
  2. ^ Revolutionerende biogasanlæg indviet på DTU – dr.dk 13. september 2006
  3. ^ DTU Avisen juli 2006 (Webside ikke længere tilgængelig)

Eksterne kilder/henvisning[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 55°47′16.8″N 12°31′15.4″Ø / 55.788000°N 12.520944°Ø / 55.788000; 12.520944

Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Hjælp os ved at uploade dit eget billede eller finde et på Internettet.
Se nærmere om hvordan

Du kan hjælpe ved at uploade et eller flere af dine billeder til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det/dem i artiklen.

Har du ikke selv taget et billede, kan du søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på fx på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool. Værktøjet er på engelsk, men du skal blot klikke på linket og derefter på knappen "Do it!". Du kan ændre antallet af viste eksempler ved at rette "5" til fx "25" hvis du ikke fandt et godt billede. Du skal være opmærksom på, at fair use ikke er tilladt på den danske Wikipedia. Er du i tvivl kan du spørge en administrator om hjælp.

Kan du ikke finde nogle frie billeder, kan du prøve at spørge ejeren af ikke-frie billeder, om de vil donere et billede. Du kan finde eksempler på forespørgsel her.